2021. január 12., kedd

Rántott tengeri hal sült zöldségekkel - olaj nélküli fritőzben sütve




Már az újévi ételeinknél is írtam, hogy kaptunk Apukámtól karácsonyra egy olaj nélküli forrólevegős fritőzt, amit nála Mözsön kipróbáltunk már az újévben, rántott hússal. Most elkészítettem vele az első itthoni ebédünket is, rántott halat, sült krumplival és sült zöldségekkel. Nagyon finom lett minden!
Nem kell literszámban olaj, csak egy minimális, amivel megspricceljük a megsütni való húsokat, zöldségeket, ezáltal nincs olajszag, és sokkal egészségesebbek a vele készült ételek.

Hozzávalók a rántott halhoz: fagyasztott tőkehal, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, 
a sült krumplihoz: krumpli, só, grillfűszer keverék, őrölt paprika, 
a sült zöldségekhez: sárgarépa, karfiol, brokkoli, csemege kukorica, piros kaliforniai paprika, só, 
sütés előtt: 1-2 evőkanál olaj, 
a tálalásnál: citromszeletek, tartármártás.

Elkészítése:
A halszeleteket szobahőmérsékleten hagytam kiolvadni, sóztam, majd hagyományos módon -  liszt, tojás, zsemlemorzsa - bepaníroztam. Ezután a fritőzhöz használható, pumpás olajszóróval bespricceltem. A gépet 180 fokra előmelegítettem, és 160-170 fokon 10 percig sütöttem az egyik oldaluk, aztán 5-7 percig a másikat. Addigra ez egész készre sült, szép piros-barnára.
A krumplit meghámoztam, hullámos vágóval hasábokra daraboltam, majd sós vízben előfőztem pár percig, ahogy mindig szoktam az olajban sült hasábkrumplikat is előkészíteni. A zöldségeket is előfőztem, hasonlóképpen.
Miután készre sült a hal, következtek a zöldségek, ezek csak kb. 8 percig hagytam sülni, végül jött a krumpli, 16-18 perc sütési idővel.

Ezek a sütési idők természetesen nem törvényszerűek. Sok mindentől függ, hogy milyen mennyiséget készítünk, milyen a zöldségek, hússzeletek vastagsága, mérete,  fajtája, milyen hőfokon szeretnénk megsütni..... ezeket még nekünk is ki kell tapasztalni.

Így háromfélét egymás után megsütni persze kicsit időigényes, de most az elején próbaképpen ki szerettem volna tapasztalni többféle sütést. Hogy a jövőben mi fog majd beválni, a használata közben kiderül majd.....

A fritőz és az előkészített zöldségek

A bepanírozott halszeletek, már megspriccelve olajjal...

....és készre sütve

A krumpli befűszerezve, sütésre készen



11 megjegyzés:

  1. Már vártam nagyon a "csodaszerkenytűs" receptjeidet. Úgy látom tökéletesre vizsgázott a gép. Megint nagyon guszta, szép színes halas fogást készítettél. Biztos ízre is tökéletes volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, minden finom volt amit a "kisgép" csinált 😊😊, legközelebb rántott húst kell majd sütnie 😊😊

      Törlés
  2. A fritőz úgy látom, hogy jól vizsgázott sokadszorra is. Nagyon guszta, szép színes ételeket készítettél vele. Az ízük is biztos, hogy finom volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, a vizsgázás jól sikerült, 5-re 😊😊

      Törlés
  3. Akkor meg kell tartani ezt a "kisgépet"! Csodás finomságot készített! Te pedig gusztán tálaltad. :) Nagyon finom lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Vanilin, reméljük még másféle finomságokkal is remekel majd 😁.

      Törlés
  4. Nagyon guszta és finom ebédetek volt! Hasznos ajándékotokat használjátok egészséggel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Éva, igyekszünk majd jól kihasználni 😁.

      Törlés
  5. Nagyon praktikus ajándékot kaptatok, jó ötlet volt Édesapádtól. :) Finom fogást készítettél, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Iza, finomakat lehet benne sütni, és sokkal egészségesebb, mint a sok olajban tocsogni 😁😀😊.
      Nagyon megörültünk mikor megkaptuk, mert teljesen meglepetés volt ☺.

      Törlés
    2. Elhiszem, hogy kellemes meglepetés volt. :)

      Törlés