2018. május 29., kedd

Tortilla




Már régóta szerettem volna kipróbálni a házilag sütött tortillát. Sokat keresgélget az interneten, még kukoricalisztet s tettem bele, hogy még "mexikóiasabb" legyen, teljes kiőrlésű tisztet is, hogy egészségesebb legyen.... Gondoltam nem lehet nagy ördöngösség - nincs is benne sok hozzávaló -, de tévedtem.  Ízre éppen nem volt rossz, meg is ettük, de száraz lett, törött, szóval olyan volt mint egy kétszersült. Hiába próbálkoztam vastagabbra-vékonyabbra kisodorni, az sem segített.
A húsos-zöldséges töltelék viszont nagyon finom lett 😋.
Ha valakinek már sikerült otthon jót sütnie, attól szívesen várom a hasznos tanácsokat 😊 ...

Hozzávalók a tésztához: 10 dkg sima liszt, 5 dkg kukoricaliszt, 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 tojás, só, 1 mokkáskanál sütőpor,
a töltelékhez (mennyiség nélkül): csirkemell, hagyma, zsenge cukkini, kaliforniai paprika, kevés olíva olaj, só, ízlés szerint mexikói fűszerkeverék, saláta, uborka, paradicsom, bazsalikom levelek.

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrtam, és kísérletezésképpen vékonyabb-vastagabb lapokat sodortam belőle, de egyik sem lett olyan, mint amilyennek elképzeltem.... Egy palacsinta sütőben szárazon, olaj nélkül megsütöttem őket.
Külön serpenyőben kevés olajon megpirítottam a csíkokra vagy kockára vágott, enyhén sózott, csirkemellet, és külön serpenyőben a vastagabb szeletekre vágott hagymát, a felszeletelt cukkinit és a paprikát. Bőségesen megszórtam mindkettőt mexikói fűszerkeverékkel. Mikor elkészültek összekevertem, megtöltöttem a tortilla lapokat, és a friss salátákkal és bazsalikomlevelekkel tálaltam.

Egy kisodort lap, és a többi várakozó

A serpenyőben, sütés közben

A töltelék



13 megjegyzés:

  1. Guszta, már többször csináltam majd megkeresem a linkjét és hozom. Lehet hogy a kukoricaliszt és teljes kiőrlésű liszt együtt szárította ki.

    VálaszTörlés
  2. Itt is van:http://takarekoskonyha.blogspot.hu/2013/07/tortilla-lapok-hazilag.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva a gyors válaszodat :-) Már megnéztem, nagyon jól néz ki a tiéd, valamikor kipróbálom majd.

      Törlés
  3. Nekem is fent van a kipróbálandók listáján, csak nem merészkedtem még nekifogni. Azt olvastam, hogy sütés után azonnal le kell takarni egy tiszta konyharuhával, és akkor nem lesz törékeny.
    Amúgy nagyon guszta, szívesen megkóstolnám. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Iza, valamikor megcsinálom majd az Éva receptje alapján. Biztos jobban fog sikerülni, mert ennél csak jobb lehet :-) A töltelék viszont nagyon finom lett, a cukkini is nagyon ízlett benne :-)

      Törlés
  4. A "törékenysége" ellenére nagyon gusztán néz ki, a képeken ez nem is látszik. Gondolom azért biztosan elfogyott. Majd valamikor én is teszek egy próbát vele, de Okki-nak igaza lehet, hogy a gőzben megpuhul.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea! Amúgy finom volt, és el is fogyott :-)

      Törlés
  5. A képeken egyáltalán nem látszik, hogy törékeny. Nagyon szép tőled, hogy bevallottad. Már én is régóta készülök erre. Kedvet kaptam most, de akkor lehet, hogy Évánál fogom megnézni. Mindenesetre a képek gyönyörűek. Nagyon illik az a szép csíkos terítő vagy sál a háttérben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Majd kíváncsian várom a Te tortilládat :-)
      A háttérben egy régi szőttes terítő van :-)

      Törlés
  6. Most néztem meg, hogy a tortillát kukoricaliszttel készítik eredetileg. Talán mégis Okki javaslatát kellene megfogadni, és letakarni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, biztos jó ötlet a tészta letakarása. Én is olvastam a kukoricalisztről, ezért raktam bele én is egy keveset...

      Törlés
  7. Jaj, de jól néz ki! Nagyon szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! A tölteléke nagyon finom volt, a tésztáját még kell gyakorolnom :-) Majd Éva receptje alapján fogom legközelebb megsütni...

      Törlés