2016. november 22., kedd

Disznótoros olívabogyós párolt káposztával



A tél közeledtével lassan eljön a disznóvágások ideje, a városban lakóknak pedig marad a bolti hurka, kolbász. Ilyenkor én is szeretek disznótorost sütni, ami felidézi bennem a gyerekkorom vidám családi összejöveteleit, a régi szép disznóvágásokat...

A kolbász és hurkafélék nagyon jók vele-sült krumplival, amikor a krumpli átveszi a hurka-kolbász ízét, de finom hagymás krumplival is. Szoktam párolt káposztát is készíteni mellé, most ezt a fajtát találtam ki - hogy ne legyen mindig ugyanaz -, de kínálhatunk hozzá ecetes paprikát, céklát vagy más savanyúságot is.
No meg erős paprikát, ami kimondottan jó a zsíros ételek mellé, ami a közhiedelemmel ellentétben nem okoz gyomorfekélyt, sőt, segíti az étel emésztését és védelmet nyújt a egyes izgató anyagok ellen a gyomor nyálkahártyájának.

Hozzávalók: sütni való kolbász, véres- és májas hurka, zsír, krumpli, só,
a párolt káposztához: 1 fej fehér káposzta, olívabogyók, só, köménymag, olívaolaj, 1-2 kanál cukor, ízlés szerint ecet.

Elkészítése:
A krumplit meghámoztam, vastagabb karikákra vágtam, sóztam, és zsírral megkent tepsibe tettem. Ennek tetejére sorakoztattam a kolbászt és a hurkákat, kicsit megkentem őket is zsírral, és a sütőben készre sütöttem,
A párolt káposztához a káposztát szálasra vágtam, sóztam, állni hagytam, majd a cukrot olajon karamellizáltam, hozzáadtam a káposztát és megszórtam köménymaggal. Fedő alatt készre pároltam, közben öntöttem hozzá kevés vizet. A végén ecettel ízesítettem és belekevertem a feldarabolt olívabogyókat.




3 megjegyzés:

  1. Ó, milyen jól néz ki és az olajbogyós káposzta is remek ötlet. Az egyik legfinomabb téli lakoma.

    VálaszTörlés
  2. Mi is szeretjük és készítem is télen többször is, és savanyú káposztát párolok hozzá. Nagyon jól néz ki a disznótorosod.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen mindkettőtöknek! Próbáljátok ki egyszer, ha szeretitek az olívát, jól harmonizálnak együtt a savanykás ízek :-)

    VálaszTörlés