![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg8nTn-r_nCOPBPfSRv6GcVogkxsnue4xkji-4VmMOxOw_ITRb2tEzBs8dKCXVZSX-8Ou7A1o8Od-hyjKlxO3Upa-tAQg-JlONyVC4vUGw98LPnEJsLND412hPcnpgdhsczHNojgYM_Aze8/s640/2018_0317_123412+%25281%2529.JPG) |
Megterítve az asztalon... |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgbE0MwQwPckq2qW8zMAnKparDdqoQ_piq4q1fmHATY5En7Rby1xyKiEj-XOI71hNe7k_rByWaFhToG_dRnrjYe73vtm9nSmxaZ-r90gcCh6qZ8X3bm9TKh87scSFpRUmJh3VD5zXlSarV/s640/2018_0317_123505.JPG) |
...közelebbről a tányér.... |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8G-L97whzOC3vPMk7aU60156cFaH7bI_Jfq7hBuCnUdA8RbS9YzY66Zxdl9dlOOz3SyQkIbq-O-5bVExjb754wlS5RsyMlEMeWtfXxahgLdESIpcWo-QiZ6iGnjdi09Oz-idelYQktp-h/s640/2018_0317_123306.JPG) |
...és egy tál dödölle😋 |
Igazi vidéki, Vas megyei ízek, amit már régóta készültem sütni, de mindig elmaradt. Most az "Ízőrzők" műsorában láttuk meg, amint Oszkó településen készítették ezt a finom, étvágygerjesztő sültet. Ugyanebben az adásban, de egy vadpörkölhöz sütötték a dödöllét, amit más néven gánicának is hívnak.
Nagyon megtetszett mindkettő, s nem is vártunk sokáig, egy-két nap múlva el is készítettük, közösen a férjemmel, egy kisebb adagot. Nagyon finom lett, az omlós sült karaj és mellé köretnek a dödölle is.
Az interneten is megtalálható az eredeti receptek,
ITT, ezért a hozzávalókhoz nem is írtam mindenhez mennyiséget, igaz nem is mértem mindent.
Hozzávalók nálam, a Vasi pecsenyéhez: 4 szelet sertéskaraj, 4 kis gerezd fokhagyma, só, tej, liszt, őrölt pirospaprika, őrölt fekete bors, olaj a sütéshez,
a dödölléhez: 50 dkg krumpli, 2 nagyobb vöröshagyma, kb 20 dkg liszt, só, sertészsír.
Elkészítése:
A Vasi pecsenyéhez a húst kiklopfoltam, enyhén megsóztam, rákentem a megtört fokhagymát, és beáztattam a tejbe. Egész délelőtt állni hagytam benne.
Sütés előtt a lisztet az őrölt paprikával és a borssal összekevertem. A tojásokat villával felvertem. Olajat hevítettem. A húsokat lecsepegtettem, és először paprikás lisztbe, majd tojásba, és újra lisztbe forgattam. Forró zsiradékban mindkét oldalát
kisütöttem.
A dödölléhez a megtisztított, kockákra vágott krumplit sós vízben puhára főztük - ezt a férjem készítette. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy ellepje a krumplit. Mikor megfőtt (ha sok vize marad, szűrjünk le belőle), hozzáadagolta a lisztet, amennyit felvett. Jól átkeverte, hogy összetörjön a krumpli, de kicsit darabos is maradjon.
Közben a sertészsírban a kockákra vágott vöröshagymát megpárolta.
Hű, de megéheztem... Nagy rajongója vagyok az ilyen finom, ízes, magyaros étkeknek. Férjednek külön dicséret a dödölléért, nagyon guszta, ahogy elkészítette. ;)
VálaszTörlésKöszönjük szépen kedves Nea, a férjem nevében is :-)
TörlésA vasi pecsenyét mi is szeretjük. Én a sógornőmtől tanultam, egy kicsit másként készíti.De jó, hogy leírtad a dödölle receptjét! Már én is készülök rá.
VálaszTörléshttp://korsocska.blogspot.hu/2014/03/nemzeti-szinu-etelek.html
Köszi Ani, megnéztem a Te pecsenyédet, nagyon finom lehetett, és szép gusztán tálaltad. Talán csak abban különböznek, hogy ebben a verzióban, amit a tv-ben láttunk, még tojásba is forgatták, és újból a lisztbe.
TörlésEz is egy nagyon finom étel, és guszta is. Dödöllét már én is készítettem más variációban.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Erre mondják, ahány ház, annyi szokás :-) Régen egyszer mi s csináltunk már dödöllét, az is másmilyen volt.
Törlés