2016. október 17., hétfő

A 20. Szakácsmustra kiírása





A Takarékos konyha blog háziasszonyától, Évától vettem át a Szakácsmustra 20. fordulójának lebonyolítását. Eddig csak az ezt megelőző fordulóban játszottam, sajnos, valahogy kimaradt...
Igazából csak most keltette fel az érdeklődésemet, amikor Éva felkért, hogy legyek ennek a fordulónak a háziasszonya. De nagyon megtetszett a játék, a kutakodás, a reseptkeresés...
Mivel már sok szakács szerepelt a játékban, ezért nehéz volt a választás, aztán eszembe jutott  F. Nagy Angéla, akitől ez a régi, harmincéves kiadású szakácskönyvem van, amit az évtizedek alatt sokat forgattam, sok mindent elkészítettem belőle, ha nem is egy az egyben ugyanúgy.




F. Nagy Angéla 1928-ban született, Örkény István első felesége volt. Több szakácskönyve is megjelent, ajánlom mindenkinek, aki még nem sütött-főzött tőle. 

Az interneten sok mindent találtok róla, életéről, a szakácskönyveiről, receptjeiről....

Aki szeretne játszani - remélem minél többen lesztek - attól kérném, hogy készítsen el egy vagy több Angélától választott ételt vagy süteményt, tegye közzé a blogján, majd a linket és a fotót/fotókat küldje el: 

2016. november 15-ig 

címemre: katalin595@gmail.com

blog háziasszonyától vettem át a mostani forduló lebonyolításának lehetőségét. 1-2 forduló kivételével játszottam ebben a játékban egyszer pedig már volt nálam a szakács választás lehetősége is


Jó játékot, mindenkit szeretettel várok!



Az előző fordulók összefoglalóinak linkjei: 
 
1. Sasó - Gordon Ramsay
2. Marka - Jamie Oliver
3. Kisildi - Nigella Lawson
4. Dina - Rachel Allen
5. Juci - Donal Skehan
7. Pitelány - Julia Child
8. Őrült szakács - Frank Júlia
9. Fűszermánia Gabi - Lajos Mari
10. Vöröskaktusz (én :P) - Stahl Judit
11. Vanilin - Benke László
12. Mrs. Same - Anna Olson
13. Martinelli - Curtis Stone
14. Éva - Buday Péter
15. Okki - Martha Stewart
16. Konyhavirtuóz - Lorraine Pascal 
17. Vöröskaktusz diétázik  - Mautner Zsófi
18. Táncoló fakanál - Mary Berry
19. Éva - Horváth Ilona



13 megjegyzés:

  1. Örülök hogy Őt választottad. Ismerem hasonlóan egyszerű és finom receptjei vannak mint Horváth Ilonának szakácskönyvem is van tőle. Remélem több játékoskedvű jelentkeződ lesz:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, örülök, hogy Neked is tetszik a választásom :-) Én is remélem, hogy lesznek majd akik szívesen játszanak ebben a fordulóban is! Gondolom, Rád számíthatok.... :-)

      Törlés
    2. Biztos lehetsz benne hogy jövök!

      Törlés
    3. Akkor ketten már biztos leszünk :-)
      De remélem rajtunk kívül még sokan mások is, úgyhogy mindenkit szeretettel bíztatok és várok!

      Törlés
  2. Jó lenne egy kicsit részletesebben leírni mit is jelent a Szakácsmustra, ki indította útjára (tisztelegve a játék szülőanyja iránt) és belinkelni az előző fordulókat is. Ha találok a hölgytől interneten is receptet, akkor játszok is.Üdv, Kisildi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is csak most kapcsolódtam be ebbe a játékba. A lényeg, hogy ki kell választani egy receptet az illető szakácstól, azt elkészíteni, közzé tenni, majd nekem elküldeni a linket és a képeket.
      Itt ebben a bejegyzésben Éva, - akitől átvettem a mostani forduló háziasszonyszerepét - összegyűjtötte a korábbi játékok háziasszonyait és a kiválasztott szakácsokat:
      http://takarekoskonyha.blogspot.hu/2016/10/gyertek-gyertek-jatszani-szakacsmustra.html

      Jó játékot, és téged is szeretettel várlak!

      Törlés
    2. Kedves Katalin, köszönöm a választ. A játék menetét már ismerem, hisz sokszor részt vettem benne, de van aki nem. Azoknak a bejegyzésedben kéne leírni miről van szó. Továbbá a többi fordulót is meg kell említsed te a bejegyzésedben, mert azt mindenki úgy tette eddig. Szívesen játszanék,s habár számomra F Nagy Angéla a régi Nők Lapjából ismert, nincs szakácskönyvem tőle (Kolozsváron lakom) Szomorúan láttam, hogy az interneten egy szál receptje sincs feltöltve. Így majd marad a következő forduló. Üdvözlettel, Kisildi

      Törlés
  3. Nekem is van egy könyvem F. Nagy Angéla Különleges konyha című. Minden szakácskönyvet írónál elmondható, így nála is, hogy nem a saját receptjei, tehát nem ő találta ki, hanem csak összegyűjtötte. Pl. az említett könyvében is a Nők Lapja számára az olvasók beküldték nyolc éven át és abból válogatta. De jó kis receptgyűjtemény. 1988-ban adták ki. Horváth Ilona sem a saját kútfejéből vette a recepteket, de Stahl Judit sem. Mint ahogy mi sem a gasztro blogjainkban, legfeljebb egy kicsit változtatunk rajta, elveszünk vagy hozzáteszünk alapanyagot egyszerűbbeket ki is találhatunk ha kreatívak vagyunk. Rengeteg forog a világban kézen-közön és ha csak nincs levédve egy-egy recept, akkor bárki főzheti és leírhatja egy kiadó által kiadott könyvben vagy magánkiadásban is. Márpedig nincsenek levédve. Hiszen rengeteg megjelenik heti lapokban mindenféle újságban, könyvekben. Ezt most csak azért írtam, mert én különösebben nem rajongok senkiért sem, mert egy-az egyben kevés recept felel meg a én ízlésemnek. Hatalmas mennyiségű a receptgyűjteményem és örülök ennek, de semmi több.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igazad lehet, mert mindenki, aki kiad egy szakácskönyvet, azt a rengeteg receptet nem maga találja ki.
      Általában én sem szoktam egy az egyben átvenni a könyvekben leírt recepteket, de kiindulópontnak mindenkéken jók :-)

      Törlés
    2. Így van, ahogy írod Katalin. Kiindulópontnak jók, és persze van sok jó recept is amit megismerhetünk.

      Törlés
  4. Gyorsan végignéztem a szakácskönyveimet, de egyiknek sem F. Nagy Angéla a szerzője. De megpróbálok szert tenni egyre. S akkor sütök-főzök tőle valamit! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mégis találtam egyet, Régi és új ízek címűt, 82-es kiadású, pályamunkákból általa összeállított szakácskönyv. Már böngészem is! :-)

      Törlés
    2. De jó :-) várom hogy mit találtál :-)

      Törlés