2015. február 5., csütörtök

Császármorzsa



Nagyon egyszerű édesség, de annál finomabb, nem is tudom, eddig miért nem került fel a blogomra.
A hozzávalók arányát én állítottam össze, saját ízlésünk szerint....

Hozzávalók: 2 dl gríz, 2 dl rétesliszt, 2,5 dl tej, 2 tojás, 3-5 dkg cukor, vagy ízlés szerint, kb. 1 maroknyi mazsola,
a sütéshez: olaj vagy vaj,
tálaláskor: sárgabarack lekvár és porcukor.

Elkészítése:
A grízt, lisztet, tejet, cukrot és a tojásokat jól elkevertem egy tálban, majd hozzáadtam a mazsolát, és minimum fél órát pihentettem. Egy nagyobb teflon serpenyőben felforrósítottam az olajat, beleöntöttem a masszát, és állandó kevergetés mellett készre sütöttem.
Tálaláskor lekvárt és porcukrot kínálunk hozzá.



12 megjegyzés:

  1. Nemrég jöttem rá, hogy milyen finom is ez az édesség. :) Tavaly decemberben Bécsben ettem igazi császármorzsát, isteni volt. Azóta már én is többször elkészítettem, csak nem grízzel. Nagyon kedvencünk lett! :) Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Vanilin! Ezek szerint te csak lisztből készíted?

      Törlés
  2. Fenséges finomság! Nagyon gusztára sikeredett, egy kis virtuális kóstolót kérek is belőle. :)

    VálaszTörlés
  3. Jól hangzik :) http://makacskakonyhaja.blogspot.co.uk/2015/02/angol-reggeli-english-breakfast-es.html
    Pillants be hozzám, te lettél a játékom nyertese. :) Nem tudom, hogy a nyereményedet mikor tudom elpostázni, ezért elnézésedet kérem, de ígérem, hogy nem marad el, uténanézek innen mennyibe kerül a postaköltség, ha nagyon sok akkor csak otthonról tudom postázni a nyár folyamán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kati! Már bekukkantottam :-) Ne csinálj gondot a feladásból, nem lesz késő a nyáron sem :-) És még egyszer nagyon szépen köszönöm!

      Törlés
  4. Én is nagyon szeretem, de gyerekkoromban és fiatal felnőttként ettem utoljára az anyukám sokszor készítette, de mi smarniként ismerjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Lívia, mi is smarniként is szoktuk nevezni, csak gondoltam a császármorzsa elnevezést jobban ismerik az emberek :-)

      Törlés
    2. Igen, lehet, hogy jobban ismerik ezzel a névvel az emberek, de én is olvastam és hallottam a császármorzsa nevet is. Tudod, szinte nincs olyan étel - különösen régi vagy nem magyar eredetű - aminek ne lenne többféle elnevezése. Ez az étel is ha jól tudom német eredetű.

      Törlés
    3. Ha jól tudom osztrák eredetű, talán valamelyik császár kedvence volt :-)

      Törlés
  5. De jól néz ki! Nagyjából akkora mennyiség, mint amit én készítettem. Nálunk csak pici maradt belőle, legközelebb kicsit többet fogok készíteni, s kipróbálom tepsiben, sütőben. Talán úgy szaporább, kevésbé időigényes lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda! Próbáld ki tepsiben, hátha neked ott jobban beválik :-) én mindig serpenyőben szoktam megsütni, elég egyszerű nekem így :-)

      Törlés