2021. február 25., csütörtök

Gyömbér tea





Hamarosan vége a télnek, s így kora tavaszra már nagyon vágyunk a vitamindús ételekre és italokra. Egy ilyen a gyömbér, amiből most teát főztem. A gyömbérnek nagyon sok jótékony hatása van, felsorolni is nehéz, csak néhány a teljesség igénye nélkül...

- Kitűnően használható gyomorbántalmakra, hányingerre, emésztési problémákra.
- Rendszeres fogyasztása védelmet nyújt a gyomorfekély ellen.
- Csodaszer az influenza ellen, erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, és szerepet játszik az influenza vírusok elpusztításában.
- Gyömbéres mézes teát a népi gyógyászatban régóta használják mind megfázásra, koleszterinszint csökkentésre, magas vérnyomás csökkentésére, vérrög képződés megelőzésére, mivel hatásos növényi véralvadásgátló van benne.
- Idős korban az ízületi gyulladások kezelésére is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Csökkenti a fájdalmat és a reggeli ízületi merevséget. 
- Jótékonyan hat a visszerekre, reuma és izomgörcsök kezelésében is hatásos. 
- Nagyon jó memória-javító, kiélesíti az érzékeinket is. 
- A gyömbér rendszeres fogyasztása esetén csökken az érszűkület kockázata, valamint az agyvérzésre és a trombózisra való hajlam.
- Egy természetes vitaminbomba, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, 100 g friss gyömbérben 17 mg kalcium, 4 mg C-vitamin, 11 g szénhidrát, 0,7 g zsír, 330 mg kálium és 61 kcal található.
- A legújabb kutatások szerint a gyömbér tea fogyókúrára is kiválóan alkalmas. Kutatók felfedezték, hogy a növény olyan koffeint tartalmaz, amely segíti a testsúly csökkentését. Egy bögrényi gyömbér tea már eltelíti a gyomrot, csökkenti az éhséget. A legjobb hatás érdekében fogyasszuk melegen, étkezés előtt 15 perccel.

A gyömbért nagyon szeretjük, sok fogy belőle nálunk. Lereszelve citromlével és mézzel elkeverve 1 kiskanállal napi rendszerességgel fogyasztunk belőle. Próbáljátok ki, szívből ajánlom mindenkinek!
De teák, limonádék és sütemények ízesítéséhez is szeretem használni a gyömbért. Az utóbbi években a nátha, köhögés és influenza el is került bennünket.

Most egy kicsit intenzívebb, sűrűbb teát főztem belőle, ami még nekünk is elég erős lett, pedig szeretjük a gyömbér csípősségét. 😊

Hozzávalók, ahogy most készült: 23 gramm friss gyömbérgumó, 1 csillagánizs, 6 dl víz, 
az ízesítéséhez: méz és citromlé.

Elkészítése:
A gyömbért meghámoztam és finomra reszeltem. A vizet felforraltam, majd hozzáadtam a gyömbért, és a csillagánizst.  Lassú tűzön 10 percig főztem. Ezután még kb. 5 percig hagytam ázni, aztán leszűrtem.

Ízlés szerint ennél sokkal több vízzel is meg lehet főzi ugyanennyi gyömbért, akkor nem lesz ilyen erős, és valószínű átlátszóbb, hígabb, és ezáltal kellemesebb ízű lesz, vagyis nem olyan csípős. Tehetünk bele egy-két darabka fahéjat és szegfűszeget is, akkor még aromásabb lesz.

Mézzel édesítve és citromlével ízesítve ittuk meg.

A leszűrésekor visszamaradt reszeléket nem dobtam ki, hanem egy citromos-mandarinos zöld tea lefőzéséhez még felhasználtam. Akkor már nem volt csípős, de a gyömbér íze finoman kiérződött.





8 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a gyömbért, ez a tea is ízlene. Nagyon szép képeket készítettél ismét! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Vanilin! Ha hígabbra készíted nagyon finom üdítő ital. És csupa egészség! 😊

      Törlés
  2. Nagyon finom lehetett, váljon egészségetekre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Éva, kicsit csípős volt, de finom 😃.

      Törlés
  3. Templomunkban Zsuzsi rendródszerese n főzi a gyömbér teát citrommal, Atya is Péter is én is két mise közözött isszuk....Finom Feri az új sekrestyés is nagyon szereti, sőt Baksa Endre, az új kántorunuk is . Mi szokjtuk na két mise között a sekrestyében iszogatni.Időnként ALI is megjelenik két mise között az István atya fekete tündér labrador kutyuskája....jó hangulat van a két mise között!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó is rendszeresen gyömbért fogyasztani, és finom is. Váljon egészségetekre!

      Törlés
  4. Nincs is jobb, mint téli estéken egy ilyen szuper, lélemelengető teát elkortyolgatni. Nekem még a hangulatom is jobb lesz tőle. Nagyon guszta a napsárga citromkarikákkal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea, ilyenkor mi is több meleg teát iszunk. Amúgy sok teát fogyasztunk, zöldet vagy gyümölcsöset, és általában hidegen, hűtőben tárolva. Majdnem másfél litert szoktam egyszerre lefőzni, de hamar elfogy 😊.

      Törlés