Hozzávalók a párizsi krémhez: 3 dl habtejszín, 15 dkg cukor, 25 dkg vaj vagy margarin, 2 evőkanál keserű kakaópor,
a tésztához: 4 tojás, 8 dkg cukor, 6 dkg liszt, 1 evőkanál keserű kakaópor.
a díszítéshez: 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál olaj, 1 üveg rumos vagy konyakos meggy.
Elkészítése:
Először a krémet főzzük meg, ajánlatos jó előre elkészíteni. A cukrot a tejszínnel felforraljuk, és kb. 7-8 percig főzzük. Hozzáadjuk a vajat, erős lángon ismét felforraljuk, és a forrástól számított 5-6 percig főzzük. Ekkor levesszük a tűzről, és az átszitált kakaóporral simára keverjük. A krémet hűtőszekrényben teljes dermedésig hűtjük.
Ezután elkészítjük a torta tésztáját. A cukrot kikeverjük a tojássárgájákkal, a kakaót belekeverjük a lisztbe, és hozzáadjuk a kikevert sárgájákhoz. A tojásfehérjét felverjük, és a habot fokozatosan hozzáadjuk az előzőleg kikevert masszához. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt kétfelé vágjuk. Az alaposan lehűtött párizsi krémet habverővel felhabosítjuk. A krém egy részét rákenjük az alsó lapra, erre kerülnek a meggyszemek, befedjük a felső lappal, a maradék krémet a tetejére, illetve az oldalára kenjük.
Gőz fölött az étolajjal együtt, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk a csokoládét. Ráöntjük a tortára, és egyenletesen elkenjük rajta. A tetejét meggyszemekkel díszítjük.
A tortát csak akkor szeleteljük fel, ha a máz megdermedt rajta. Tejszínhabbal tálaljuk.
Ezután elkészítjük a torta tésztáját. A cukrot kikeverjük a tojássárgájákkal, a kakaót belekeverjük a lisztbe, és hozzáadjuk a kikevert sárgájákhoz. A tojásfehérjét felverjük, és a habot fokozatosan hozzáadjuk az előzőleg kikevert masszához. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt kétfelé vágjuk. Az alaposan lehűtött párizsi krémet habverővel felhabosítjuk. A krém egy részét rákenjük az alsó lapra, erre kerülnek a meggyszemek, befedjük a felső lappal, a maradék krémet a tetejére, illetve az oldalára kenjük.
Gőz fölött az étolajjal együtt, folyamatosan kevergetve felolvasztjuk a csokoládét. Ráöntjük a tortára, és egyenletesen elkenjük rajta. A tetejét meggyszemekkel díszítjük.
A tortát csak akkor szeleteljük fel, ha a máz megdermedt rajta. Tejszínhabbal tálaljuk.
Először a párizsi krémet készítjük el |
A tészta elkészítése |
A tortát megtöltjük a krémmel és rátesszük a meggyet (lehet többet meggyet is rátenni, nekem most ennyi volt) |
A tortát körbe bevonjuk a krémmel |
A kész torta - végül rákerül a csokoládé és a megmaradt meggyekkel kidíszítjük |
Nagy adag tejszínhabbal az igazi |
Ez a kedvenc tortám! :))))
VálaszTörlésNagyi írja:
VálaszTörlésKatókám! Nagyon guszta a tortád! Lehet, hogy már
kóstoltam is? Előfordulhat, hogy nekem
is ez lesz a kedvenc tortám, mint
Editnek!
További sütizést kívánok!