Egy saját ötletből született édesség, a diós, mákos, lekváros, és túros tészta ötvözete, mazsolával és fahéjjal ízesítve, kicsit átsütve. Nagyon finom volt - bár egy kicsit több tölteléket is elbírt volna - de tálaláskor lekvárral kínáltam, így tökéletes lett....
Hozzávalók, egy kb. 18-20 cm átmérőjű tálhoz, a tésztához: 20 dkg liszt, csipet só, 1 tojás, szükség szerint kevés langyos víz (vagyis 5 tojásos tészta),
a töltelékhez: darált dió, fahéj, sárgabarack lekvár, darált mák, túró, mazsola, tejföl, cukor.
Elkészítése:
A hozzávalókból meggyúrjuk a közepes keménységű tésztát, kicsit pihentetjük. Vékonyra kisodorjuk, feldaraboljuk széles metéltre, amit én most az alábbi géppel készítettem. Forrásban lévő vízben kifőzzük.
Elkezdjük összeállítani. Mindig egy vékony réteg tésztát teszünk a tálba, amire majd jön rá a töltelék. Fahéjas, cukrozott darált dió, utána sárgabarack lekvár, cukrozott darált mák, enyhén édesített, tejföllel krémesített túró, mazsola, majd az egészet ízlés szerint cukrozott tejföllel beborítjuk, s megszórjuk őrölt fahéjjal.
Előmelegített sütőbe tesszük, csak annyi időre, hogy a teteje kicsit megpiruljon.
|
A tésztagépem - a tészta "sodrása", vékonyítása... |
|
...és metélése |
|
Az összedarabolt tészta kifőzés előtt |
|
A rakott tészta összeállítása - alul van a fahéjas dió... |
|
...utána a sárgabarack lekvár... |
|
...jön a mák |
|
....majd a mazsolás túró... |
|
...végül a tejföl, meghintve fahéjjal |
Minden földi jó benne van. Ínycsiklandozó!
VálaszTörlésMicsoda ízkavalkád!:) Finom lehet!
VálaszTörlésKedvenc édes tésztánk, amibe én szilvalekvárt, diót, mákot rétegezek erre fahéj is kerül, aztán kicsit összesütöm amíg a teteje kicsit megpirul. Persze a széles metélt nálam bolti, de jó minőségű.
VálaszTörlésNagyon finom lehet a Tiéd is.
Nagyon jó lehet így együtt ennyi finomság!
VálaszTörlésMilyen ügyes vagy, hogy még a tésztát is te készítetted. Nagyon finom lehetett, hisz minden finomság benne van. :) Amikor megláttam a tölteléknek valókat a flódni jutott eszembe.
VálaszTörlésA konyhaművészet csúcsa a munkàd, fantasztikusan kreatív vagy! Nagyon szívesen megkóstolnàm - ezt is. 🙂
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek a kedves szavakat...
VálaszTörlésDe jó ötleteid vannak! Be fogom vetni nálunk is, biztos siker lesz, bár a tészta valószínűleg bolti lesz... Nagyon rég volt, hogy házi tésztát gyúrtam. Pedig annál jobb nincs is.
VálaszTörlésKöszi Gerdi! Tényleg finom volt, hát még ha a töltelékkel nem spóroltam volna ennyire :-)
TörlésÉppen most készítem: a férjem szülinapja van ma, ezt kérte ismét, mert tavaly egyszer már elkészítettem. Isteni!!! Csináljátok meg!!!
VálaszTörlésIsten éltesse a férjedet, örülök hogy ízlik :-)
Törlés