2013. április 13., szombat

Barackos-túrós csillag



Az ötlet a "33 Édesség" című receptes könyvből való, ahol a csillagok fagyasztott leveles tésztából készültek, őszibarackkal, dióval és sárgabaracklekvárral, de túró nélkül. Biztos úgy is nagyon finom, lehet hogy egyszer majd azt a változatot is kipróbálom. Befőtt helyett idényben készíthető friss őszibarackból, esetleg sárgabarackból vagy nektarinból is.

Hozzávalók 15 darabhoz, a saját változatom szerint: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojás, 6 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej,
a töltelékhez: 25 dkg túró, 1 citrom reszelt héja, ízlés szerinti cukor, 1 tojás sárgája, őszibarack befőtt,
a teteje megkenéséhez tojás.

A lisztbe belekevertem a cukrot, a közepébe egy kis mélyedésbe belemorzsoltam az élesztőt, ráöntöttem a langyos tejet, és egy kiskanál cukrot. Amikor feljött az élesztő, belekevertem a tojást is.  Egy kis tej hozzáadásával közepesen lágy tésztát készítettem, jól átgyúrtam, kisodortam, és rákentem a margarint. Három részre összehajtogattam, pihentettem, majd a hajtogatást még kétszer megismételtem. Meleg helyen kelesztettem. Amikor megkelt vékonyra kinyújtottam, 60 x 36  nagyságúra. Hosszában öt felé, szélességében három felé vágtam, így 15 db 12 x 12 centiméteres lapot kaptam. A töltelékhez a túróhoz kevertem a sárgáját, ízlés szerint cukrot és a citrom reszelt héját. Egyenletesen elosztottam a tésztalapokon, majd mindegyikre egy kettévágott negyed őszibarackot tettem. A tészta sarkait a közepe felé, a töltelékig bevágtam, majd minden második csücsköt a töltelékre hajtottam, közben a megmaradt tojásfehérjével megkentem az egymásra hajtott részeket, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.
Előmelegített sütőben, közepes, majd mérsékelt lángon 20-25 perc alatt megsütöttem, tetejét porcukorral szórtam meg.

A feldarabolt tészta, rajta a túrótöltelék

A csillagok kialakítása

A kész csillagok közelebbről

9 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek:)Nnekem nagyon bejön a túrós gyümölcsös párosítás tortákban, sütikben is, ez is nagyon finom lehet.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon finom a túró-gyümölcs párosítás, kelt tésztában pedig különösen! :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is van egy hasonló receptem ezzel a formázással, de még soha nem készítettem el (úgy emlékszem, hogy még egy régi Tina újságból tettem el). De jó, hogy eszembe juttattad! :)

    VálaszTörlés
  4. De szépek a nárciszaid! Persze a süti is, de úgy örülök a hirtelen kinyíló virágoknak!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szepen sikerultek a csillag formaju barackos, turos sutemeny. Ugyesen keszitetted, es nagyon finom is. A fotok is remekek.

    Nem tudom most beszerezni az ekezetet, a lanyom gepet hasznalom. Itt vagyok nala mar egy hete, de kozben haza latogatok naponta is a kiscicust el rendezni!

    VálaszTörlés
  6. Mindenkinek köszönöm a sok kedves megjegyzést :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépek látványnak is és az íze is biztos, hogy finom. Nem is lehet rossz amikor az én kedvencem az ilyen süti.

    VálaszTörlés
  8. Nagyon mutatósak a csillagjaid, és biztos nagyon finomak! Én tortákba is szoktam párosítani a túrót meg a barackot.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...