2011. december 10., szombat

Gyömbérkenyér - Advent harmadik vasárnapjára


A felszeletelt gyömbérkenyér

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 2 tojás, 16-18 dkg cukor, 12 dkg margarin, 1 db alma, 10 dkg dió, kb. 1,25 dl tej, 3-4 dkg friss gyömbérgumó, kb. 10 dkg kandírozott gyömbér, 
a mázhoz: 15 dkg porcukor, 1 evőkanál fehér rum vagy vodka, 1-2 evőkanál citromlé, 
a díszítéshez: dióbél és birsalmasajt.

Elkészítése:
A lisztben elkeverjük a sütőport, a meghámozott és kis darabokra vágott almát, a durvára vágott diót, valamint az apróra vágott kandírozott gyömbért. A gyömbérgumót meghámozzuk, és a lisztes keverékbe reszeljük. A margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, majd apránként hozzáöntjük a tejet is, végül több részletben lazán hozzákeverjük a lisztes-gyümölcsös keveréket.
Az őzgerincformát jól kikenjük vajjal vagy margarinnal, lisztezzük, majd belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben,  kb. 1 óra alatt, alacsony lángon megsütjük.
Közben a porcukrot kikeverjük a rummal és a citromlével, és a kisült, még meleg süteményre öntjük. Tetejét dióval és birsalmasajt szeletekkel tetszőlegesen kidíszítjük.
Csak akkor szeleteljük fel, ha a máz már megszilárdult a tetején.

A hozzávalók

A kandírozott gyömbér

A tészta összeállítása

A formában - sütés előtt

Már feldíszítve az asztalon



6 megjegyzés:

  1. Katalin, ez csodaszép! Micsoda illata lehet, el tudom képzelni. :)

    VálaszTörlés
  2. Olyan,mintha már karácsony lenne:) Nagyon szép a koszorúd és a süti is.

    VálaszTörlés
  3. Nekem is van egy nagy kedvenc gyömbéres kalácsom, amit évek óta sütök Karácsonyra, de akkor min 4X-es adagot, mert gyorsan elfogy :) Kandírozott gyömbérhez még nem volt szerencsém! Hangulatos, családias a fotód :)

    VálaszTörlés
  4. Imádom a gyömbért mindenféle formában és ez nagyon jól néz ki:) Sajnos kandírozott gyömbérem most nincs otthon és elromlott a sütőm, de mindenképpen el fogom készíteni, mennyei lehet az íze.

    VálaszTörlés
  5. Trollanyu neked is köszönöm. Most készítettem csak először de finom lett.

    VálaszTörlés