2024. december 4., szerda

Csokoládés aszalt szilva, mazsola, pörkölt dió és cukrozott narancshéj - Mikulásra és más napokra



Az aszalt szilva...

....a mazsola...

...a dió és a narancshéj, mögöttük pedig a pörkölt dió és a narancshéj, még csokimáz nélkül...

...és közelebbről a dió...

....és a narancshéj


Mikulás közeledte alkalmából készítettem ezeket az egyszerű nassolni való édességeket. Csokoládés mazsolát már máskor is csináltam, de most szép nagy szeműt kaptam, amit ideálisnak tartottam csokiba mártani, valamint aszalt szilvával, pörkölt dióval és cukrozott narancshéjjal is kísérleteztem, mert ilyeneket még nem ettünk. Mindegyik nagyon finom lett.

Hozzávalók: aszalt szilva, nagyobb szemű mazsola, dió, cukrozott narancshéj, tej-, fehér- és étcsokoládé, pár csepp étolaj.

Elkészítése:
Először a diót pörköltem meg, teflon serpenyőben, állandó keverés közben. Pár perc alatt el is készült, mert elég addig pirítani, amíg a vékony héja leválik. Miután kihűltek, könnyen le tudtam dörzsölni róluk a vékony barna héjat.
A csokoládékat gőz fölött felolvasztottam, amibe beleforgattam a gyümölcsöket és a diót, majd fóliával bélelt tányérra rakosgattam őket, amiről a csoki megszilárdulása után könnyen le tudtam venni.
Felhasználásig célszerű hűtőben tárolni, akkor finom roppanós marad a csokiréteg.





4 megjegyzés:

  1. Sok jó finomságot készítettél ! Napokban nálam is készült kevés csokis mazsola / kis darabka csokoládé felhasználásával/ addig szemezgetek belőle hogy hétvégére nem marad belőle😊

    VálaszTörlés
  2. Milyen jó ötletek - nem kell gyúrni, sütni, stb - gyorsan elkészül és finom. Ezt a mazsolás variációt biztos ki fogom próbálni, mert nekem épp van itthon ilyen nagyobb szemű mazsolám.Hmm....dióm is van :-)

    VálaszTörlés
  3. Jó kis nassolni valók, nagyon finom lehet mindegyik, végig tudnám kóstolni.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finomakat alkottál ismét, jól jár a Mikulás! :-)

    VálaszTörlés