Gyorsan fogyott 😋 |
Ismét egy olyan finomságot készítettem el, amit az Ízőrzők műsorában láttam, most amit a Zala vármegyei Nagyrada községben sütöttek. Fele mennyiséget vettem mindenből, azt írtam le. Kicsit változtattam a hozzávalók mennyiségét, több cukor, margarin és körte került bele, és a dióra még citromhéj is.
Hozzávalók nálam, a tésztához: 30 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 1 tojás, 5-6 púpos evőkanál cukor, csipetnyi só, 4 dkg margarin,
a tetejére: 1 nagy körte (24 dkg-os volt), darált dió, cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja.
Elkészítése:
Kevés langyos cukros tejben felfuttattam az élesztőt.
Egy tálba beleütöttem a tojást, habverővel kikevertem, majd hozzáadtam a megkelt élesztőt, a cukrot (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb), és az olvasztott margarint. Továbbra is habverővel, felváltva adagoltam hozzá a lisztet és a tejet. Addig kevertem, amíg hólyagos, jól kidolgozott tésztát kaptam.
Egy 18 x 32 cm-es tepsit kizsíroztam. A körtét meghámoztam, és kisebb darabokra vágtam.
A tésztát beleborítottam a tepsibe, tetején elosztottam a körtét, gazdagon megszórtam darált és durvára vágott dióval, reszelt citromhéjjal és vaníliás cukorral.
Fél órán át meleg helyen pihentettem, utána 180 fokra előmelegített sütőben bő húsz perc alatt megsütöttem
Kockákra vágva kínáltam.
Kevés langyos cukros tejben felfuttattam az élesztőt.
Egy tálba beleütöttem a tojást, habverővel kikevertem, majd hozzáadtam a megkelt élesztőt, a cukrot (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb), és az olvasztott margarint. Továbbra is habverővel, felváltva adagoltam hozzá a lisztet és a tejet. Addig kevertem, amíg hólyagos, jól kidolgozott tésztát kaptam.
Egy 18 x 32 cm-es tepsit kizsíroztam. A körtét meghámoztam, és kisebb darabokra vágtam.
A tésztát beleborítottam a tepsibe, tetején elosztottam a körtét, gazdagon megszórtam darált és durvára vágott dióval, reszelt citromhéjjal és vaníliás cukorral.
Fél órán át meleg helyen pihentettem, utána 180 fokra előmelegített sütőben bő húsz perc alatt megsütöttem
Kockákra vágva kínáltam.
Nagyon finom süteményt sütöttél, váljék egészségetekre! Nagyon szerettem a kelt tésztát, főleg ha jó vastag volt, a töltelék pedig kevesebb a tetején.... langyosan a legfinomabb.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, nagyon finom volt, még másnap is. Mi is kezdtük már langyosan enni, nem tudtuk kivárni míg elhűl 😊.
TörlésDe jól néz ki! Igazán megkínálhatnál! ;) :D
VálaszTörlésKöszönöm Edith, szívesen megkínálnálak, de sajnos már elfogyott 😄.
TörlésImádjuk a kelt tésztákat. Nagyon finom lehetett és jól is néz ki.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Lívia, a kelt tészták nekünk is kedvencek, főleg ha jó lágy és friss 😆.
TörlésGuszta, finom lehetett! Aranygaluska jutott hirtelen eszembe ahogy megláttam.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, nekünk is az aranygaluska jutott róla eszünkbe, főleg a tetjén ahol a dió van rajta, az ízre nagyon hasonlít rá 😃.
TörlésRemek! :)
VálaszTörlésKöszi szépen Vanilin 😄!
TörlésAmin, vagy amiben dió van, az csakis jó lehet !
VálaszTörlésIgen ahogy írod, a diós sütik, kalácsok nagyon finomak.
TörlésRégebben én is sütöttem hasonlót a Horváth Ilonàból, de nem prósza volt a neve. Nagyon finom sütemény. Ani
VálaszTörlésKöszönöm Ani! Ez is finom volt, és gyorsan el is fogyott. Az Ízőrzőkben ez volt a neve, így én is ezt adtam neki. Hasonlót sütöttek már ebben a műsorban, más falvakban, ott is mindenhol más nevet adnak neki 😄.
TörlésImádom a diót és a körtét egyaránt, remek kombináció! <3
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, próbáld ki egyszer, egy sütést mindenképp megér, mert nagyon finom 😄.
TörlésMár nyersen is pazarul néz ki. Szerintem még a nyári gyümölcsökkel is finom lehet. És a pirult dió a tetején, hmmm... mennyei.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea, nagyon finom volt, és még a kis maradék két naposan is teljesen jó volt.
Törlés