A kalácsfelfújt kimerve tányérokba |
Még a sütőtálban.... |
...és közelebbről a tányérban |
A húsvét előtti minikuglófból sütöttem többet, és abból készítettem ezt a finom kalácsfelfújtat, ami hasonlít a máglyarakásra, csak ez finomabb, mert ez kalácsból van 😋. De bármilyen szikkadt kalácsot felhasználhatunk hozzá.
Hozzávalók felfújt összeállításához: 30-35 dkg szikkadt kalács, 3 tojássárgája, 6 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3,5 dl tej, 5-6 dkg mazsola és rum az áztatásához, ízlés szerint sárgabarack lekvár,
a kakaós öntethez: 1 evőkanál cukrozatlan kakaó, 2-3 evőkanál cukor, kevés tej,
a tetejére: 3 tojás fehérje (ha van még egy-kettő elfekvő a hűtőben, azt is felhasználhatjuk hozzá, akkor magasabb lesz rajta a hab), 2 evőkanál sárgabarack lekvár.
a kakaós öntethez: 1 evőkanál cukrozatlan kakaó, 2-3 evőkanál cukor, kevés tej,
a tetejére: 3 tojás fehérje (ha van még egy-kettő elfekvő a hűtőben, azt is felhasználhatjuk hozzá, akkor magasabb lesz rajta a hab), 2 evőkanál sárgabarack lekvár.
Elkészítése:
A kalácsot összedaraboltam, és elkészítettem az öntetet. A tojássárgájákat kikevertem a cukorral, hozzáadtam az olvasztott margarint és a meleg tejet.
A tűzálló tálat kikentem margarinnal, beleszórtam a kalácsot, majd ráöntöttem a tejes öntetet. Kicsit átforgattam a kalácsdarabokat, hogy mindenhol érje a tejes öntet.
Elkészítettem a kakaós öntetet. A kakaóport kikevertem a cukorral és egy kis tejjel, majd ezt is ráöntöttem a kalácsokra. Megszórtam az áztatott mazsolával, és rákanalaztam a lekvárt is.
Előmelegített sütőben kb. fél óráig sütöttem.
Közben felvertem a tojásfehérjét, a kész habban elkevertem még 2 evőkanál lekvárt, majd rásimítottam a háromnegyedig megsült kalácsra. Visszatettem a sütőbe, de most már teljesen kis lángon sütöttem tovább, kb. még 15 percig. Ekkor elkészült, és már lehetett is tálalni.
Az összedarabolt kalács |
A sütőtálban, az összeállításkor |
Tetején a hab, aztán süthetjük készre |
Nagyon guszta finom lehetett!
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, nagyon fincsi volt 😊
TörlésAz a baj (vagy az a jó?), hogy nálunk nincs ideje a kalácsnak megszáradnia. Pedig milyen jól néz ki ez a kalácsfelfújt, érdemes lenne kipróbálni. Biztos szeretnénk. :)
VálaszTörlésKöszönöm Iza! Nálunk sajnos, vagy jó, de meg tud száradni, mert nem eszünk egyszerre sokat belőle, lassan fogy, kétnaposan pedig én már nem szeretem 😊, így lehet belőle felfújtat csinálni 😊
TörlésCsodásan néz ki ez a kalácsfelfújt habbal a tetején! :)
VálaszTörlésKöszi szépen Vanilin! Szeretem ha sok hab van a tetején, ha lett volna plusz fehérjém, tettem volna még bele 😊
TörlésMaradékmentő finomság. Valahogy nálam eddig a kalácsfelfújt kimaradt. Ha megszárad én bundás kalácsot szoktam belőle készíteni. Mi szeretjük nagyon.
VálaszTörlésKöszönöm Nea! Bundás kalácsot még nem ettem, de jó ötlet. Így is finom lehet 😊
TörlésÉn csak máglyarakást ismertem eddig, csodás ötletet adtál. Csak maradjon egyszer kalácsunk... ;-)
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, örülök, hogy tudtam valami újdonsággal szolgálni 😊próbáld ki egyszer, nagyon finom 😊
TörlésNagyon finom felfújt lett a kalácsból és a hozzávaló sok finomságból. Nálunk is az a baj, hogy nem szokott maradni az általam sütött fonott kalácsból. Bár most, hogy a járvány miatt csak ketten voltunk, a férjem és én, így most maradt húsvét utánra is. Sajnálom, hogy nem előbb készítetted, hogy én is kipróbálhattam volna ezt a csodás receptet.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Sajnálom, hogy nem maradt a húsvéti kalácsotokból ennek a kipróbálására, de majd legközelebb, biztos ízleni fog 😊
Törlés