2013. július 19., péntek

Rakott, húsos cukkini




Ez is Mözsön Édesapámnál készült, a kertben termett cukkiniből. Olyan sok volt egy tövön, és annyira gyorsan nőttek, hogy alig győztük enni....

Hozzávalók: 60 dkg cukkini, 28 dkg darált hús, 4-5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej hagyma, egy kis üveg sűrített paradicsom (80 gramm), olaj, őrölt bors, bazsalikom,
a tetejére: 2 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, kapor.

Elkészítése:
A kis darabokra összevágott szalonnát kisütjük, a zsírjában megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig sütjük. Ezután belekeverjük a sűrített paradicsomot, kis vízzel felöntjük, beleszórjuk a bazsalikomot, ami lehet friss és szárított is. Fedő alatt puhára pároljuk.
A cukkinit héjastul karikára szeleteljük, besózzuk. Egy nagyobb lapos tűzálló tálat kiolajozunk, és belefektetjük a cukkinikarikák felét. Rásimítjuk a húst, és a maradék cukkinivel befedjük.
A sajtot elkeverjük a tejfölben, a tetejére öntjük, kenjük, és megszórjuk az apróra vágott kaporral. Sütőbe tesszük, kezdetben alufóliával lefedve elkezdjük sütni, majd levesszük róla a fóliát, hogy a teteje kissé megpiruljon, és így sütjük készre.

A tál aljára kerül az első sor cukkini....

...rá a ragu

A ragut befedjük a maradék cukkinivel

A végén rásimítjuk a sajtos tejfölt, és megszórjuk a kaporral



5 megjegyzés:

  1. Katalin, ezt nagyon megkívántam:) Nálunk is úgy nőnek, alig győzzük enni:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon kívánatos. Nincs az a hét, hogy ne készítsek valamit tökből.
    Szeretjük nagyon.

    VálaszTörlés
  3. Hmm, igen jó néz ki, jöhetne most egy adag ide nekem ebédre...:)

    VálaszTörlés
  4. Katalin, imádom a cukkinis ételeket, de még én igy nem készitettem a cukkinit darált hussal. Nagyon de nagyon kivánatos, szinte szuper finomnak néz ki, és igazán kreativ ügyes módra készitetted. A tányér is nagyon szép... a tálalás kimondottan elegáns!

    VálaszTörlés
  5. De jól néz ki, szeretem a rakott dolgokat...

    VálaszTörlés