2016. augusztus 9., kedd

Chia magos puding málnával és áfonyás-joghurtos habbal


Könnyű habos desszert, sok gyümölccsel. De ha nem akarunk habot és joghurtot hozzákeverni, akkor a málnás chia mag puding néhány szem áfonyával és málnával önmagában is fimon - és talán még egészségesebb is....

Hozzávalók: 3-3,5 evőkanál chia mag, 2,5 dl tej, 2 dl növényi tejszínhab (Hulala), 1 kis doboz áfonyás joghurt, ízlés szerint cukor vagy édesítőszer, kb. 20 dkg málna és 10 dkg áfonya.

A magokat előző este beáztattam a tejbe, majd hűtőszekrénybe tettem egy éjszakára.
Másnapra a magok szépen felszívták a tejet. Ízlés szerint édesítettem.
A málnát - néhány szemet hagytam a díszítéshez - pár csepp vízzel 1-2 percig főztem, majd lepasszíroztam (hogy magok ne maradjanak benne), és az így kapott málnapépet hozzákevertem a magokhoz.
A Hulalát felvertem, kb. a felét elkevertem az áfonyás joghurttal. 
Ezután sorban elkezdtem rétegezni, alulra a joghurtos habot, rá egy keskeny réteg tejszínhabot, végül a chia magot. Közben néhány szem áfonyát is tettem közé.
Egy-két szem málnával és áfonyával, valamint kis mentalevelekkel díszítettem a tetejét.





9 megjegyzés:

  1. Jaj, de ínycsiklandó! Nagyon ízlene... :)

    VálaszTörlés
  2. Mennyei desszert! :) Imádnám! Chia magos pudingot már készítettem, finom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin! Finom volt a gyümölcsökkel :-)

      Törlés
  3. Erről a magról még nem hallottam, de mondjuk nem is kerestem még ilyen egzotikus magot. Minek a magja ez? Milyen íze van? Nagyon jól mutat a pudingban és az egész biztos, hogy nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Lívia! Íze önmagában nem sok van, de édesítve, gyümölcsökkel finom :-)

      Ennyit tudok róla:

      Már az aztékok és a maják is fogyasztották. Forró vízzel elkeverve itták, híg pépként készítették. A középkorban ismert és közkedvelt táplálék volt Közép- és Dél-Amerikában. A chia szó indián eredetű, olajosat jelent. A mag számos jótékony hatással bír.
      Igen gazdag omega-3-zsírsavakban, 25-30% a kivonható olajtartalma. Jelentős a fehérje-, vitamin-, élelmi rost-, és antioxidáns tartalma is. Szénhidrát-tartalma kisebb, mint a gabonaféléké.

      A táplálkozással kapcsolatos betegségekben, mint elhízás, cukorbetegség és magas koleszterin-szint, a chia-mag fogyasztása jótékony hatással bír, összetétele miatt. Természetes alkotóanyagainak köszönhetően növeli az állóképességet, gyorsítja az anyagcserét, ezáltal segít a testsúly csökkentésében.

      Törlés
    2. Köszi Katalin! Sok jó hatása van. Igen régi időkből származik. Majd egyszer kipróbálom.

      Törlés
  4. Remélem, nyaraltok, vagy efféle finomságok, és nem valami baj miatt nem jelentkezel!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az érdeklődésedet! Igen, nyaraltunk, Horvátországban, nagyon jó volt :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...