2022. október 23., vasárnap

Diós-vaníliás kifli


A diós kiflik egy része, amit kirándulásra vittünk....



Egy finom diós kifli, amit ismét az Ízőrzők műsorában láttam, a Baranya megyei  Feked községben sütötték.

Mindent ugyanúgy csináltam, mint ahogy a műsorban, annyi különbséggel, hogy én csak fél adagot sütöttem meg. Nekem 20 kiflim lett, de ha kicsit vékonyabbra sodortam volna a tésztát, akkor 25 db is lehetett volna belőle, és akkor a tésztája is vékonyabb lett volna. De így is nagyon finom lett, hamar elfogyott. 
 
Kirándulásra is vittünk belőle pár darabot - még október elején -, ami nagyon jól esett a sok gyaloglás közepette. Most is a Pilis és a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontját választottuk, mint már sokszor, a 756 m magas Pilis-tetőt, tetején a Boldog Özséb kilátóval.

Ide most az eredeti fekedi hozzávalókat és a kiflik elkészítési módját másoltam be:

Hozzávalók, a tésztához: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor, 8 evőkanál tej, 20 dkg margarin, 1 tojás, késhegynyi só, 
a töltelékhez: 25 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, fél dl forró tej. 
a forgatáshoz: vaníliás porcukor.

Elkészítése:
A lisztbe kis mélyedést készítünk, beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt. Felöntjük langyos tejjel és megvárjuk, míg az élesztő megkel. Ekkor belerakjuk a tojást és a margarint. Kézzel összemorzsoljuk, majd meggyúrjuk a tésztát.
Amikor összeállt, gyúródeszkán két cipót alakítunk belőle, ezeket egyenként vékonyra kisodorjuk, és derelyevágóval négy-ötcentis kockákra szeljük.
A darált dióba beleborítjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és apránként elkeverjük benne a forró tejet. Vigyázzunk, hogy a töltelékünk jó sűrű maradjon, ne folyjon ki a süteményből. A kiflik közepébe egy-egy teáskanálnyi tölteléket halmozunk, feltekerjük, és sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük.
Előmelegített sütőben tíz perc alatt világosra sütjük, és még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.

És még otthon, miután kisültek a kiflik....





Kedvcsinálónak néhány kép a kirándulásunkból. Aki a környéken lakik, és még nem járt itt, annak szívből ajánlom ezt a szép félnapos kirándulást....
 
A többi képet ITT tekinthetitek meg - a Pilisjárók blogomon - ha érdekelnek a hegyek....

Útközben a Pilis-tetőre...


Pihenünk

A kilátó.....

A kilátó tetejéről360 fokos körpanorámában gyönyörködhettünk

Már visszafelé, Pilisszentkeresztre, ahonnan indultunk



12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta kiflit sütöttél, és amilyen egyszerű olyan finom. Én a múlt héten sütöttem a férjemnek egy adagot..... nálunk csodakifli a neve és a receptet a Nagymamától örököltem meg. Gyönyörű helyen kirándultatok megint, el is hiszem hogy jólesett pihenés közben elfogyasztani ezeket a finom kifliket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva, csak ezt a hat darabot vittük, amit pillanatok alatt el is pusztítottunk 😊😊.

      Törlés
  2. Nagyon finom diós kifliket készítettél, és ahogy írod vittetek belőle a kirándulásotokhoz is. Csodálatos volt a kirándulásotok is. Szép tájakat jártatok be. hegyre föl, hegyről le. Én azt is csodálom, hogy mennyire ismered az erdők-mezők virágainak a nevét. Azt is csodálom, hogy mennyire kitartóak vagytok, amikor eldöntitek, hogy kirándultok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Lívia, finom volt a kifli a kiránduláson, és persze itthon is 😊. A virágok nevét sajnos nem ismerjük annyira, mint szeretnénk, sok a hasonló köztük. A kirándulásainkat mindig előtte otthon megtervezzük, információkat gyűjtünk róla, aztán eszerint mérjük fel, hogy mit tudunk bevállalni, és a GPS segítségével általában mindig oda is találunk, persze ha csak nem vezet el "tévutakra", mert olyan is előfordul 😊.

      Törlés
  3. Ezeket a csodás kifliket öröm lehetett elfogyasztani a kiránduláson! 😊 Amiben dió van, csakis finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, finomak voltak. Ha ti is felmentek a kilátóhoz, jó utat hozzá! 😊

      Törlés
  4. Kiflik nagyon szépek és finomak lehettek!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néznek ki a tálban!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szép helyen túráztatok ismét, bizony ide kell is egy kis energiapótlás. Csodás darabok lettek a kiflik, elhiszem, hogy rögtön el is fogyott.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen Nea, bizony kellett az energia, de amilyen magas a hegy, annyira nem nehéz feljutni rá 😊. Már sokszor voltunk itt, csak most nagyon párás volt a levegő, így a kilátás nem volt a legszuperebb, de legalább jót túráztunk.

      Törlés