2012. november 5., hétfő

Őszibaracklekváros túróskifli



Túrós pogácsát gyakran sütök, most kicsit átalakítva elkészítettem az édes változatát, őszibaracklekvárral. Melegen, langyosan a legjobb, de ha marad belőle, reggelire is finom még.

Hozzávalók 16 db kiflihez: 25 dkg túró, 25 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 0,5 dl tej, csipet só, 2 evőkanál cukor, 1 tojás, egy kisebb citrom reszelt héja, 6-7 dkg margarin,
a töltelékéhez: őszibaracklekvár (ha nincs, jó a sárgabarack vagy a szilva is, csak ne legyen híg),
a tetejét lekenni: tojás.

Elkészítése:
Egy kiskanál cukorral elkevert tejben felfuttattam az élesztőt, míg kelt, előkészítettem a tésztát.
A lisztben elkevertem a túrót, a cukrot, a sót, a tojást, a lágy margarint, a citromhéjat, majd hozzáadtam az élesztős tejet, és jól bedagasztottam.
Meleg helyen kb. 45 percig kelesztetem, majd kétfelé választottam, és egyenként 30 cm átmérőjű lapot sodortam. Nyolcfelé vágtam, mindegyik háromszögre egy-egy kanál lekvárt tettem, és kifli formájúra feltekertem. A tepsiben lekentem tojással, és előmelegített sütőben mérsékelt lángon megsütöttem.

A megkelt tészta

A kisodort, feldarabolt tészta, rajta a lekvárral

Sütés előtt, lekenve tojással

A kisült kiflik



10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és biztosan nagyon finom is!

    VálaszTörlés
  2. De szépek, és a szalvéta is:)

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon-nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  4. Olyan szép könnyednek látszik, biztosan nagyon finom volt! :)

    VálaszTörlés

  5. Éva írta!

    Kész cukrász vagy! Kevered, kavarod a dolgokat és máris ott van egy másik
    finomság! Ami lehet, hogy jobb, mint
    az előbbi.
    Ha szeretettel csinálja az ember,
    akkor csak jó lehet!
    További sikeres sütögetést kívánok

    VálaszTörlés
  6. Szépségesek ezek a kiflik, nagyon tudnám szeretni. Hasonló túrós tésztából már sütöttem kakaós csigát, és almás párnákat, onnan tudom hogy nagyon finom puha.

    VálaszTörlés
  7. De szeretem az ilyen kifliket! Még túrós tésztából nem sütöttem lekváros kiflit, mást igen. Jó puha szokott lenni!

    VálaszTörlés
  8. Gizi, Gerdi, köszi nektek is. Valóban finom, puha lett a tészta, érződött benne a túró, mintha az is töltelék lenne :)

    VálaszTörlés
  9. Az őszibarackos kifli már gyerk korom óta volt a nagy kedvencem. Nagyon szépen sikerült neked, jajj de szeretnék enni egy kettőt most belőle.

    VálaszTörlés