2021. január 26., kedd

Bundás kalács


Porcukorral megszórva, gyümölcsökkel....

...és porcukor nélkül, ahogy kisült

Ezek a bundás kalácsok már régebben, még az ősszel készültek, amikor a leopárd kalácsokat sütöttem. Mikor már a nagy részét megettük a kalácsnak, és kezdett kicsi szikkadt lenni, nem nagyon akart fogyni. Gondoltam, hogy azért meg kéne menteni ezt a pár szeletet. Így jött az ötlet, hogy bundás kalács lesz belőle, reggelire. Nagyon finom lett, mellé akadt banán is, épp volt itthon, de akkor volt még friss szilva is, a mélyhűtőből pedig előkerültek a bogyós gyümölcsök....

Hozzávalók: 4 szelet kissé szikkadt kalács, 1 tojás, 1 dl tej (vagy fele-fele tej és tejszín), 1 vaníliás cukor, ízlés szerint még cukor vagy más édesítőszer, és fahéj, 
a sütéshez: olaj,
tálalásnál: porcukor és gyümölcsök.

Elkészítése:
A tojást felvertem a tejjel, hozzákevertem a fahéjat és a cukrokat. 
Az olajat felforrósítottam, a kalácsszeleteket egyenként belemártottam a tojásos tejbe. Egy-két másodpercet hagytam benne, hogy kicsit szívjon fel belőle. Ezután mindkét oldalukat szép aranybarnára sütöttem.
Tálalásnál megszórhatjuk még porcukorral, és mellé gyümölcsöket kínálhatunk. 
Finom, laktató, nem mindennapi és nem egy szokványos reggeli. Legalább is nekünk nem. Próbáljátok ki!

Az előkészített kalácsszeletek

Egy szelet a tojásos tejben megmártózva, sütésre várakozva



14 megjegyzés:

  1. Bundás kalácsot még nem sütöttem, de milyen jó ötlet arra az esetre, ha marad meg kalács. :) Én lehet, hogy tennék rá egy kicsi mogyorókrémet is.;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Iza! Milyen jó őtlet a mogyorókrém, úgy még jobb lehet 😁.

      Törlés
  2. Nagyon guszta ! Még nem ettem de láttam egyszer az Ízőrzőkben és gondoltam majd egyszer kipróbálom, de eddig nem került sorra! Jó ötlet a hasznos felhasználásra !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, ha egyszer marad szikkadt kalácsod, próbáld ki, biztos ízlik majd.

      Törlés
  3. Nagyon guszta,váljék egészségetekre!! Narancslekvárral tudnám most rögtön elképzelni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük kedves Gizi! Narancslekvárral is nagyon finom lehet, az nekem idén sajnos nincs 😊.

      Törlés
  4. Én is szeretem a bundás kalácsot, de hagyományosan szoktam készíteni, ahogy a kenyeret. Friss paradicsommal, paprikával, lilahagymával gyakran van vacsorára, ha kicsit megszikkad a kalács. Így édesen, gyümölcsökkel még nem próbáltam. Ötletes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Nea, próbáld ki egyszer édessen is, biztos úgy is ízlik majd!

      Törlés
  5. Nagyon jó ötlet a szikkadt kalácsok felhasználására. Valóban laktató és nem szokványos reggeli. Ki is fogom próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Lívia, próbáld ki, csak egy finom kalácsot kell hozzá sütni 😁.

      Törlés