2017. október 24., kedd

Léna álma torta



Egy Haas oroszkrém torta pudingpor hátoldalán találtam ezt a receptet, ezzel a megnevezéssel, amit a saját ízlésünknek megfelelően, kicsit módosítva készítettem el. Sárgadinnye-citrom befőttet és cukorban eltett narancsot használtam a krém ízesítésére, melyeknek kellemes, fűszerezett, édes és mégis pikáns íze nagyon jól harmonizált. Úgyhogy ez már nem is annyira Léna álma lett, hanem inkább az enyém....


Hozzávalók nálam, egy 18 cm átmérőjű tortához: 5 közepes méretű tojás, 5 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt,
a töltelékhez: 1 csomag oroszkrém torta pudingpor, 4 dl tej, 5 evőkanál cukor + még ízlés szerint, 2-2,5 dl növényi tejszín, 2-3 kiskanál zselatin (attól függően, hogy a krémünk mennyire folyós, vagy mennyire szeretnénk hogy sűrű legyen), sárgadinnye befőtt citromkarikákkal és cukrozott narancskarikák, kisebb maroknyi mazsola és kevés rum az áztatásához,
a tetejére a zseléhez: fél tasak piros tortazselé, a narancsbefőtt levéből néhány kanállal,
a díszítéséhez: narancs héjából csíkok és fehércsoki cseppek.

Elkészítése:
Először a piskótát készítettem el. A tojásfehérjét felvertem, majd egyenként hozzáadtam a sárgáját, a cukrot és a lisztet. Kivajazott, lisztezett formába öntöttem, és előmelegített sütőben megsütöttem. Amikor kihűlt három felé vágtam.
Közben elkészítettem a tölteléket. A pudingot megfőztem a tejjel és a cukorral, a tejszínt felvertem, és amikor már kissé kihűlt a puding, hozzáadtam a felvert habot és a rumban megáztatott mazsolát.
A zselatint elkevertem 0,5-0,75 dl vízzel hígított befőttlében, a tasak leírása szerint megfőztem, és ezt is hozzákevertem az előzőleg elkészített krémhez.
Keveset félretettem a krémből - amit a tetejére szántam -, és a többibe belekevertem a  kisebb darabokra vágott dinnye-, citrom- és narancs befőttet.
A torta forma keretét visszahelyeztem a piskóta köré, és lapokat megtöltöttem a krémmel. Tetejét a félretett, gyümölcs nélküli krémmel kentem meg.
Elkészítettem a fél adag tortazselét, mikor kicsit hűlt már, de még folyós volt, ráöntöttem a torta tetejére. Kidíszítettem, hűtőszekrénybe tettem, majd pár óra múlva eltávolítottam róla a keretet.





14 megjegyzés:

  1. Nagyon szép ez a "Kata álma" most éppen ilyen krémes sütit ennék:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, valóban, ezt a nevet is adhattam volna neki :-)

      Törlés
  2. Nagyon kívántatja magát! Én is kérek egy naaaagy szelettel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Juci, szívesen megkínálnálak, de már elfogyott :-)

      Törlés
  3. Gyönyörű tortát készítettél! :) Bármikor megennék belőle egy szeletet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, örülök, hogy tetszik :-)

      Törlés
  4. Nagyon szép és guszta. Nekem is első dolgom volt elkészíteni, mikor vettem ilyen pudingot. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, én is mikor megláttam a puding tasakján a receptet, mindjárt megkívántam :-) Vannak ezek az eltett gyümölcseim, és a narancsból még nem is bontottam fel egy üveget sem, így gondoltam, hogy pont jó lesz hozzá :-)

      Törlés
  5. Istenien néz ki és most már én is ilyen tortáról álmodom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea! Most már csak én is álmodozom utána, mert már rég elfogyott :-)

      Törlés
  6. Nagyon guszta, jó összetevőkből csak jó lehet. Nagyon kínáltatja magát, de sajnos csak minden a szemnek van...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Lívia! Ige, sajnos csak a szemnek... :-)

      Törlés
  7. Fantasztikusan néz ki ez a torta! Köszönöm kedves Kati! Azt hiszem, hamarosan sort kerítek rá, ha kapok ilyen pudingport - eddig még nem találkoztam ilyennel, de majd keresni fogom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Marcsi! Én úgy vettem, hogy három vaníliapudinggal volt összecsomagolva ez az oroszkrém torta puding. És ha jól emlékszem olyan akció volt, hogy ez a puding ajándék volt hozzá :-)
      De szerintem ha nincs ilyen, akkor vaníliapudinggal is nagyon finom lenne :-)

      Törlés