2021. március 9., kedd

Lellei aprópecsenye


A fatálon, petrezselymes krumplival és savanyúsággal tálalva...


A balatonlellei Ízőrzők műsorában láttam meg ezt a finom aprópecsenyét, ami a husin kívül gombát, borsót és lecsót és is tartalmaz. Próbáljátok ki, nincs túl sok munka vele, és nagyon finom...
A hozzávalóknál a saját mennyiségeimet írom le. Az eredetitől csak némileg tértem el: a gombából kicsit többet raktam bele, mert azt nagyon szeretjük, és mindig nagyon összeesik. A lecsót nem mértem, ránézésre amennyit gondoltam, annyit készítettem hozzá frissen, mert üvegest nem szoktam befőzni.

Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, ízlés szerint só, őrölt bors, őrölt kömény, őrölt paprika, és bőségesen majoránna, 25 dkg gomba, 15-20 dkg zöldborsó, 3-4 gerezd fokhagyma, a lecsóhoz 1 nagyobb hagyma, 1-2 paradicsom és egy jó maroknyi összedarabolt kápia paprika, olaj vagy más zsiradék, amennyit megkíván a hús pirítása.

Elkészítése:
A húst szeletekre, majd csíkokra vágtam. Nagyobb serpenyőben étolajat hevítettem, beletettem a húscsíkokat, megszórtam a fűszerekkel (a majoránna kivételével), és jól, hosszasan, fedő nélkül átsütöttem. Ezután hozzáadtam az áttört fokhagymát, és rátettem a fedőt, hogy puhuljon a hús. 
Közben megtisztítottam és felszeleteltem a gombát, majd kicsit később hozzáadtam a húshoz. 
Ha idővel nagyon lesülne az aprópecsenyénk adhatunk hozzá vizet vagy húsleveslét, de csak apránként.
A zöldborsót enyhén sós vízben előfőztem, de nem készre. Külön edényben elkészítettem a lecsót is, ezt is csak félig főztem meg. Mikor a hús már jó háromnegyedig puhára párolódott, akkor adtam hozzá a borsót és a lecsót, és így együtt készre főztem.
A majoránnát, csak akkor kevertem hozzá, amikor már majdnem elkészült az étel, mert ha azzal együtt hosszasan sütnénk, akkor a majoránna kesernyés ízt adna az ételünknek. (Én ezt eddig nem tapasztaltam, de most megfogadtam a balatonlelleiek tanácsát.)

Bármilyen köretet, savanyúságot, vagy friss salátát tálalhatunk hozzá.

...és tányérba kimerve




14 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta ! Finom lehetett a gombával.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom volt, szeretjük a gombás ételeket, ezért is készült el 😁.

      Törlés
  2. Megint nagyon finom ebéd készült, váljék egészségetekre. Mi is szeretjük az ilyen laktató, szaftos husikat, jó ötletet adtál..... elfogom készíteni. Sokszor nehéz kigondolni, hogy mit is főzzek nap mint nap. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva, nekünk nagyon ízlett. Nem tudom Te nézed-e az Ízőrzők műsort, én nagyon szeretem, már sok mindent elkészítettem belőle 😀. Ha megfőzöd jó étvágyat, és sok sikert hozzá!

      Törlés
  3. Milyen finomságot készítettél megint! Még Fiam tekintete is megakadt rajta. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, akkor ez már igazi dícséret, ha mindkettőtöknek tetszik 😊😄!

      Törlés
  4. Hát ez nagyon szuper étel és guszta is. Ezt biztos, hogy elkészítem én is, mert minden része nagyon elfogadott a számunkra is - különösen a férjem számára, de én is az ilye ételeket szeretem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Jó étvágyat majd hozzá, ha megfőzöd, biztos nektek is ízleni fog.

      Törlés
  5. Milyen finom ételt készítettél, nagyon tetszik. :) Lehet megvan a hétvégi menünk. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Iza, nagyon finom volt, váljék egészségetekre ha elkészíted 😁!

      Törlés
  6. Igazi ínyenc fogás. A szaftos husi a sok finom és színes zöldséggel nálam mindig nyerő. Bár én nem nézem az Ízőrzők műsorát, de itt nálad mindig meg tudom nézni aktuális recepteket. És amiben gomba van, az csakis finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, valóban ínyenc fogás volt, ahogy írod. Én nagyon szeretem ezt a műsort, felvesszük mindig az összes részt, és akkor nézem meg, amikor csak akarom. 😀 Sokszor ismétlik a részeket, de nem tudom megunni...

      Törlés
  7. Micsoda kombináció, remekül néz ki. A gombát meg nagyon szeretem... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Zsuzsa! Fincsi volt, a gombát mi is nagyon szeretjük, de nem lehet belőle eleget beletenni egy-egy ételbe, mert annyira összeesik, hogy néha alig találni meg a tányéron 😁.

      Törlés