2015. április 2., csütörtök

Áfonyás-kakaós fonott kalács


Minden kedves látogatómnak kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, sok locsolóval és piros tojással!


Húsvétonként szoktam kelt kalácsot is készíteni. Idén erre a kakaós fonott kalácsra esett a választásom, amiben nagyon jól harmonizált a kakaó és az aszalt áfonya íze...

A kisült kalács

Megszórva porcukorral

És felszeletelve...

Jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 2 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 4 dkg margarin, 4 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, 5 dkg aszalt vörös áfonya, kevés rum,
a töltelékhez: 2 evőkanál cukrozatlan kakaó, 5-6 evőkanál cukor,
a megkenéshez: 1 tojás.

Elkészítése:
A tejben felfuttatjuk az élesztőt, a rumban megáztatjuk az áfonyát, majd a többi hozzávalóval bedagasztjuk a tésztát.
A tésztát duplájára kelesztjük, majd három egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket téglalap formájúra sodorjuk. A tésztalap tetejét megkenjük vízzel, és a kakaóval összekevert cukorral megszórjuk, majd felcsavarjuk. A tésztahengereket összefonjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 20-30 percet pihentetjük így, aztán megkenjük tojással, és előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt megsütjük.
Ha a teteje nagyon pirulna, alufóliával letakarhatjuk.
Amikor kihűlt megszórjuk porcukorral, felszeleteljük és tálalhatjuk.

A megkelt tészta

A kakaós tekercsek formázása...

....majd összefonva már a tepsiben, megkenve tojással, és sütésre várva.



27 megjegyzés:

  1. Nagyon izgalmas párosítás a kakaó és az áfonya.Újra sütöd húsvétra? Nem szárad ki?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem fog kiszáradni, mert a húsvétra szánt részét már mélyhűtőbe tettem tegnap, amikor sütöttem :-) A kelt tésztákat jól lehet fagyasztani, mi a bejglit is mindig mélyhűtőben szoktuk tárolni, és amikor kell, akkor veszünk ki belőle 1-1 darabot.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Csak hagyom szobahőmérsékleten "kiolvadni", de lehet mikróban is egy kicsit megmelegíteni.

      Törlés
  3. Kenyeret én is szoktam lefagyasztani, vagy maradék bolti péksüteményt, de annyira más az íze. Én is hagyom kiolvadni. Azt hittem, hogy van valamilyen trükköd ehhez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Más trükköm sajnos nincs. Kenyeret és péksüteményt mi is rendszeresen lefagyasztunk, szerintem jól bírják :-)

      Törlés
  4. Szép és bizonyára finom is. Nálunk is divat volt mindig húsvétkor a kalács, mi azt eszünk a sonkához, és a teteje sűrűn meg van szórva egész hámozott mandulával. (Amit titokban le szoktunk lopkodni róla :-) )
    Kellemes ünnepeket kívánok, szeretettel: AF.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kellemes ünnepeket neked is!
      Nálunk nem volt divat sonkához a kalács, mindig kenyeret ettünk :-)

      Törlés
    2. Próbáld ki egyszer ! A kétféle íz elsőre talán érdekes lesz, de nagyon jó !

      Törlés
  5. Csuda finom lehet, én is fogok sütni fonott kalácsot, mert nagyon szeretem a kelt tésztákat, mondhatni, hogy elsősorban azt szeretem. Van többféle aszalt gyümölcsöm, áfonya is, de még nem döntöttem el, hogy melyiket használom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Az aszalt gyümölcsök finomak a kalácsokban, úgyhogy jó sütést-főzést neked is :-)

      Törlés
  6. Fantasztikusan néz ki, sz ember szájában összefut a nyál a látványtól.... :-) Boldog Húsvétot Neked és a családodnak!

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű ez a kalács! És milyen finom! :) Kellemes húsvéti ünnepeket Neked és az egész családodnak! :)

    VálaszTörlés
  8. Nem is rossz ötlet a kakaó meg az áfonya együtt! akarom mondani, jó ötlet, kipróbálandó! :)
    Áldott, békés húsvéti ünnepeket kívánok az egész családnak! :)

    VálaszTörlés
  9. Az áfonya biztos még finomabbá tette szépséges kalácsodat!
    Kívánok Neked és családodnak kellemes húsvétot, jó pihenést!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! Nektek is szép húsvétot!

      Törlés
  10. Csodás a kalácsod, Katalin!
    Örömteli, békés ünnepet kívánok Neked és az egész családodnak!

    VálaszTörlés
  11. Ebből a kalácsból én is ettem volna, de én nem tudok ilyet sütni.

    VálaszTörlés
  12. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  13. Nagyon szép és nagyon finom lehet, legközelebb ezt sütöm. Én az általad jegyzett kuglófot sütöttem, biztos siker a családban.

    http://www.minden-ami-magyar.hu/kep.php?file=2004/20040911-173827-32cc.txd&view=1&MAM=6up2dvomd62idgas6p3n2ppjs7

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Margó! Örülök hogy sikerült a kuglóf :-)

      Törlés
  14. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés