2021. november 11., csütörtök

Kacsaszárny pecsenye gyömbéres sütőtőkkel és almás lilahagyma "lekvárral"



"Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik"
 
Valamikor a Márton-nap az óév utolsó munkaünnepének számított. Ezen a napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ihassanak, ehessenek. Úgy tartották, hogy minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. 'Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik' - tartották.
Ekkora már a tömött libákat is le lehetett vágni, s az emberek már a télre, a disznótorokra készülődtek. Szent Mártont a borok bírájának szokták tartani, ugyanis ezen a napon iható először az újbor: 'mire Márton megérkezett, minden must már borrá érett'.

A legenda szerint úgy került kapcsolatba Márton a ludakkal, hogy püspökké akarták szentelni, ő azonban a küldöttek elől a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, s elárulták Márton rejtekhelyét.
Forrás: innen.






Elmúlt a Márton napi eszem-iszom ideje, és mi idén sem ettünk libahúst, viszont helyette kacsa került az asztalunkra. Igaz, abból is csak a szárnya. A kacsa, de főleg a liba melle és combja csillagászati áron kapható, így megelégedtünk 2-2 kis kacsaszárnnyal, amit csak a hagyomány kedvéért vettem 😄. Finom volt - minden saját elképzelésből született -, ugyan nem volt sok, de kettőnknek elég volt, mert többféle köretet is készítettem mellé, és az bőséges volt.

Hozzávalók a sült szárnyakhoz: 4 db kacsa szárnytő, só, őrölt kömény, majoránna, tört színes bors, 1 teáskanálnyi zsír, a szárnyak páclevéhez: kb. 1-1evőkanál méz, házi spagetti szósz és szójaszósz (ízlés szerint lehet több is, én is kóstolgattam és aszerint állítottam össze), 
a lila hagyma lekvárhoz: 2 db közepes lila hagyma, 1 nagyobb alma (a hússal megsütve), só, őrölt bors, 0,5 dl vörösbor, 1 teáskanál méz, ízlés szerint ecet, 
a gyömbéres sütőtökhöz: egy 7-8 cm-es sütőtök darab, kevés olaj, só, bors, kb. 5 mm hosszú és kisujjnyi vastag friss reszelt gyömbér, 1-2 csipet őrölt szerecsendió, 
a hagymás tört krumplihoz: 4 db közepes krumpli, 1 nagyobb hagyma, zsír.

Elkészítése: 
A szárnyakat sóztam és fűszereztem, majd jénai tálba fektettem, és a tetejükön elosztottam a zsírt. Vizet öntöttem alá, az almát négyfelé vágtam, és a húsok mellé tettem. A jénai fedőjével letakarva sütőben kb. 30-40 percig sütöttem így, közben elkészítettem a páclevet.
A páclé hozzávalóit összekevertem egy kis vízzel, majd a fenti idő letelte után kivettem a puhára sült almát, és a húsokra öntöttem az elkészített páclé felét. Visszatettem tovább sülni.
Ezután elkészítettem a hagyma lekvárt. A lila hagymákat felszeleteltem, sóztam, borsoztam, és kevés olajon megdinszteltem. Az almadarabok héját lehúztam, és a hozzákevertem a hagymához. Beleöntöttem a bort, és a mézet, majd pár percig kevergetve besűrítettem. A végén ecettel ízesítettem.
A sütőtököt kockákra vágtam, kevés forró olajon átforgattam, sóztam és fűszereztem a hozzávalóival. Kevés vizet hozzáöntve fedő alatt készre pároltam.
A hagymás törtkrumplihoz a krumplikat héjában megfőztem, majd meghámoztam, és villával összetörtem. Zsíron megdinszteltem az összevágott hagymát, rátettem a krumplit, sóztam, pár percig pirítottam, s már ez is elkészült.
Közben a szárnyakat ismét kivettem, megfordított őket, és a pác megmaradt részét rájuk kanalaztam. Visszatettem a sütőbe, és addig sütöttem, míg puhák nem lettek. A szójaszószos páctól szép sötétek lettek.

Mikor minden elkészült tálaltam egy pohár vörös újborral, mert régen is ezen a napon kóstolták meg az újbort. Azt a pár liternyi finom bort Apukám csinálta, amiből mi is kaptunk, s belőle most tálalni tudtam 😊.

Ahogy a hagyomány mondja:
"Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik, aki Márton napján új bort nem iszik, egész évben szomjazik."  Így mi szomjazni nem fogunk, de talán éhezni sem, ha nem is ettünk libát.... 😊

A kacsaszárnyak sütés előtt

Sütés közben - rácsurgatjuk a páclét

A hagyma és az alma - készül a "lekvár"

A sütőtök párolása



12 megjegyzés:

  1. Valóban finom volt és különleges

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos pecsenyét készítettél, és a köretek is különlegesek. Nálunk sem volt liba idén sem. Most kacsa sem, csak a kiemelt bejegyzésben hoztam egy régebbi receptet. Akkor is csak a lányoknak sütöttem. https://korsocska.blogspot.com/2019/09/rozmaringos-kacsacomb-citromborssal.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, finom volt, el is fogyott minden egy ebédre 😄.
      Megnéztem a kacsádat, guszta, az is nagyon finom lehetett. Nagyon drága a liba és a kacsa is, sajnos....

      Törlés
  3. Finom szines ételt készítettél, mégha csak kacsaszárnyak voltak is, akkor is nagyszerű volt. Én libacombot sütöttem, sült krumlival és fűszeres, boros szilvával. Holnap teszem be a blogomba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Kíváncsian várom már a libacombodat, nagyon finom ebédetek lehetett tegnap.

      Törlés
  4. Nagyon guszta különlegesen ízletes volt a tegnapi ebédetek váljon egészségetekre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Éva! Ha nem is sok, de különleges volt 😄.

      Törlés
  5. Fantasztikusan finom lehetett, talán jobb is mint a liba. 😀

    VálaszTörlés
  6. Sajnos én már nem mindig tartom a hagyományokat. Libát, kacsát még sosem sütöttem, mi egyiket sem szeretjük. A különleges köret és a hagymalekvár nagyon finomak lehettek a sülthöz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea! Én szeretem a kacsát is és a libát is, kislány koromban nekünk is voltak, a nagymamám tömte őket, de hogy mi és hogyan készült belőlük, már nem nagyon emlékszem. Dehát nagyon régen volt....

      Törlés