2017. december 3., vasárnap

Bécsi krémes




Cukrászdai bécsi krémest ettünk nemrég, ami nagyon ízlett. Gondoltam megpróbálom házilag megsütni. Nagyon finom krémet találtam hozzá az interneten, több helyen is, végül apró módosításokkal elkészítettem a saját változatomat. A tésztáját is saját készítésű leveles tésztából sütöttem, de kicsit vastag lett. Az alább leírt tésztahozzávalók másfél szereséből készítettem, ezért most csak egy csökkentett mennyiséget írok le, mert szerintem ez is elég hozzá.

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg fagyasztott leveles tészta,
vagy saját készítéssel: a vajastésztához: 25 dkg margarin, 15 dkg liszt, a rétestésztához: 15 dkg liszt, 1 tojás, 1 csipet só, 3/4 dl langyos víz, 1 kiskanál ecet,
a krémhez: 2 csomag vaníliás puding, 5 dl tej, 1,8-2 dl főzőtejszín (attól függően, hogy milyen kiszerelést kapunk), 12 dkg cukor (vagy ízlés szerint), 3 tojás,
a második lap megkenéséhez: ribizlilekvár,
tetejére: porcukor

Ha fagyasztott tésztát használunk hozzá, akkor azt szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.
Ha mi készítjük, akkor a vajastésztához a lisztet és a margarint összedolgozzuk, majd hideg helyre tesszük. Összegyúrjuk a rétestésztát is a hozzávalókból.
Majd ezután az elkészítés menetét az alábbi képek és képaláírások szerint kísérhetjük figyelemmel.....

A krémhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a fele cukrot is hozzáadjuk. A tejszínt 3 deci tejjel felforraljuk. A maradék 2 deci tejet a maradék cukorral, a pudingporokkal, a tojások sárgájával simára keverjük, majd a forró, tejes tejszínhez öntjük. Kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva a cukros tojáshabot azonnal beleforgatjuk.
Majd ezután a krémes összeállításának menetét az alábbi képek és képaláírások szerint kísérhetjük figyelemmel.....

Tálaláskor éles késsel az előre felszeletelt tetők mentén vágjuk fel.


Bal oldalt a rétestészta, jobbra a vajastészta

A kisodort rétestészta, rajta rányomkodva a vajastészta

Ezután a tésztát összesodorjuk, mint egy bejglit

A tekercset 8 felé vágjuk

Ezután mindegyik kis darabból kb 15x15 cm-es lapot sodrunk. 4-4 lapot egymásra teszünk (bal oldalt),  majd a 4-4 lapot nagyobb lappá sodorjuk (jobb oldalt). A másik 4 még várakozik.

A fent kisodort tésztát háromrét hajtjuk

Ezután kisodorjuk akkorára, ami egy gáztepsi hátuljára ráfér, nálam 28x36 cm

Rátesszük a tésztát a sütőpapírral borított tepsi hátuljára, villával megszúrkodjuk, kettévárjuk. Így megkapjuk az első két lapot. Tehát az egész krémesünk ekkora lesz, mint a tepsin látható elvágott lap egyike, vagyis 18x28 cm.
Ha mirelit tésztából sütjük, akkor innen már azonos módon járunk el a továbbiakban.
A másik négy kis tésztalapot - ami eddig várakozott -, ugyanígy sodorjuk, daraboljuk és sütjük meg, csak a felsőnek szántat még sütés előtt bevagdossuk, hogy sütés után majd könnyen fel tudjuk szeletelni.


Az összes kisült tészta, három egész lap és a felsőnek szánt feldarabolva

Az elkészített krém

Az alsónak szánt lapot tálcára tesszük, elsimítjuk rajta a krém egyharmadát. A második lapot megkenjük felforrósított ribizlilekvárral, majd a krém második harmadával, a harmadik lapra jön a maradék krém.

A tetejére pedig a felszeletelt kis lapokat tesszük, szorosan egymás mellé

Kész a krémesünk, amiből 10 szeletünk lesz. Hűtőbe tesszük, legalább egy-másfél napra,
majd jó éles késsel felszeleteljük.



9 megjegyzés:

  1. Szinte érzem az ízét annyira finom lehet! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Nagy kedvencem a krémes, de igazán jót már a cukrászdákban sem nagyon kapni. Pont a napokban gondoltam, hogy karácsonyra kellene sütni, mert nálunk mindenki szereti. Elférne a töményebb édességek mellett az ünnepi asztalon. Nagyon szép lett és különlegesen finom lehet a ribizlilekvárral.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kívánatos ez a süti, most biza jól jönne egy naaaagy szelet....

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen mindhármótoknak, örülök hogy tetszik :-)

    VálaszTörlés
  5. Hű, de szép lett! Nagyon ügyes vagy! És tetszik az új háttér is.

    VálaszTörlés
  6. Hogy még a tésztát is te gyúrtad..., az igazán hagy meló. Csodás recept!

    VálaszTörlés
  7. Nem kevés munka, de megérte!!!

    VálaszTörlés
  8. A bécsi krémest nem ismerem, de a cukrászdában kapható krémesek közül a francia krémest szeretem, de még soha nem készítettem. Csodállak, hogy ilyen mutatványra vállalkoztál, mert nekem nagyon macerás még olvasva is pláne elkészíteni. De biztos megérte, mert nagyon guszta lett és biztos, hogy finom is.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm szépen mindannyiótoknak az elismerő szavakat :-)
    Valóban elég "munkás" volt, úgyhogy idén már biztos hogy nem kerül rá a sor még egyszer :-) Talán jövőre megpróbálkozok vele újra, mert a krémje nagyon finom volt, de legközelebb vékonyabb tésztával készül majd :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...