2014. június 1., vasárnap

Borsóleves



Ez volt friss borsóból az idei első borsólevesem (általában fagyasztottból szoktam főzni), már új hagymával és új sárga- és fehérrépával. Nagyon finom lett. Bár én a borsót nyersen is nagyon szeretem, főleg a zsenge szemeket, már a kifejtése közben meg tudnám enni a felét....

Hozzávalók a leveshez: 0,5 kg hüvelyes borsóhoz (amiből kb. 25 dkg borsó lesz) 1-2 fehér- és sárgarépa, 1 hagyma, egy darabka zellergumó, lestyán- és petrezselyemzöld, só, pirospaprika, olaj, 1 kanál liszt,
a galuskához: 1 tojás, só, és annyi liszt, amennyit a tojás felvesz.

Elkészítése:
A feldarabolt zöldségeket és a borsót olajon megdinszteltem, sóztam, megszórtam a liszttel, majd kis idő múlva a pirospaprikával is, és felöntöttem vízzel. Hozzáadtam a hagymát és a zöldeket, aztán készre főztem. A végén kiskanállal beleszaggattam a galuskát is.



10 megjegyzés:

  1. Ugyanígy készítem és nagy kedvencem, talán annyi különbséggel, hogy a galuskába friss, apróra vágott petrezselyemzöldet keverek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A galuska úgy biztosan még finomabb, már hallottam róla, hogy lehet petrezselymet belekeverni. Egyszer kipróbálom majd...

      Törlés
  2. A tavaszi levesek közül a kedvencem a friss, új borsóból készült. Nagyon guszta, könnyű, üde levest készítettél. Én egy kicsit másként készítem, de egyszer majd kipróbálom a tiédet is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Kíváncsi lennék, hogy Te hogy készíted?

      Törlés
  3. Nincs is jobb, mint a zsenge zöldségekből készült leves! Én is így készítem a borsólevest! Csak Gergő húzza neki az orrát, de azért Ő is megeszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi! Nekem a borsóleves az egyik kedvencem, nem is tudom, hogy eddig miért nem került fel a blogomra :-)

      Törlés
  4. Imádom ezt a levest, nálunk is így készül. :) A finom, friss, zsenge zöldségfélékkel nagyon finom, nagyon guszta nálad! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka! Látom sokan szeretik a friss borsóból készült leveset :-)

      Törlés
  5. Nagy kedvencem ez a leves. Most meg is kívántam, pedig a hétvégén nálunk is borsóleves volt, csak krémlevesként. :)

    VálaszTörlés
  6. Nálunk így a szezonban szinte mindennapos, és nem bírjuk megunni. :)

    VálaszTörlés