A
csalamádém után következzen egy szép, mutatós, és biztos nagyon finom savanyúság (ezt még nem kóstoltuk), amit Apukám készített. Még augusztus elején kezdte beledobálni a zöldségeket, és az került bele, ami a kertben növekedett, - kivéve a karfiol, az vásárolt.
Nála fényképeztem a savanyúságot és a többi kerti virágot, növényt is, szeptember végén, amikor még nagyon szép idő volt......
Hozzávalók: bármilyen zöldség, amit szeretünk savanyúságként enni, uborka, paprika, hagyma, karfiol, zöld paradicsom, zöld kis dinnye, stb....
az ecetes léhez: 5 liter víz, 50 dkg cukor, 25 dkg só, 6 dl 10%-os ecet, 2 dkg borkén, 1,5 dkg nátrium benzoát, 10 db babérlevél, 1-1 evőkanál bors, mustármag, koriander, borókabogyó.
Elkészítése:
Az ecete léhez való hozzávalókat összekeverjük, felforraljuk, és hagyjuk kihűlni. Nagyobb üvegekbe öntjük, és ahogy érik, vagy hozzájutunk egy-egy újabb zöldséghez, folyamatosan beledobáljuk 😀.
Ennyi, és készen van....
Előtte természetesen mindent zöldséget alaposan megtisztítunk, ha kell darabolunk, vagy ha van hibás rész kivágjuk.
Az ecetes lé hozzávalói persze csak egy arány, annyit készítünk, keverünk meg, amennyit gondolunk hogy szükséges lesz.
|
Szépen virágzó őszi kikericsek....
|
|
Az ősz kikericsek előtt a gyönyörű vetővirágok....
|
|
Még szépen virágoznak a hajnalkák....
|
|
Ismét őszi kikericsek, a kert másik részén....
|
|
A kaktuszok kis része
|
|
Az egyetlen, amelyik most virágzott
|
|
Egy a rézvirág (Zinnia) utolsó pár nyíló virágjából
|
|
Egy füge közelebbről
|
|
Gránátalma - pár ilyen szép nagy tenyérnyi alma terem idén
|
|
Csili paprikák - nagyon erősek 😂
|
Gyönyörű lett az üveg. Gratulálok. Nekem nem szoktak sikerülni a bedobálós savanyúságok, pedig a csalamádé igen, és az is nyers. Nem tudom, hogy mit rontok el.
VálaszTörlés