2021. június 20., vasárnap

Linzer karikák


A linzerek cukros dióval megszórva....

...és idei friss sárgabarack lekvárral, valamit kökénylekvárral megkenve


Egy régi Dr.Oetker sütőpor hátoldalán szerepelő linzer recept alapján már sokszor megsütöttem ezt a finomságot,  mert nagyon ízlik, és fémdobozban sokáig eltartható, ha addig nem esszük meg 😁.
A blogom is szerepel már hasonló egy linzer karika, és egy emeletes linzer. Most egy nagyon kis változtatással készült a tésztájuk, és cukros-diós, barna cukros tetővel.

Hozzávalók a tésztához: 23 dkg liszt, fél tasak sütőpor, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás sárgája, 1 citrom héja, fél citrom leve, 14 dkg vaj vagy margarin, 
az "összeragasztáshoz": ribizli, kökény, őszibarack, sárgabarack lekvár
a felső darabok lekenéséhez: tojásfehérje
a díszítéshez: dióz, cukor, barna cukor.

Elkészítése:
A lisztet a sütőporral összekevertem, hozzáadtam a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom héját, a citromlét, a tojássárgáját, és belegyúrtam a vajat. (Ha túl lágy lenne a tészta, adhatunk még hozzá lisztet a kellő állagért.) Egy órára hűtőszekrénybe tettem pihenni.
Ezután kinyújtottam vékonyra, kiszaggattam tetszőleges formájúra. A felső részeknek szánt darabok közepét is kiszaggattam, ezeket megkentem tojásfehérjével, megszórtam vágott dióval, cukorral. Gyorsan kisülnek. Amikor kihűltek lekvárral összeragasztottam.

Egy régebben sütött linzer, barna cukorral megszórva...

...és őszibarack lekvárral, illetve ribizli lekvárral megkenve




8 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek !Szeretjük mi is a linzert és annyiféle recept van erre is. Könnyen és hamar elkészíthető, csak kicsit meleg van a sütő bekapcsolására most pedig ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Mi is nagyon szeretjük, csak igen, ha a sütőt nem kellene hozzá bekapcsolni, milyen jó lenne.... 🌞

      Törlés
  2. Nagyon szeretem - de ez nálunk kifejezetten karácsonyi süti...nem tudom, miért...Talán mert régen a kilukasztott közepű - lekvár nélküli - kis tésztakarikákat karácsonyfadíszként is használtuk...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari! Nálunk is mindig készül karácsonyra, de évközben is nagyon jól esik nassolni belőle 😊.

      Törlés
  3. Nagyon jó mindegyik változat és finomak. Én is karácsonykor szoktam készíteni, esetleg évközben is, ha van szülinap. Csodállak, hogy ebben a melegben képes vagy sütögetni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, mindkettő finom volt. Mi szeretjük évközben is eszegetni 😊. Még a múlt hét közepén sütöttem, rá egy-két napra töltöttem meg. Akkor még nem volt ez a kánikula, szerencsére....

      Törlés
  4. Én is nagyon szeretem, de általában húsvétkor és karácsonykor jut csak eszenbe sütni. A kökénylekvárost szívesen megkóstolnám. A nagy melegben is jól esik egy kis süti.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom a kökénylekvár, kicsit pikáns, és szép mély bordó színű. Az elkészítése kicsit macerás, de megéri 😄.

      Törlés