A diócskák, megszórva enyhén porcukorral.... |
....mert így élethűbbnek találtuk |
Közelebbről |
És még porcukor nélkül.... |
....így sem voltak csúnyák.... |
Végezetül közelebbről, két diócska kettévágva |
Elérkezett Advent harmadik vasárnapja, s egyre inkább közeledünk az ünnepekhez. Erre a napra is egy diós édességet választottam, de nem akármilyet....
Még májusban, mikor Pünkösdkor Erdélyben jártunk, Korondon vettünk egy diócska sütőt. Nagy örömünkre ott lehetett kapni. Aztán jött a forró nyár, és a diócskasütő ment aludni 🌞. Utána is teltek a hetek, hónapok, de szegény sütő még mindig nem lett felavatva, valahogy mindig elmaradt...
Most végre kipróbáltuk! Ez is közös munka volt a férjemmel. Kicsit nehézkesen indult a sütés, először lágy volt a tészta, a sütésnél pedig vagy elégettünk a kis "dióhéjakat", vagy korán nyitottuk ki a sütő két lapját, és ezért eldeformálódtak. De végül sikerült eltalálni a tészta sűrűségét és a sütési idő hosszát.
Még májusban, mikor Pünkösdkor Erdélyben jártunk, Korondon vettünk egy diócska sütőt. Nagy örömünkre ott lehetett kapni. Aztán jött a forró nyár, és a diócskasütő ment aludni 🌞. Utána is teltek a hetek, hónapok, de szegény sütő még mindig nem lett felavatva, valahogy mindig elmaradt...
Most végre kipróbáltuk! Ez is közös munka volt a férjemmel. Kicsit nehézkesen indult a sütés, először lágy volt a tészta, a sütésnél pedig vagy elégettünk a kis "dióhéjakat", vagy korán nyitottuk ki a sütő két lapját, és ezért eldeformálódtak. De végül sikerült eltalálni a tészta sűrűségét és a sütési idő hosszát.
Finom, mutatós, ünnepi süti lett belőlük 😋.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg darált dió, fél mokkáskanál szódabikarbóna,
a töltelékhez: 10 dkg darált dió, 10 dkg vaj, 16 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 10 dkg darált keksz, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 citrom reszelt héja, és ízlés szerint rum vagy rumaroma,
a kész diócskák megszórásához: porcukor.
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból összeállítottam a tésztát. Kicsit lágy volt, ezért liszttel korrigáltam.
A tészta hozzávalóiból összeállítottam a tésztát. Kicsit lágy volt, ezért liszttel korrigáltam.
Kis golyókat formáztam belőle, kb. 3 grammosokat. A forma mindkét részét átkentem olajjal, majd a kis mélyedésbe egy-egy golyócskát tettem, és rácsuktam a tetejét. A sütés a férjem "reszortja" volt 😊, gáztűzhelyen, kicsit nagyobb lángon, mint a minimum. Egy sütéshez kb. 5 perc kellett. Elég sok idő kellett, mire az összessel végeztünk.
A töltelékhez a vajat, a cukrot és a diót kicsit összefőztem, majd belekevertem a kekszet, a lekvárt és a citromhéját. Ezzel a krémmel töltöttünk meg a fél "dióhéjakat", majd "összeragasztottuk" őket.
A végén leheletnyi porcukorral megszórtam, hogy élethűbbek legyenek.
A töltelékhez a vajat, a cukrot és a diót kicsit összefőztem, majd belekevertem a kekszet, a lekvárt és a citromhéját. Ezzel a krémmel töltöttünk meg a fél "dióhéjakat", majd "összeragasztottuk" őket.
A végén leheletnyi porcukorral megszórtam, hogy élethűbbek legyenek.
A sütőforma becsukva.... |
...és szétnyitva |
Megtöltve a kis tésztagolyókkal, sütés előtt..... |
....és sütés után.... |
Milyen élethűek lettek. Nagyon szeretem ezt a sütit Karácsonykor, de idén kimarad a repertoárból. Diócskasütőre mindig vágytam, talán lesz egyszer majd nekem is.
VálaszTörlésMicsoda csoda !!! Életemben nem láttam/hallottam ilyesféle sütiről - nagyon jól néz ki, maximálisan "csalós" - első ránézésre tényleg azt hitem, hogy diók...Csak gratulálni tudok hozzá !!!
VálaszTörlés