2014. április 5., szombat

Szilvalekváros bukta





Hozzávalók 8 darab bukta tésztájához: 30 dkg liszt, 1,5 dl tej + a dagasztáshoz, 2,2 dkg élesztő, 1 egész tojás és 1 sárgája, 5 dkg olvasztott vaj, 3 evőkanál cukor,
tölteléknek: sűrű szilvalekvár,
a teteje megkenéséhez: tojás.

Elkészítése:
Az egy-két kiskanál cukorral elkevert langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk, majd a tésztához való többi hozzávalóval viszonylag lágy tésztát dagasztunk. meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Ekkor jó ujjnyi vastagra kisodorjuk, kb. 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk, mindegyikre teszünk 1 evőkanálnyi lekvárt, majd felsodorjuk, végeit kicsit összenyomjuk, és a képen látható módon - nem túl messze egymáshoz - tepsiben tesszük. Megkenjük tojással, majd újra kelesztjük. 
Előmelegített tepsiben szép piros barnára sütjük. Ha nagyon pirulnának, időközben alufóliával fedjük le. Porcukorral meghintve tálaljuk.

A megkelt tészta

Feldarabolva, lekvárral...

...és már feltekerve, a tepsibe téve

Újabb kelesztés után, sütésre készen

Kisülve



13 megjegyzés:

  1. Húúúúúúúúúú Katalin ezt nagyon imádom, pláne szilvalekvárral, a kedvenc kelt tésztám, ugyanis a kelt tésztákat szeretem. De jó lenne belőle egy-két darab most rögtön. Na de majd én is készítek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! A kelt tésztákat mi is nagyon szeretjük...

      Törlés
  2. A kedvencem - finom házi szilvalekvárral a legfinomabb! Nagyon szép buktákat sütöttél, jaj, de levennék egyet a tányérodról...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gabriella, megkínálnálak, de már elfogyott :-

      Törlés
  3. Milyen húsvéti hangulatra értem ide:-) Meg csábító buktákra:-)
    De rég is sütöttem lekváros buktát... pedig sok minden szól mellette: egyszerű, kiadós, finom, mindenki szereti, és főleg, hogy szilvalekváros!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! Az alsó három festett tojás a lányom alkotása :-)

      Törlés
  4. Mi is házi, sűrű szilvalekvárral szeretjük! Hol a festett tojás???

    VálaszTörlés
  5. Most tekertem feljebb az egeremmel :D Nagyon szép Katalin a Húsvéti hangulatú fotód és a hímesek is!!!

    VálaszTörlés
  6. Szerintem is házi szilvalekvárral a legfinomabb, nagyon-nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hankka! Látom mindenkinél a házi szilvalekvár a kedvenc :-)

      Törlés
  7. Hű, de vissza visz engemet gyerek koromra MO-szágra. Anyukám szokott sütni szilvalekváros buktát elég gyakran. Nincs is nekem receptem erröl, hát igazán ki fogom próbálni a te receptedet. Nagyon guszta és finom!

    VálaszTörlés
  8. Még van szilvalekvárom, sort kéne erre a buktára keríteni!

    VálaszTörlés