2020. december 13., vasárnap

Kakaós mézespuszedli

A puszedlik cukormázzal, és mögötte egy tányérral még máz nélkül...




Karácsony közeledtével elkezdtem nekilátni a sütésnek 😋. Egy mézessel szerettem volna kezdeni, mivel az nagyon sokáig eláll. Szilvalekvárral töltött mézespuszedlit már sütöttem más években, most ahhoz hasonlóval kísérleteztem, kakaót is tettem bele az évek óta jól bevált mézes tésztámba, tölteléknek pedig a kedvenc sárgadinnye lekváromra esett a választásunk. Jól sikerült, nagyon ízlett! Fémdobozba tettem, ahol ahogy telnek a napok egyre finomabb és omlósabb lett, de sajnos egyre kevesebb is....

Hozzávalók 24 puszedlihoz: 25 dkg finomliszt, 15 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 6 dkg méz, 6 dkg vaj, 1 evőkanál mézeskalácsfűszer-keverék, 1 kiskanál cukrozatlan kakaó, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 3 kiskanál citromlé, 1 kiskanál szódabikarbóna, 
a töltelékhez: sárgadinnye lekvár, vagy szilvalekvár,
a díszítéshez: 1-2 kiskanálnyi citromlé és tojásfehérje, porcukor.

A mézet a vajjal felolvasztottam, kicsit hűlni hagytam. A cukrokat kikevertem a tojással, a citromlével és a fűszerekkel, majd hozzáadtam a mézes keveréket. Ehhez apránként hozzákevertem a szódabikarbónával és a kakaóval elkevert lisztet,valamint a citrom reszelt héját.
Három órát hideg helyen pihentettem, de egy egész éjszakát is pihenhet.
Ekkor hagytam hogy kicsit melegedjen fel a tészta. Kisodortam, 24 db négyzetre vágtam, mindegyik közepébe egy kiskanál lekvárt tettem (jobb ha már kicsit régebbi, akkor sűrűbb, és nem folyik ki). Összecsomagoltam mint egy szilvás gombócot.
Előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütöttem, majd mikor kihűltek kidíszítettem a tetejét. Ehhez elkészítettem a porcukros mázat. Először a kevés citromlében elkevert porcukorral kentem le a puszedliket, majd a tojásfehérjében elkevert porcukorral. Mindkettőt jó sűrűre kevertem ki.

Száradás után fémdobozba tettem, ahol sokáig elállnak, ha addig el nem fogynak.

A puszedlik közelebbről...





10 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet így megtöltve ezzel a finom lekvárral. Egyszer már én is töltöttem szilvalekvárral , de most csak simát készítek majd!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, finom omlós, már alig van belőle 😋.

      Törlés
  2. Nagyon finom mézes sütit készítettél. Könnyű elkészíteni, így én is lehet, hogy elkészítem karácsonyra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Próbáld ki, nagyon finom omlós, és az íze is egészen más, mint a hagyományos 😀.

      Törlés
  3. Ez a töltött változat újdonság nekem, de biztosan ad még egy kis pluszt a süti ízéhez. A karácsonyra szánt édességeket hét lakat alatt kell őrizni nálunk is, ha szeretnénk enni belőle még az ünnepeket alatt is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, ebből sajnos karácsonyra már nem marad, de jön majd repeta 😁.

      Törlés
  4. Kakaóval még nem készítettem puszedlit, de ez is tervbe van véve. És ezzel a sárgadinnye lekvárral nagyon finom lehet. :)
    Első körben a magvas díszítést szeretném kipróbálni, ahogy te is említetted.
    Jajj...ha elkészítenék mindent ami tervbe van véve, azt hiszem csak gurulva tudnánk előre haladni, úgy elhíznánk. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Iza, nálunk is több a tervezett édesség, mint ami elkészül 😀. Sajnos a kilókra nagyon oda kell figyelni, mert alattomosan jönnek felfelé, de lemenni már mem annyira akarnak 😆😂.

      Törlés
  5. Én még sehogyan sem készítettem puszedlit, idén talán fogok. Nagyon szépek lettek a Tieid, kellemes ízhatású lehet a sárgadinnye lekvárral.
    Én nem szoktam sokkal hamarabb karácsonyra sütni, legfeljebb mézest. Meg aztán azt sem bánom, ha közben fogy, mert tudom, hogy karácsonykor már a sok egyéb után rá sem bírunk nézni a sütikre. De előtte sokkal jobban esnek a kamrából elcsent darabok-szeletek! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, próbáld ki egyszer a puszedliket, biztos hamar fognak fogyni 😀. Sokkal előbb én sem szoktam elkezdeni a karácsonyra szánt sütiket, szeretem ha frissek, de a mézeseket nyugodtan lehet 😀.

      Törlés