2014. június 27., péntek

Meggyes rétesek



Igazából nincs is különösebb receptje ennek a rétesnek, mert készen vásárolt lapokból sütöttem. Fázisképek sem készültek róla, mert nem is volt szándékomban, hogy feltegyem, de olyan finomra sikerült - legalábbis nekünk -, hogy mégis helyet kapott. Inkább mint egy ötletet szeretném közzé tenni. A klasszikus változatokat sütöttem, amit általában mindig, meggyes-mákost, fahéjas-almást és túróst, amibe most mazsola helyett meggy került.
Az előző bejegyzésemben szereplő meggyszörp "mellékterméke" volt az a sok meggy, amit itt most felhasználtam két rúd rétesbe.
Spar-os, 12 db-os réteslapot vettem - nem akarok a Spar-nak reklámot csinálni -, de tényleg nagyon finomak voltak, nem szakadtak, nem voltak összeragadva.... és ráadásul 14-15 lap volt benne.

Hozzávalók: kész réteslapok, olaj, tejföl,
a túrós-meggyes rúd töltelékéhez: 25 dkg túró, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, meggy, ami jelen esetben a szörp készítése során megmaradt, de év közben lehet fagyasztott vagy befőtt,
a mákos-meggyes rúd töltelékéhez: darált mák (nem mértem mennyi), ízlés szerint cukor és meggy, szintén mint az előzőnél,
az almás rúd töltelékéhez: 3 db alma, ízlés szerint cukor, fahéj, citromlé.

Elkészítése:
Egy-egy rúdhoz 4-5 lapot használtam fel, amit benedvesített konyharuhára fektettem, a lapok között megkentem olaj és tejföl keverékével, rátettem a tölteléket és feltekertem.
A túrós töltelékhez a tojás sárgáját, a cukrot és a reszelt citromhéjat belekevertem a túróba, a fehérjét felvertem, ezt is hozzáadtam. A meggyet csak akkor szórtam rá, amikor a réteslapon volt már a túrós krém.
A mákos töltelékhez a mákot ledaráltam, elkevertem a cukorral, rászórtam a réteslapra, rá a meggyeket, egy kicsit a levéből is, és kevés tejföllel meglocsoltam.
Az almát lereszeltem, kicsit becukroztam, meglocsoltam citromlével (ha sok levet engedne kinyomkodjuk), rátettem a réteslapra és megszórtam fahéjjal.
A tepsiben mindegyik rúd tetejét megkentem szintén olaj és tejföl keverékével. Addig sütöttem, míg a tetejük kezdett szépen színesedni és ropogóssá válni.
Tálaláskor porcukorral hintettem meg a szeleteket.



5 megjegyzés:

  1. Nagyon kívánatosak a rétesek, de én most egy szelet mákosat kérek szépen! :)

    VálaszTörlés
  2. Én is mákosat kérnék:-) De egyik finomabbnak néz ki, mint a másik.
    Én leveles tésztából szoktam készíteni a rétest, persze boltiból. Holnapra beterveztem. Mikor megláttam a fotóidat, arra gondoltam, rögtön neki is látok. De mégis kibírom holnapig:-)

    VálaszTörlés
  3. Katalin, nagyon de nagyon kivanatos a sikeres, es finom meggyes reteseid. Nalunk itt csak konzerves meggyet lehet kapni, es a cseresznye arabol meg egy egesz gazdag ebedet tudnek kesziteni a csaladnak. Habar en is sutotttem meggyes retest par eve, a blogomon is rajta van, a konzerves meggyel, es kesz retes lapokbol. Nem is tudnem el kepzelni hogy manapsag valaki es babrazna a hazilagi retes tesztaval mint nagymamaink!

    VálaszTörlés
  4. Annyi finomságot készítesz Katalin, nem győzöm végignézegetni. De most legjobban ez a rétes fogott meg, úgy megenném!! :)

    VálaszTörlés