2013. június 5., szerda

Epres túrótorta

A torta mögött látható nagyon szép kis terítőt most pünkösdkor kaptuk kedves barátainktól Torockón,
a Bitai Panzió házigazdáitól

A torta kicsit közelebbről

A hétvégén ünnepeltük a születésnapjainkat, erre az alkalomra sütöttem ezt a tortát. Az első képen látható kis terítő Torockóról való. A Bitai Panzió kedves házigazdáitól kaptuk ajándékba, ahol már sok alkalommal szálltunk meg, így az idei pünkösdi utunk alkalmával is. A búcsút követően, székelyföldi tartózkodásunk után még két egész napot töltöttünk Torockón.

Utazásunk elején, még a második napon, a Madarasi-Hargitán jártunk. Ezekből is feltetettem már egy sorozat képet, akit érdeket itt tudja megnézni.

Hozzávalók a torta tésztájához: 3 tojás, 3-3 evőkanál cukor és liszt, 1 evőkanál étkezési keményítő,
a töltelékhez: 0,5 kg túró, 1 kis doboz natúr joghurt, 1 tojás sárgája, 2 dl tejszín, ízlés szerint porcukor, 1 citrom reszelt héja és ízlés szerint leve, 5 teáskanál zselatin, valamint eper, sajnos nem mértem hogy mennyi volt,
a torta bevonásához: 1 tasak tejszín ízű pudingpor, 4,5 dl tej, ízlés szerint cukor és kb. 5-7 dkg margarin,
a díszítéséhez: a tetejére eper és citromfű levelek, az oldalára kb. egy jó maréknyi dió.

A tésztához a tojásfehérjék habját felvertem, majd hozzáadtam a sárgájákat, a cukrot, a lisztet és a keményítőt. Kivajazott, lisztezett csatos formában megsütöttem.
A diót sütőben kissé megpörköltem, így sokkal finomabb ízű, és a héja könnyedén ledörzsölhető róla, majd kis darabokra összevágtam.
A túrót kikevertem a porcukorral, a tojássárgájával, hozzáadtam a joghurtot, a citromhéjat és levet, valamint a felvert tejszínt. A zselatint 1 dl vízben megfőztem, hozzákevertem a túrókrémhez. A tészta köré visszatettem a forma oldalát, rásimítottam a krém egyharmadát, erre jött egy sor eper, majd a krém másik harmada, ismét eper, végül a maradék krém. Hűtőszekrénybe tettem. Mikor a túrókrém megszilárdult, levettem a tortáról a formát. Megfőztem a pudingot - majd mikor már nem volt forró -, belekevertem a margarint és bevontam vele a tortát, oldalát pedig a pörkölt, darabolt dióval szórtam meg. Tetejét eperrel és citromfű levelekkel díszítettem.

A felvágott torta....

...és egy szelet belőle

12 megjegyzés:

  1. Azt a szeletet most ugy megennem :) Eper turo paros mindig nyero :D

    VálaszTörlés
  2. Hát Katalin, csúcs ez a torta, látványra, s ízre is szerintem:) Isten éltessen mindkettőtöket sokáig:)
    Nagyon szép a Torockó-s terítőd is:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép a tortád, én is eper lázban égek, most mindig azt enném:) A terítő is gyönyörű, szép emlék lesz:)

    VálaszTörlés
  4. Katalin, Isten éltessen sokáig Titeket!
    Szép és finom tortát sütöttél! S ilyentájt mi más lehetne, mint eper:-)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm lányok mindannyitoknak!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon boldog szülinapot kívánok utólag is mindkettőtöknek! :) A torta pedig csoda guszta, nagyon finomnak, könnyednek látszik! :)

    VálaszTörlés
  7. Férjem nevében is köszi szépen!

    VálaszTörlés
  8. Isten éltessen mindkettőtöket nagyon sokáig erőben egészségben! A tortád nagyon szép és biztos nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
  9. Isten éltessen mindkettőtöket! :)
    Nagyon szép a terítő, a torta pedig igazán guszta ezzel a fénylő tejszínes krémmel és pirosló eprekkel. (most nálam is minden eperből és cseresznyéből áll, hiszen ez a két gyümölcs gőzerővel érik a kertben :))
    Kedves Katalin, benéznél majd hozzám? Szeretném átadni Neked a Fő az egészség! mozgalom stafétáját...

    Szép hétvégét kívánok!

    VálaszTörlés
  10. Katalin, mindkettőtöknek sok boldog születésnapot kívánok így utólag!
    A torta pedig gyönyörű, és biztos nagyon finom volt!
    Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  11. Gabriella, Marcsi köszönjük!
    Gabriella, már benéztem hozzád, köszi :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...