2014. július 10., csütörtök

Karalábéleves húsgombóccal



Ehhez hasonló levest pünkösdkor ettünk Torockón, a Bitai Vendégházban, ahol a háziasszony, Magdi főz mindig nagyon finomakat. Most itthon én is elkészítettem, emlékezve az ott töltött szép napokra....
A húsgombócok hozzávalóit mennyiség nélkül írtam, ki-ki szükség szerinti adagot készíthet.

Hozzávalók: 1 karalábé, 1 sárgarépa, petrezselyemzöld, olaj, só, kb. 1 csapott evőkanál liszt,
a húsgombócokhoz: darált hús, só, bors, házi ételízesítő.

Elkészítése:
A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeltem, majd kevés olajon megdinszteltem. A sárgarépa szépen kiadta a színét, tőle lett ilyen szép színű a leves. Megszórtam a liszttel és együtt pirítottam még egy kis ideig, majd felöntöttem vízzel, és sóztam. Hozzáadtam a kis kockákra vágott karalábét és a petrezselyem zöldjét is.
A gombócokhoz a darált húst sóztam, borsoztam, hozzáadtam az ételízesítőből - amennyit gondoltam -, és kis gombócokat formáztam belőle. Amikor felforrt a leves már bele is tettem őket, mert ennek a zsenge karalábénak is elég volt annyi főzési idő, mint a gombócoknak.

Nagyon finom lett, mindenkinek ajánlani tudom kipróbálásra.




11 megjegyzés:

  1. De jó kis leves, nagyon tudnám szeretni! A húsgombócos leveseket mindenki szereti, a karalábélevest viszont a gyerekek nem eszik meg. Talán ilyen formában meg tudnám szerettetni velük...

    VálaszTörlés
  2. Hát ez nagyon finom lehet, ki fogom próbálni, köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet! Mi is szoktunk ilyet csinálni, de behabarjuk, nem hagyjuk "tisztán". Egyszer ki kell próbálnom így is. :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm mindhármótoknak!

    VálaszTörlés
  5. A karalábélevest nagyon szeretjük, a húsgombócos leveseket is kedveljük, így együtt pedig még finomabb lehet! :)

    VálaszTörlés
  6. Katalin, nagyon jó ötletet adtál...én már évek óta nem készitettem karalábé levest, pláne hus gombóccal, pedig hus gombócot szoktam tenni zöldség levesben, de az darált pulyka husbol volt készitve. Nagyon szeretem a karalábét, és fogok és késziteni a te recept módjára. Guszta és finom! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta, egyszerű, de nagyszerű leves. Én is kipróbálom elsősorban a férjem kedvére, mert ő szereti jobban a karalábét.

    VálaszTörlés
  8. Megnéztem a Bitai Vendégház honlapját. Fantasztikus a Székelykő, gyönyörű táj és a Vendégházat is elfogadnám lakóházként, nagyon hangulatos. Jó lehetett ott vendégeskedni, és az a sok finom étel, húúúúúúúú..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett Torockó és a panzió! Nagyon szeretünk ott lenni...

      Törlés
  9. Nagyon guszta és ötletes, vittem is a receptet! :)

    VálaszTörlés