2021. szeptember 9., csütörtök

Cukkinis Sacher szelet





Az Apukámtól kapott cukkinik utolsó darabja egy finom süteményben végezte földi pályafutását 😄.

Nagyon finom lett, aki még nem készített sütit cukkinivel, annak szívből ajánlom a kipróbálását. Először én is kétkedve fogadtam az első cukkinis süteményem receptjét, de azóta már többször sütöttem vele, így tudom hogy hálás alapanyag. A cukkini íze egyáltalán nem érződik ki, és a tészta finom szaftos, lágy lesz, mintha reszelt alma lenne benne.

A receptjét itt találtam, ami némi módosításával el is készült a múlt hétvégére.

Hozzávalók nálam, a tésztához: 50 dkg hámozott cukkini, só, 20 dkg sima liszt, 15 dkg teljes kiőrlésű búza liszt, 1 csomag sütőpor, kb. 25-30 dkg cukor (vagy ízlés szerint), 1 vaníliás cukor, 3 db tojás, 15 dkg durvára aprított dió, 20 dkg margarin, 4 dkg jó minőségű cukrozatlan kakaó, 4 kiskanál fahéj, 
a tetejére: sárgabarack lekvár, 15 dkg tejcsokoládé, 1-2 kiskanál olaj és kb. 4 evőkanál tej (vagy annyi, hogy a csokiöntet folyós, önthető, de nem túl híg legyen).

Elkészítése:
A meghámozott cukkinit lereszeltem, kissé besóztam, állni hagytam, majd a levét kinyomkodtam. A lágy margarint kikevertem a cukrokkal és a tojásokkal. A lisztet elkevertem a sütőporral, a dióval, a kakaóval és a fahéjjal. Mikor mindez kész volt, mindent jól összekevertem, és kizsírozott, normál méretű zománcozott tepsibe öntöttem. Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütöttem. (de ez az idő  sütőfüggő).
Mikor langyosra hűlt megkentem sárgabarack lekvárral, majd ráöntöttem a gőz fölött felolvasztott, olajjal és tejjel hígított csokoládét.
Tálaláskor mindegyik kocka tetejére egy szem mandula került még, és - ami a fényképen nem szerepel - egy jó adag tejszínhab is megkoronázta.

A kettévágott cukkini

A száraz hozzávalók: lisztek, dió, kakaó, sütőpor

A már megkevert tészta, a végén még hozzájön a reszelt cukkini

A tepsiben, sütés előtt...

....sütés és után

A megsült tészta, megkenve sárgabarack lekvárral és ráöntve a csokimáz



12 megjegyzés:

  1. Milyen hálás is a cukkini! Hogyan tudtunk meglenni nélküle eddig? Mindenben lehet használni.Nagyon jól néz ki a tied. Elegáns és mégis egészségesebb, mint a hagyományos. Én egy bólyi túrós süteménybe tettem már cukkinit. https://korsocska.blogspot.com/2020/09/cukkinis-turos-sutemeny.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, finom volt, és gyorsan is fogyott. Megnéztem a cukkinis túrós sütidet, aztán már ismerős lett, láttam akkor, amikor feltetted. Az is nagyon finom lehetett! Jó ez a cukkini 😊.

      Törlés
  2. Érdekes párosítása a cukkininek azzal a sok finom hozzávalóval ami igazából édességekbe való. De ahogy írod nem érződik a cukkini, olyan mint a reszelt alma.
    Nagyon jól néz ki és biztos, hogy finom volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, nagyon finom süti volt, próbáld ki egyszer, ha megtetszett 😊. Biztos ízlene....

      Törlés
  3. Nagyon szép és igen finom lehetett!

    VálaszTörlés
  4. Még zöldséggel nem sütöttem, de biztos finom. :) Nagyon jól néz ki ez a süti! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, én már sütöttem cukkinivel régebben is, finomak 😊. Próbáld ki egyszer.

      Törlés
  5. Ez nekem is újdonság volt. De mert annyira "közömbös" az íze sokféleképp felhasználható a cukkini.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Neked is csak alánjani tudom az elkészítését 😊.

      Törlés
  6. Ez fantasztikusan néz ki!Édes süteménybe még nem tettem cukkinit, de ez biztos nagyon finom volt! Üdv.! Marisz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Marcsi, tegyél Te is egy próbát, megéri 😊.

      Törlés