2012. november 27., kedd

Rakott krumpli



Rakott krumplit gyakran készítek, főleg így az őszi-téli hónapokban szeretjük. Valahogy elmaradt eddig, hogy ide felkerüljön, így most pótolom ezt.

Hozzávalók a fenti adaghoz: 80 dkg krumpli, 5 tojás, egy jó arasznyi füstölt kolbász, 2 kis doboz tejföl, só, olaj.

Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük, majd karikára vágjuk. A kolbászt felszeleteljük és kevés olajon, serpenyőben, nagyon rövid ideig sütjük, inkább csak melegítjük, hogy az olajban kicsit kioldódjon a kolbászból a paprika. A tojást is megfőzzük, majd felszeleteljük.
Egy tűzálló tálba elkezdjük rakni a rétegeket, legalulra a krumplit, megsózzuk, majd jön a tojás, ezt is sózzuk, erre kerül a kolbász. Meglocsoljuk tejföllel, majd ismétlődig a rétegezés. Én általában három sor krumpli közé szoktam egy-egy tojás-kolbász réteget tenni.
A tetejére krumpli kerüljön, amit teljesen beborítunk tejföllel. Erre szoktam önteni a kolbász sütése után megmaradt olajat. Sütőben szép pirosra sütjük.

Az első sor krumpli, tojás és kolbász

Tejföllel jól meglocsolva

Sütés előtt, beborítva tejföllel, meglocsolva a paprikás olajjal

Készre sütve, lehet tálalni....



13 megjegyzés:

  1. Katalin, nagyon gusztusos a rakott krumplid! Mi is szeretjük, de már elég rég volt, jó, hogy eszembe juttattad, majd sort kerítek rá.
    Itt ragadom meg az alkalmat, hogy kissé megkésve nagyon sok boldog névnapot kívánjak!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, nagyon aranyos vagy :)

    VálaszTörlés
  3. Egyszer már én is ki kell próbáljam kolbásszal is, mi csak tojással készítjük. nagyon megennék ám most egy adaggal:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon fincsi tud lenni, szeretjük nagyon. A kisebbik lányom kedvence a töltött paprika mellett!:-)

    VálaszTörlés
  5. Lilla, Éva, köszönöm.
    Aleda, próbáld ki kolbásszal, a jó kis füstölt íztől sokkal finomabb :)

    VálaszTörlés
  6. Megvan a holnapi ebéd. Köszi az ötletet.

    VálaszTörlés
  7. Mi is nagyon szeretjük, én is így készítem, nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
  8. Juci, Hankka, köszi, egészségetekre :))

    VálaszTörlés
  9. Nekem nagy kedvenc a rakott krumpli, pont így, ahogy készíted. :P

    VálaszTörlés
  10. Nemgyőzök gyönyörködni, és majdhogy csak nem csorog a nyálam, a finom rakott krumplid után. Őszintén mondva, igazán pontosan ezt akartam késziteni, azon a napon amikor a paprikás krumplit készitettem, még tejfölöm is volt itthon, és a Lengyel kolbász is jól bejött, mert egy Lengyel helyröl vette a lányom, és eléggé hasonlitott a Magyarhoz...már nem volt türelmem tojást is főzni. A szemem mult hét óta sokat romlott, és a másik szemre több tehert tett, de reméljük minden rendben fog jönni.

    A paprikás krumpli készitését én is másképpen szoktam késziteni...vagyis a nyers krumpli szeletekkel kezdek, de könnyebb volt főzve össze állitani. Viszont szeretnék beszerezni Magyar füstölt kolbászt amit Chicagóbol szoktam megrendelni! Nagyon guszta, és finom a rakott krumplid...le a kalappal, puszillak!

    VálaszTörlés
  11. Gabriella, Elisabth, köszönöm.
    A magyar füstölt kolbásznak valóban nincs párja...

    VálaszTörlés
  12. Végy egy jénai tálat. Béleld ki baconnal. A főtt krumplit és a főtt tojást vágd gerezdekre. /a krumplit nyolcadold, a tojást negyedeld. az egészet váltva tedd a tálba, s közben tegyél pár karika nem túl száraz füstölt kolbászt. Verj fel annyi tojást kevés tejjel, pici sóval és borssal, hogy a tálba öntve a benne levőket ellepje. Tedd előmelegített sütőbe, s addig süsd, amíg a tojás át nem sül. Vedd ki a tálat szórjál rá reszelt sajtot, tegyél a sajt tetejére kolbászkarikákat, s addig süsd még amíg a sajt elolvad. Merd azt mondani, hogy nem finom!

    VálaszTörlés