Már üvegben |
Főzés után frissen, megcukrozva.... |
És ismét már üvegekben, kicsit megszikkadva, közelebbről... |
A cukrozott narancshéj kedvelt nassolni valónk. Általában a tél csemegéje, de a közelmúltban hozzájutottunk szép és olcsó narancshoz, így a héjából ez a finomság készült.
Soha nem szoktam mérni a narancshéjat, se a cukrot, amiből annyit teszek hozzá, amennyitől kellemesen édes lesz.
Soha nem szoktam mérni a narancshéjat, se a cukrot, amiből annyit teszek hozzá, amennyitől kellemesen édes lesz.
Hozzávalók: narancshéj és kristálycukor.
Elkészítése:
Elkészítése nagyon egyszerű. A meghámozott narancsok héját mindjárt vízbe teszem, és kb. 4-5 napig naponta váltott hideg vízben áztatom. Az első 1-2 nap kétszer is szoktam váltani a vizet rajtuk.
4-5 nap leteltével a héjak elvesztik keserű ízüket, és kicsit puhulnak is. Ekkor újra leöblítettem, majd ízlés szerinti cukorral és annyi vízzel, hogy ellepje a héjakat, elkezdem főzni. Addig főzöm, amíg nem puhulnak meg, ez 30-40 perc szokott lenni, kis lángon. Ekkorra a cukor már teljesen sziruppá változik, a héjak is puhák lesznek és szépen magukba szívják a cukrot. Főzés közben szoktam kóstolni, hogy kell-e még cukor hozzá, és ha nagyon elfőné a vizét, azt pótolom.
Mikor készek, még forrón kristálycukorba hempergetem a héjdarabokat, és tálra téve hagyom megszáradni. Másnap, amikor megszáradnak már üvegekbe lehet tenni.
A nagyobb darabokat keskeny csíkokká is vághatjuk, ezek poharas desszertek, sütik díszítésre használhatóak fel. De általában olyan alakúra hagyom őket, ahogy meghámozásnál sikerül.
Én még soha nem készítettem cukrozott narancshéjat. De tényleg egyszerű az elkészítése, és nagyon jól néz ki és finom lehet.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, mi nagyon szeretjük, finom nasi! Egyszer próbáld ki, akár csak egy narancsból 😊.
TörlésNagyon finom csemegét készítettél. Régebben én is gyakran készítettem volt mikor karácsonyi ajándéknak.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, akkor Te ismered, hogy finom. És ajándéknak is megállja a helyét.
TörlésNagyon szerettem, többször csináltam már én is. Jó nassolást kívánok Nektek!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, már nagyon fogy, pedig próbálok tartalékolni belőle szűkebb napokra is 😊.
TörlésNem tudnám megmondani, miért, de én a többszöri áztatás dacára is tartok attól, hogy a permetezésből (amit nyilván kap) még maradt a héjában valami. Nagyon régóta nem merek készíteni ilyent....
VálaszTörlésKöszönöm Mari, én is rég készítettem ilyet, de most megkívántuk. Kezelést biztos kap, de hát melyik déli gyümölcs nem? És amire az van írva hogy bio, arról sem lehet semmi biztosat tudni..... Az áztatás talán segít kicsit, de a fene tudja... minden esetre finom 😊.
TörlésNagyon szép hangulatú fotók, szuper ügyes vagy! <3
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm kedves Zsuzsa! 😊.
TörlésAnnyira jó kis nassolnivaló. Szuper ötleteid vannak! Biztosan nehéz ellenállni neki, hogy kicsit tovább tartson.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, ellenállni azt bizony nehéz, már alig van belőle 😄.
Törlés