2023. március 17., péntek

Cukrozott narancshéj


Már üvegben

Főzés után frissen, megcukrozva....


És ismét már üvegekben, kicsit megszikkadva, közelebbről...



A cukrozott narancshéj kedvelt nassolni valónk. Általában a tél csemegéje, de a közelmúltban hozzájutottunk szép és olcsó narancshoz, így a héjából ez a finomság készült.
Soha nem szoktam mérni a narancshéjat, se a cukrot, amiből annyit teszek hozzá, amennyitől kellemesen édes lesz.

Hozzávalók: narancshéj és kristálycukor.

Elkészítése:
Elkészítése nagyon egyszerű. A meghámozott narancsok héját mindjárt vízbe teszem, és kb. 4-5 napig naponta váltott hideg vízben áztatom. Az első 1-2 nap kétszer is szoktam váltani a vizet rajtuk.
4-5 nap leteltével a héjak elvesztik keserű ízüket, és kicsit puhulnak is. Ekkor újra leöblítettem, majd ízlés szerinti cukorral és annyi vízzel, hogy ellepje a héjakat, elkezdem főzni. Addig főzöm, amíg nem puhulnak meg, ez 30-40 perc szokott lenni, kis lángon. Ekkorra a cukor már teljesen sziruppá változik, a héjak is puhák lesznek és szépen magukba szívják a cukrot. Főzés közben szoktam kóstolni, hogy kell-e még cukor hozzá, és ha nagyon elfőné a vizét, azt pótolom.
Mikor készek, még forrón kristálycukorba hempergetem a héjdarabokat, és tálra téve hagyom megszáradni. Másnap, amikor megszáradnak már üvegekbe lehet tenni.
A nagyobb darabokat keskeny csíkokká is vághatjuk, ezek poharas desszertek, sütik díszítésre használhatóak fel. De általában olyan alakúra hagyom őket, ahogy meghámozásnál sikerül.


A narancshéjak főzése



12 megjegyzés:

  1. Én még soha nem készítettem cukrozott narancshéjat. De tényleg egyszerű az elkészítése, és nagyon jól néz ki és finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, mi nagyon szeretjük, finom nasi! Egyszer próbáld ki, akár csak egy narancsból 😊.

      Törlés
  2. Nagyon finom csemegét készítettél. Régebben én is gyakran készítettem volt mikor karácsonyi ajándéknak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, akkor Te ismered, hogy finom. És ajándéknak is megállja a helyét.

      Törlés
  3. Nagyon szerettem, többször csináltam már én is. Jó nassolást kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, már nagyon fogy, pedig próbálok tartalékolni belőle szűkebb napokra is 😊.

      Törlés
  4. Nem tudnám megmondani, miért, de én a többszöri áztatás dacára is tartok attól, hogy a permetezésből (amit nyilván kap) még maradt a héjában valami. Nagyon régóta nem merek készíteni ilyent....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, én is rég készítettem ilyet, de most megkívántuk. Kezelést biztos kap, de hát melyik déli gyümölcs nem? És amire az van írva hogy bio, arról sem lehet semmi biztosat tudni..... Az áztatás talán segít kicsit, de a fene tudja... minden esetre finom 😊.

      Törlés
  5. Nagyon szép hangulatú fotók, szuper ügyes vagy! <3

    VálaszTörlés
  6. Annyira jó kis nassolnivaló. Szuper ötleteid vannak! Biztosan nehéz ellenállni neki, hogy kicsit tovább tartson.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, ellenállni azt bizony nehéz, már alig van belőle 😄.

      Törlés