2020. augusztus 28., péntek

Fokhagymás sült busa borsmártással és sült zöldségekkel





Már régóta készülök borsmártást csinálni, most eljött az idő, hogy kipróbáljam egy kukoricalisztbe forgatott fokhagymás halszelet mellé. Finom pikáns lett a mártás, jól harmonizált a fokhagymás-citromos ízesítésű busával.

Hozzávalók a sült halhoz: ízlés szerinti halszeletek, most csak 2 szelet busa, 
a pácolásához: 3 nagy gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, 1-2 kis ágacska rozmaring, annyi tej hogy épp hogy csak ellepje a szeleteket,
a sütéséhez: reszelt citromhéj, kukoricaliszt.

Hozzávalók a borsmártáshoz: 1 evőkanál színes vagy zöldbors (nekem most vegyes volt színes és zöld), 1,8 dl főzőtejszín, 1-2 kiskanál mustár, ha van magos, só, néhány kanálnyi húsleves (ha nincs leveskockából), 1 kiskanál étkezési keményítő.

Hozzávalók a sült zöldségekhez: ízlés szerinti mennyiségű és fajtájú vegyes zöldség (nálam most sárgarépa, brokkoli, piros húsú paprika és egy zsenge cukkini), só, őrölt bors, szárított-morzsolt bazsalikom és oregánó, kevés olívaolaj.

Elkészítése:
Először a halat pácoltam be. Sóztam, borsoztam, hozzáadtam a zúzott fokhagymát, a rozmaringot, és leöntöttem tejjel. Két-három napra hűtőbe tettem.

A zöldségeket feldaraboltam, sóztam, fűszereztem, és serpenyőben kevés olajon elkezdtem pirítani-párolni. Kezdetben fedő nélkül, majd kis ideig fedő alatt, lehetőleg víz hozzáadása nélkül, mert annyit engednek magukból, amennyi kell hogy ne égjenek le. A végén ismét fedő nélkül, hogy kicsit piruljanak, és roppanósak is maradjanak.

A borsok egy részét mozsárban durvára törtem, a többit egyben hagytam. Serpenyőben szárazon pirítottam egy-két percig, majd felengedtem a húslevessel, és pár percig így főztem. Aztán ízesítettem mustárral, és beleöntöttem a keményítővel elkevert tejszínt. Felforraltam, és nemsokára el is készült.

A halakról leöntöttem a tejet, a fokhagymadarabkákat visszanyomkodtam rájuk, megszórtam reszelt citromhéjjal és beleforgattam a kukoricalisztbe. Forró olajban mindkét oldalukat szép piros-barnára sütöttem.

A sült zöldséges ágyon tálaltam, egy-két cikk citrommal, és bőségesen meglocsolva a borsmártással.

A halszeletek

A tejes-fokhagymás-rozmaringos páclében...



A zöldségek sütése-párolása

A színes tört bors pirítása

A kész borsmártás



Végül egy következő alkalommal sütött busaszeletek

Ekkor kisebbre és vékonyabbra vágtam a szeleteket, csak sóztam, borsoztam, és paprikás kukoricalisztbe forgattam. Kevés, forró olajban a haldarabkák mindkét oldalát ropogósra sütöttem.
Ehhez csak friss kenyeret, paradicsomot és kovászos uborkát ettünk. Nagyon finom volt!




13 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, finom volt 😀

      Törlés
    2. Kedves Vanilin, bocs, a bejegyzésedet véletlenül kitörölhettem, bár nem tudom hogy történt 😊....
      A bejegyzés ez volt:
      Nagyon guszta! Borsmártást még nem kóstoltam, biztos finom. :)

      Törlés
  2. Pont nemrég fogott férjem és Petra egy 20 kg-os busát, így nagy öröm ez a recept köszönöm. Feltétlen beszámolok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, ez igazán szép nagy! Bár én csak üzletben láttam busát, azt is csak felszeletelve vagy filézve, de egy 20 kg-os biztos szép példánynak számít 😀.
      A kukoricaliszttől finomabb, ropogósabb lesz, én mostanában mindig ezt használom halaknál sima liszt helyett.
      Kíváncsian várom majd, hogy hogy ízlett 😊

      Törlés
  3. Ismét egy finom halas fogás. A krémes borsmártás milyen jó ötlet volt hozzá, biztosan mégjobban kiemelte az ízeket. Bár még mindig nem vagyok túl jóban a halas ételekkel, de nálad mindig annyira guszták és változatosan vannak elkészítve, hogy egy falatka erejéig szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea, egy falatkával szívesen megkínálnálak, de már rég készült és már elfogyott 😊

      Törlés
  4. Nagyon guszta és finom lehetett ! A mártás nagyon jó lehetett mellé.

    VálaszTörlés
  5. Jó lenne tőled eltanulni a sok finom halas ételt, de nekem, ha nagy ritkán kapok, nem nagyon sikerül. Talán legközelebb kipróbálom kukoricaliszttel. A borsot is nagyon szeretem, de már majdnem tiltólistán van. Így marad a gyönyörködés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Ani! Próbálom a halakat változatosan elkészíteni, bár egyik sem annyira különleges, de finomak 😊. A kukoricalisztes bundázás nagyon jót tesz nekik 😊.

      Törlés
  6. Mi még nem ettünk busát, mert nem tartozik azon halak közé amit szeretünk. De a tálalásod az nagyon szép és guszta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, próbáld ki egyszer, mert nagyon finom, főleg ropogósra átsütve 😊

      Törlés