2016. október 27., csütörtök

Hétvezér tokány - a Szakácsmustra 20. fordulójára


A Hétvezér tokány Hétvezér borral - még behabarás előtt

Én lettem a 20. Szakácsmustra háziasszonya, erre az alkalomra készítettem ez a finom tokányt. Régi vágyam volt már, hogy megfőzzem, most itt az alkalom, mert megtaláltam F. Nagy Angéla "A család szakácskönyve" című könyvében (ami egyébként a Nők Lapjában megjelent receptek gyűjteménye), és kaptunk egy "Hétvezér" elnevezésű finom vörösbort is, így minden adott volt hozzá.

Aki szeretne játszani, attól a  katalin595@gmail.com  címemre várom a játékos által elkészített és a blogjára feltöltött ételek vagy sütik linkjét és képeit, még 2016. november 15-ig.

A tányéron - már behabarva, csavart tésztával

Hozzávalók: 25 dkg marhapacsni (a marhának a szegy és a vesepecsenye közti része, egy másfél-két cm vastagságú, szaftos hús, pörköltnek, gulyásnak, és tokánynak a legjobb) vagy marhalapocka, 25 dkg sertéslaposka, 25 dkg borjúhús vagy csirkemell, 2 evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, 1 kiskanál pirospaprika, őrölt bors, két-három (vagy több) csipet majoránna, 1 paradicsom, (esetleg még 1 kiskanál sűrített paradicsom), 1 vagy 2 kisebb zöldpaprika, amiből az egyik lehet piros a másik zöld színű, 1 dl tejföl, 1-2 kiskanál liszt.
(A receptben nincs benne, de én 0,5-1 dl vörösbort is adtam hozzá.) 

Elkészítése:
Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, átsütjük rajta a kockára vágott marhahúst, meghintjük a pirospaprikával, és annyi vízzel felöntjük, hogy félig ellepje. Beletesszük a feldarabolt  zöldpaprikát, a paradicsomot és a fokhagymát. Sózzuk és fűszerezzük.
Fedő alatt, kis lángon 40 percig pároljuk. Ekkor tesszük bele a sertéshúst, majd újabb 30-35 perc múlva a csirkehúst. Ha közben nagyon besűrűsödne, kevés vízzel hígítjuk. Így együtt készre főzzük, majd a vége felé hozzáöntjük a vörösbort.
A lisztet simára keverjük a tejföllel, és besűrítjük vele a tokány levét.

Tálalhatjuk így tejföllel behabarva, galuskával vagy tésztával. De kínálhatjuk csak hosszú lével, friss kenyérrel. Bármelyik változatot választjuk, mindegyik finom!

A háromféle hús: sertés, marha és csirke

Elkezd főni



8 megjegyzés:

  1. Hű ez nagyon finom lehet guszta! Már a jövő héten én is küldöm neked amit készítettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, várom! Kíváncsi leszek, mit választottál :-)

      Törlés
  2. Ezt a tokányt érdemes lenne elkészíteni! Irtó jól néz ki! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! Készítsd el, biztos ízlik majd :-)

      Törlés
  3. Finom lehetett és nagyon jól néz ki.

    VálaszTörlés
  4. Igazi magyaros szín- és ízvilág. Mennyei lehet.

    VálaszTörlés