Egy saját ötletből született édesség, a diós, mákos, lekváros, és túros tészta ötvözete, mazsolával és fahéjjal ízesítve, kicsit átsütve. Nagyon finom volt - bár egy kicsit több tölteléket is elbírt volna - de tálaláskor lekvárral kínáltam, így tökéletes lett....
Hozzávalók, egy kb. 18-20 cm átmérőjű tálhoz, a tésztához: 20 dkg liszt, csipet só, 1 tojás, szükség szerint kevés langyos víz (vagyis 5 tojásos tészta),
a töltelékhez: darált dió, fahéj, sárgabarack lekvár, darált mák, túró, mazsola, tejföl, cukor.
Elkészítése:
A hozzávalókból meggyúrjuk a közepes keménységű tésztát, kicsit pihentetjük. Vékonyra kisodorjuk, feldaraboljuk széles metéltre, amit én most az alábbi géppel készítettem. Forrásban lévő vízben kifőzzük.
Elkezdjük összeállítani. Mindig egy vékony réteg tésztát teszünk a tálba, amire majd jön rá a töltelék. Fahéjas, cukrozott darált dió, utána sárgabarack lekvár, cukrozott darált mák, enyhén édesített, tejföllel krémesített túró, mazsola, majd az egészet ízlés szerint cukrozott tejföllel beborítjuk, s megszórjuk őrölt fahéjjal.
Előmelegített sütőbe tesszük, csak annyi időre, hogy a teteje kicsit megpiruljon.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVFPI5TiIhdIKv26EGDWD-L4lTsjM-W5fe2wsn0hqTbOEnbilVUSy8vbl7iPvCj0qNuAouJUCto_PE0o0UW7PpKsm_D2T7PLdkDHiGoy0SfLPkoQckdwyczrU02Sobo92t5jG4fNp3hnbd/w500-h351/2017_0105_112615.JPG) |
A tésztagépem - a tészta "sodrása", vékonyítása... |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhB_H0EEyzqbVhlkYvhha8WnjSxHHCdz8AtNvmGW053UnrnNU9TJYlmXGDH1Z3xzk6Nu-H2hxXgpLtzOnOIqJstz_NJLRuEFA3Yif3pfxqCKYo2k6z7pYzoj6orzEMQDQMlANFWElVncnsB/w500-h376/2017_0105_113009.JPG) |
...és metélése |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiwhjaSP5mp6UiqsZQnF6exGbwvpkd3xy0ZIFVb4XCSJ0QgTH2DiI3bUzuLgY7on9I4UBiw6jwXwpGsXQ1DIBF-YbB2sOYFOaooI6VxBY1qKkCr_f6T5iQTiTohP1fE1j_QkWJaY6yt3uhZ/w500-h375/2017_0105_113523.JPG) |
Az összedarabolt tészta kifőzés előtt |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMSto7RFVgNMmQ4SsE75HSO91VZQsTkBcby3dYCBeHtRteccjpocA94JlGyCQnAJ42Kw2bpJnUYMOJsENOm4C2yajZ2ySNvFzxuVBFyWYRVoH2g7Y1SG3WaedpjgeX2QmMEocm0eiam8I_/w500-h375/2017_0105_150157.JPG) |
A rakott tészta összeállítása - alul van a fahéjas dió... |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj30ev2GjZkoOz0Jgzph90YONrhfCAbhhqFzaTh9IJgypohZNTtlfbXUeL-0Kv3JQ5TUvwoM6v1SouURqSy6X59rzlY7qy0UJNgD-l8lEG4GuInPFiW674QmIElbTkqti6B5ycnJVoktUUW/w500-h375/2017_0105_150414.JPG) |
...utána a sárgabarack lekvár... |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjW3Nq8U_c69jUiBEAfO5SaGsHzU2GC2CYmDGbyTPlYE_SNzrZ94M2lq6JIHMs3tXRYmF4CRpxUZnk3Mt8_FY2QfyPQdX6ambM_9fzO0v-uRHINe7rJnsJqNhZ3A5f7Ixx4zqUp2kvkt-T1/w500-h375/2017_0105_150541.JPG) |
...jön a mák |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEib3TS4LjOLrc52DG1erOSqgNVX375cwubrn0cFAqRnWk73Ndo2hVGO2elyggQN7UPBTqLpm8ckmQpQsHkJbRjcJ96TGrE4JtePox-efUqZUiFf0YHvfndOISEMBDEa-iuek990YKwnF0xI/w500-h376/2017_0105_151313.JPG) |
....majd a mazsolás túró... |
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJcm2J-N7o9gAbzAMYnenUDwTTyMKjW3-3YyEOslyAQymW4MmaTE8GILKz_HQ4pRJsI_KstNLf1LAkP4cdqFC9DNxajRco638w4aBaJWX7VukHlr2v6GPNVBJREn0JFB-YrXejE7YhxiGL/w500-h366/2017_0105_152059.JPG) |
...végül a tejföl, meghintve fahéjjal |
Minden földi jó benne van. Ínycsiklandozó!
VálaszTörlésMicsoda ízkavalkád!:) Finom lehet!
VálaszTörlésKedvenc édes tésztánk, amibe én szilvalekvárt, diót, mákot rétegezek erre fahéj is kerül, aztán kicsit összesütöm amíg a teteje kicsit megpirul. Persze a széles metélt nálam bolti, de jó minőségű.
VálaszTörlésNagyon finom lehet a Tiéd is.
Nagyon jó lehet így együtt ennyi finomság!
VálaszTörlésMilyen ügyes vagy, hogy még a tésztát is te készítetted. Nagyon finom lehetett, hisz minden finomság benne van. :) Amikor megláttam a tölteléknek valókat a flódni jutott eszembe.
VálaszTörlésA konyhaművészet csúcsa a munkàd, fantasztikusan kreatív vagy! Nagyon szívesen megkóstolnàm - ezt is. 🙂
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek a kedves szavakat...
VálaszTörlésDe jó ötleteid vannak! Be fogom vetni nálunk is, biztos siker lesz, bár a tészta valószínűleg bolti lesz... Nagyon rég volt, hogy házi tésztát gyúrtam. Pedig annál jobb nincs is.
VálaszTörlésKöszi Gerdi! Tényleg finom volt, hát még ha a töltelékkel nem spóroltam volna ennyire :-)
TörlésÉppen most készítem: a férjem szülinapja van ma, ezt kérte ismét, mert tavaly egyszer már elkészítettem. Isteni!!! Csináljátok meg!!!
VálaszTörlésIsten éltesse a férjedet, örülök hogy ízlik :-)
Törlés