2017. február 26., vasárnap

Édes rakott tészta





Egy saját ötletből született édesség, a diós, mákos, lekváros, és túros tészta ötvözete, mazsolával és fahéjjal ízesítve, kicsit átsütve. Nagyon finom volt - bár egy kicsit több tölteléket is elbírt volna - de tálaláskor lekvárral kínáltam, így tökéletes lett....

Hozzávalók, egy kb. 18-20 cm átmérőjű tálhoz, a tésztához: 20 dkg liszt, csipet só, 1 tojás, szükség szerint kevés langyos víz (vagyis 5 tojásos tészta),
a töltelékhez: darált dió, fahéj, sárgabarack lekvár, darált mák, túró, mazsola, tejföl, cukor.

A hozzávalókból meggyúrjuk a közepes keménységű tésztát, kicsit pihentetjük. Vékonyra kisodorjuk, feldaraboljuk széles metéltre, amit én most az alábbi géppel készítettem. Forrásban lévő vízben kifőzzük.
Elkezdjük összeállítani. Mindig egy vékony réteg tésztát teszünk a tálba, amire majd jön rá a töltelék. Fahéjas, cukrozott darált dió, utána sárgabarack lekvár, cukrozott darált mák, enyhén édesített, tejföllel krémesített túró, mazsola, majd az egészet ízlés szerint cukrozott tejföllel beborítjuk, s megszórjuk őrölt fahéjjal.
Előmelegített sütőbe tesszük, csak annyi időre, hogy a teteje kicsit megpiruljon.

A tésztagépem - a tészta "sodrása", vékonyítása...

...és metélése

Az összedarabolt tészta kifőzés előtt

A rakott tészta összeállítása - alul van a fahéjas dió...

...utána a sárgabarack lekvár...

...jön a mák

....majd a mazsolás túró...

...végül a tejföl, meghintve fahéjjal



9 megjegyzés:

  1. Minden földi jó benne van. Ínycsiklandozó!

    VálaszTörlés
  2. Micsoda ízkavalkád!:) Finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Kedvenc édes tésztánk, amibe én szilvalekvárt, diót, mákot rétegezek erre fahéj is kerül, aztán kicsit összesütöm amíg a teteje kicsit megpirul. Persze a széles metélt nálam bolti, de jó minőségű.
    Nagyon finom lehet a Tiéd is.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó lehet így együtt ennyi finomság!

    VálaszTörlés
  5. Milyen ügyes vagy, hogy még a tésztát is te készítetted. Nagyon finom lehetett, hisz minden finomság benne van. :) Amikor megláttam a tölteléknek valókat a flódni jutott eszembe.

    VálaszTörlés
  6. A konyhaművészet csúcsa a munkàd, fantasztikusan kreatív vagy! Nagyon szívesen megkóstolnàm - ezt is. 🙂

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm mindenkinek a kedves szavakat...

    VálaszTörlés
  8. De jó ötleteid vannak! Be fogom vetni nálunk is, biztos siker lesz, bár a tészta valószínűleg bolti lesz... Nagyon rég volt, hogy házi tésztát gyúrtam. Pedig annál jobb nincs is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi! Tényleg finom volt, hát még ha a töltelékkel nem spóroltam volna ennyire :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...