2014. szeptember 29., hétfő

Juhtúrós stangli




Hankkánál láttam meg ezt a finom ropogtatni valót, még augusztusban. S mivel még van bőven a Torockóról hozott juhtúróból, most elkészítettem egy fél adagot, ami így is elég sok lett. No, nem megenni volt sok, csak a tepsimben akartak alig elférni. Sütés közben kicsit össze is "nőttek", de ettől függetlenül nagyon finomak lettek.

Hozzávalók nálam: 25 dkg finomliszt, 1 teáskanál só, 12,5 dkg vaj, 12,5 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, és 2 dkg élesztő, ami az eredeti receptben nem szerepel,
a tetejére: 1 tojás, reszelt trappista sajt és köménymag.

Elkészítése:
A lisztben elkevertem a sót, beledaraboltam a vajat, hozzáadtam a juhtúrót, a tejfölt, a tojássárgákat, belemorzsoltam az élesztőt, és egyneművé gyúrtam. Cipót formáltam belőle, fél órán keresztül langyos helyen pihentettem. Aztán jó fél centi vastagságúra nyújtottam, tetejét megkentem a tojással, megszórtam a reszelt sajttal és a köménymaggal. Derelyevágóval feldaraboltam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket. Előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem.



13 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták! Még juhtúróval nem készítettem csak sima tehéntúróval, de gondolom milyen finom lehet ez is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Éva! Nagyon finom volt, próbáld ki egyszer.
      Nagyon friss voltál, csak most az előbb tettem fel....

      Törlés
  2. Hankkánál is megcsodálta ezeket az ízletes stanglikat, s nálad is igen harapnivalóak lettek. Juhtúróval még én sem készítettem, de már ideje lenne, mert nagyon guszták. :)

    VálaszTörlés
  3. Micsoda szépséges finomság! :) Biztos vagyok benne, hogy amilyen szépek, olyan finomak!

    VálaszTörlés
  4. De szeretem! Nagyon illik alá az a horgolt "tálka" :)

    VálaszTörlés
  5. Élesztővel készítve is nagyon fincsi lehet, igazán guszták lettek! :) Nálunk csak én szeretem köménymaggal szórva, úgyhogy nekem különösen tetszenek, ahogy a kosárkád is! :) Örülök, hogy megsütötted és hogy ízlett nektek is! :)

    VálaszTörlés
  6. Köszi szépen mindnyájatoknak! Hankka neked külön köszönöm még egyszer a receptet :-)

    VálaszTörlés
  7. Katalin, nagyon guszta, és finom. Gratulálok hogy ilyen jól sikerült!

    VálaszTörlés
  8. Hasonlót szoktam készíteni, nagyon finom!!

    VálaszTörlés
  9. Szép a háttered, meg a kosárka is! A stanglik sem megvetendők, olyan szépen fénylenek, hogy beleharapásra csábít:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! A kosárka Erdélyből való, most a nyáron hoztuk. A háttér saját felvétel, hogy legyen egy kis őszi hangulat....

      Törlés