2017. október 18., szerda

Gombás omlettel töltött csirkemell



Ismét egy saját elgondolásból született finom étel, most egy töltött sült csirkemell, ami az itthon talált alapanyagokból készült. Mint utólag körbenéztem a neten, sok hasonló recept található, úgyhogy meg kellett állapítanom, nem én találtam fel a "spanyolviaszt"...😋.

Hozzávalók: 1 csirkemellfilé, só, őrölt bors, aki fűszeresebben szereti  - mi igen - esetleg még szárnyasokhoz való fűszerkeverék (vagy ízlés szerint: őrölt kömény, rozmaring, zsálya, kakukkfű, bazsalikom...), olaj vagy zsír,
a töltelékhez: kb. 15 dkg gomba, 2-3 nyers tojás, 1 nagy hagyma, egy kis csokor petrezselyemzöld, 1-2 szelet sonka (nálam főtt-füstölt lapocka), só, őrölt bors, ízlés szerint még mehet a töltelékbe is majoránna, bazsalikom, kakukkfű.

Elkészítése:
Két nagyobbacska tekercsem lett, mivel a két fél csirkemellet úgy vágtam fel, hogy először a hús egyik oldalán, lapjában - mintha egy szeletet levágnék belőle - majdnem végig bevágtam, aztán ezt kihajtottam. Megfordítottam a húst, és a másik felén is, ellenkező irányból ugyanígy jártam el. Így egy háromszor akkora hússzeletet kaptam, amit még ki is klopfoltam.
Sóztam, fűszereztem, megtöltöttem a töltelékkel, hústűvel rögzítettem, és enyhén kizsírozott jénaiban, kevés vizet aláöntve, lefedve, sütőben megsütöttem. A végén levettem róla a tál fedelét, hogy egy kis pírt kapjon.
A töltelékhez a hagymát kis kockákra vágtam, a zsiradékon megdinszteltem. Hozzáadtam a darabokra vágott gombát és a sonkát, az apróra vágott petrezselymet, sóztam, fűszereztem, és fedő nélkül az egészet még együtt sütögettem-pároltam. Aztán belekevertem a felvert tojásokat, ás állandó keverés közben addig hagytam még a tűzön, míg a tojás már nem volt folyékony. 
Kicsit hagytam hűlni, és megtöltöttem vele a két hússzeletemet. Ha nem fér bele az összes töltelék, akkor tegyük a roládok mellé, és így süssük meg.

Köretként bármit kínálhatunk mellé, amit sült hús mellé amúgy is készítenénk.



4 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a töltött husikat, mert nem csak finomak, de igazán kiadósak is. Látszik, hogy milyen szaftos maradt, jó ötlet gyümölcsöt tálalni mellé.

    VálaszTörlés
  2. Általában a lágyékost szoktam tölteni, meg csirkemellet göngyölni, de nagyon jó ötlet ez a gombás-sonkás töltelék. Nagyon guszta lett az ételed.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki a töltött husi a körettel együtt! Szeretjük őket, bár ritkábban készülnek, leginkább ha vendégek jönnek, mert kiadósak és mutatósak. Hasonlót már én is "találtam fel", egyszer régen gombát rántottam, s a megmaradt szárakat használtam fel tölteléknek, tojással.

    VálaszTörlés
  4. Köszi szépen mindhármótoknak!

    VálaszTörlés