2021. április 16., péntek

Halászlé, mely... "Minden ízében tolnai" - egy recepteskönyv, melyben én is helyet kaptam



A könyv

A halászlé - csípősen és tésztával!

És most először krumplival....

Mellé egy pohár szekszárdi vörösbor dukált volna, ennek hiányában
meg kellett elégednünk egy pohár fehér borral
😋

Tolna Város Önkormányzata adta ki már 2-3 évvel ezelőtt ezt a szép és igényes tolnai receptes könyvet, ami azóta már német nyelven is megjelent. Szerkesztője, Steinbach Zsolt az én receptjeim közül hármat is beleválogatott, melyet itt is köszönök. Mivel Mözs - ahol én felnőttem - közigazgatásilag Tolnához tartozik, így mözsi receptek is helyet kaptak a könyvben, köztük sváb ételek is.

Húsvétkor mikor otthon jártunk Mözsön, Apukám finom halászlét főzött, így eszembe jutott ez a receptes könyv, s kíváncsi lettem, hogy ebben a könyvben hogy szól a tolnaiak receptje. Azt tudtam hogy a bajai változatot főzik, mint ahogy a környéken mindenki - nekem is ez a kedvencem, vagyis csak ezt szeretem. Jó csípősen, és kizárólag házi készítésű gyufa tésztával.
A tolnai halászlé csupán annyiban különbözik a bajaitól, hogy ebbe egy-két szem krumpli is belekerül. Így most én is kipróbáltam ezt a változatot, ami nagyon finom lett. A könyvben szereplő recept - ami itt alább látható - nagyjából ugyanolyan, mint ahogy mi is főzzük, ezért külön nem írom le, hogy én hogy csináltam.

A különbség annyi, hogy sokkal kisebb mennyiséget főztem, és nekem  20-25 perc elég volt, hogy minden megpuhuljon a levesben. A hagymát nem mértem, mert mindig szeretek sokat tenni bele, és látom hogy mennyi kell, úgy ahogy a törött paprikából is annyit teszek bele, amennyit megkíván a szemem 😊.

A halászlé a könyvben mindjárt az első helyen szerepel, ami nem is csoda, hisz Tolna életében mindig is nagy szerepet játszott a Duna. Bevallom, eddig még egy receptet sem készítettem el belőle, pedig a tiszteletpéldányt a könyv megjelenésekor mindjárt megkaptam. Így most épp itt volt az ideje!

Itt alább látható a könyveben szereplő halászlé, amely szerint én is főztem az enyémet, alatta pedig bemutatom a könyvben lévő három receptemet is, melyek egyébként a blogomon is szerepelnek. Az utolsó kép pedig a könyv hátsó borítója.

A halászlé oldala a recepttel

A három saját receptem a könyvben....



A könyv hátsó borítója



14 megjegyzés:

  1. Nagyon szép könyv lehet, biztos érdeklődéssel forgatnám, hisz nagy tisztelője vagyok a tájjellegű ételeknek. Gratulálok a megjelent receptekhez!
    A halászléről készült fotóid is tetszenek, szívesen belekanalaznék a levesbe, bár nem tudom, hogy szeretem-e. Mifelénk nem főzték, és valahogy eddig nem éreztem rá késztetést, hogy próbára tegyem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, sok szép és finom étel van a könyvben. A halászlé nálunk mindig is nagy kedvenc volt, de ahol felnőttem, Szekszárd és Tolna környékén mindenki főzi és szereti 😊.

      Törlés
  2. Katalin, gratulálok a megjelenéshez. Szemet gyönyörködtető látvány a leveskéd, csodásan néz ki és arról sincsenek kétségeim, hogy nagyon finom lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea! A halászlé finom lett, legalábbis nekünk ízlett 😀.

      Törlés
  3. A halászlé is finom lehet, bár én nem szeretem a halászlét semmilyen formában, de elkészítem a férjemnek, de nem a tésztás változatot. A három recepted közül a Kvecsakalács tetszik. Ezt már kiszúrtam akkor amikor elöször bemutattad a blogodban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Lívia! Mi felénk, mármint Mözsön és környékén mindenki tésztával eszi, ezért ez a természetes, hogy így együk mi is 😊. Persze az ízlések különböznek, de úgy van, hogy mindenki úgy szereti, ahogy gyerekkora óta megszokta....

      Törlés
  4. Gratulálok ! Finom lehet ez a halászlé bár még eddig sem tésztával sem krumplival nem ettem de mindkettőt külön-külön is szeretem akkor így együtt miért is ne lenne finom?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Krumplival még mi sem ettük, de amennyi benne van az elég kevés, így egy személynek nem jut sok. De a tészta az elmaradhatatlan 😊.

      Törlés
  5. Gratulálok, Katalin! Milyen számomra ismeretlen recepteket osztottál meg! kvecsakalács! Sose hallottam. A halászlét mi is tésztával esszük. Úgy az igazi! Mivel nem tudjuk beszerezni a szakácskönyvet, vagy csak nehezen, kérlek, írd meg, hogy miért hívják sárgalábúaknak a tolnaiakat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ani! A receptek eléggé helyi specialitások, másfelé nem nagyon készítik ezeket, vagy másképpen, más néven.
      A sárgalábú gúnynév állítólag onnan ered, hogy tolnai hajósok - annak érdekében, hogy több áru férjen a raktérbe - megtaposták a tojásokat, ettől pedig sárga lett a lábuk. 😊

      Törlés
  6. Szívből gratulálok neked és a könyv alkotóinak is, csodás kiadványnak látszik! :-)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Katalin, gratulálok a receptjeid nyomtatott formában való megjelenéséhez. a halászlé nagyon guszta, csodaszép a színe, és az a nagy szelet hal.... jó nagyokat nyelek a képek nézegetése közben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! Saját recepteket mindig jó érzés nyomtatásban látni 😀.
      A halászlé finom volt, a színével is meg voltam elégedve, nem is csoda, hisz ez házi szegedi paprikával készült.

      Törlés