2011. április 13., szerda

Húsvéti mogyorós kalács


Kellemes húsvéti ünnepeket!

Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 tojás + 1 tojás a kenéshez, 1 dl tej, 5 dkg cukor, 8 dkg margarin, 1 tasak vaníliás cukor,
a töltelékhez: 15 dkg darált török mogyoró, 5 dkg mazsola, 5-10 dkg cukrozott narancshéj, 1 citrom reszelt héja, fél dl rum, 1 tasak vaníliás cukor, 2 dkg margarin, 10-15 dkg cukor (ízlés szerint), 3-4 evőkanál tej, 2 kiskanál fahéj, 1 kiskanál keserű kakaópor,
a kalács megkenéséhez: tojás.

Elkészítése:
Először a tésztát készítjük el. A margarint felolvasztjuk, hagyjuk kihűlni, az élesztőt felfuttatjuk a tejben, a tojásokat elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd mindezeket hozzáadjuk a liszthez, és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük, kb. 40-45 percig.
Közben elkészítjük a tölteléket. A mazsolát megáztatjuk a rumban, a mogyorót, cukrot, vaníliás cukrot, tejet összeforraljuk, hozzáadjuk a citromhéjat, fahéjat, kakaót és a mazsoláról leöntött rumot.
A tésztát kisodorjuk, kb 40x40-45 cm nagyságúra, rákenjük a mogyorós krémet, rászórjuk a mazsolát és a narancsdarabkákat, feltekerjük, és csiga alakban egy 24-26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába tesszük. Ismét kelesztjük 30-40 percig, megkenjük tojással, és a képen látható módon hegyes késsel körben bevagdossuk.
Előmelegített sütőben kis lángon kb. 60 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizve. Tortaszerűen szeleteljük.

Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket

A megkelt tészta

A töltelék a kisodort tésztán

Feltekerjük, és kapcsos tortaformába tesszük, ahol még pihentetjük

A megkelt kalács, lehet sütni

A kisült kalács

Felvágva



2 megjegyzés: