Hankkánál láttam meg ezt a finom ropogtatni valót, még augusztusban. S mivel még van bőven a Torockóról hozott juhtúróból, most elkészítettem egy fél adagot, ami így is elég sok lett. No, nem megenni volt sok, csak a tepsimben akartak alig elférni. Sütés közben kicsit össze is "nőttek", de ettől függetlenül nagyon finomak lettek.
Hozzávalók nálam: 25 dkg finomliszt, 1 teáskanál só, 12,5 dkg vaj, 12,5 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, és 2 dkg élesztő, ami az eredeti receptben nem szerepel,
a tetejére: 1 tojás, reszelt trappista sajt és köménymag.
a tetejére: 1 tojás, reszelt trappista sajt és köménymag.
Elkészítése:
A lisztben elkevertem a sót, beledaraboltam a vajat, hozzáadtam a juhtúrót, a tejfölt, a tojássárgákat, belemorzsoltam az élesztőt, és egyneművé gyúrtam. Cipót formáltam belőle, fél órán keresztül langyos helyen pihentettem. Aztán jó fél centi vastagságúra nyújtottam, tetejét megkentem a tojással, megszórtam a reszelt sajttal és a köménymaggal. Derelyevágóval feldaraboltam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket. Előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem.
Nagyon guszták! Még juhtúróval nem készítettem csak sima tehéntúróval, de gondolom milyen finom lehet ez is!
VálaszTörlésKöszi Éva! Nagyon finom volt, próbáld ki egyszer.
TörlésNagyon friss voltál, csak most az előbb tettem fel....
Hankkánál is megcsodálta ezeket az ízletes stanglikat, s nálad is igen harapnivalóak lettek. Juhtúróval még én sem készítettem, de már ideje lenne, mert nagyon guszták. :)
VálaszTörlésMicsoda szépséges finomság! :) Biztos vagyok benne, hogy amilyen szépek, olyan finomak!
VálaszTörlésDe szeretem! Nagyon illik alá az a horgolt "tálka" :)
VálaszTörlésÉlesztővel készítve is nagyon fincsi lehet, igazán guszták lettek! :) Nálunk csak én szeretem köménymaggal szórva, úgyhogy nekem különösen tetszenek, ahogy a kosárkád is! :) Örülök, hogy megsütötted és hogy ízlett nektek is! :)
VálaszTörlésKöszi szépen mindnyájatoknak! Hankka neked külön köszönöm még egyszer a receptet :-)
VálaszTörlésKatalin, nagyon guszta, és finom. Gratulálok hogy ilyen jól sikerült!
VálaszTörlésNeked is köszönöm Elisabeth!
TörlésHasonlót szoktam készíteni, nagyon finom!!
VálaszTörlésKöszi Gabriella!
TörlésSzép a háttered, meg a kosárka is! A stanglik sem megvetendők, olyan szépen fénylenek, hogy beleharapásra csábít:-)
VálaszTörlésKöszönöm Gerdi! A kosárka Erdélyből való, most a nyáron hoztuk. A háttér saját felvétel, hogy legyen egy kis őszi hangulat....
Törlés