2021. február 15., hétfő

Csokoládés zabkeksz







Okkinál láttam meg nemrég a csokis-diós zabkekszét, nagyon megtetszettek, innen jött az ötlet - amit köszönök szépen -, hogy valami hasonlót én is süssek. Ennek, és a saját mogyorós-mézes zabkekszem receptjét ötvöztem, egy-két új hozzávalóval gazdagítottam, tél lévén reszelt narancshéjjal, valamint birsalmasajttal és aszalt áfonyával, így született meg egy harmadik ízű ropogtatni való.
 25 darab lett belőle.

Hozzávalók: 10 dkg zabpehely, 10 dkg liszt (ennek fele lehet teljes kiőrlésű, nekem most nem volt itthon), 2 púpozott mokkáskanál sütőpor,  5 dkg darált dió, 10-12 dkg barna cukor, 1-2 kiskanál méz, 1 vaníliás cukor, 10 dkg étcsokoládé, 8 dkg margarin, 1 tojás, 1 narancs reszelt héja, kis fél maroknyi aszalt vörös áfonya, egy darabka birsalmasajt, apró kockákra vágva.

Elkészítése:
A zabpehely nagy részét megdaráltam, a többit egyben hagytam. A margarint a csokoládéval együtt felolvasztottam, majd hagytam kicsit hűlni.
Ezután az összes hozzávalót összegyúrtam, folpackba csomagoltam, amiben egy 20-22 cm hosszú tömör hengert formáztam. Hűtőszekrénybe tettem 1-2 órára, majd 0,5-1 cm vastag szeletekre feldaraboltam.
Előmelegített sütőben kb. 180 fokon (nincs hőmérő a sütőmön) 10 perc alatt megsütöttem.
Vigyázzunk, hogy ne süljenek túl, hamar elkészülnek. Mikor kivettem a sütőből a tetejük még egészen puha volt, de hűlés közben hamar keksz állagúak lettek. Ezután már fémdobozba tettem, ahol türelmetlenül várják, hogy elfogyhassanak 😊.

A tészta összeállítása

Hengerré formázása, majd felszeletelése, és....

....már a tepsiben, sütés előtt



8 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett ez a csokoládés zabkeksz és jól is néz ki. Ezt én is kipróbálom egy kis változtatással, az én ízvilágomnak megfelelően.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, finom volt a keksz, már el is fogyott mind 😊. Kíváncsian várom majd a Te változatodat 😁.

      Törlés
  2. Örülök, hogy ötletet tudtam adni a csokis zabkeksszel! :)
    Biztos nagyon finom volt ez a keksz is, hisz minden földi jó került bele.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még egyszer köszi szépen ezt a csokis receptet kedves Iza! Nagyon finom benne a csoki a dióval, a narancshéj is kiérződött. Én a zabpehelyből mindig hagyok egész szemeket is benne. Biztos megsütöm majd máskor is, mert nagyon finom és gyorsan elkészül 😁

      Törlés
  3. Jó kis kekszet sütöttél finom lehet ! Mostanában előnyben részesítem a kekszeket dobozban sokáig tudunk belőle falatozni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, mi sajnos nem tudtunk sokáig falatozni belőle, mert két este megetük mindet 😀.

      Törlés
  4. Csodás zabkekszet sütöttél! És mennyi finomság van benne!Szívesen falatoznám, egyébként is imádom a házi kekszet. 😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, szívesen megkínálnálak, de már elfogyott 😊.

      Törlés