2016. november 3., csütörtök

Stíriai metélt



Ez a finomságot is a Szakácsmustra 20. fordulójára készítettem, F. Nagy Angéla "A család szakácskönyve" gyűjteményéből. S ez is egy olyan recept, ami már régóta várakozott, hogy megpróbálkozzak vele. Most végre elkészült, s gyorsan el is fogyott. Bár csak fél adagot sütöttem, de a teljes adag sem maradt volna sokáig meg....



Az eredeti recept hozzávalók, a tésztához: 50 dkg tehéntúró, 16 dkg rétesliszt, 2 tojás sárgája, 1 evőkanál porcukor, fél citrom reszelt héja,
a krémhez: 2 egész tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj, 2 evőkanál porcukor, fél citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola.

Elkészítése:
Az áttört túrót összekeverjük a liszttel, 1 evőkanál porcukorral, a 2 tojássárgájával és egy csipet sóval. Összegyúrjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk, ujjnyi metéltekre vágjuk, és lobogó sós vízben kifőzzük.
Ezután elkészítjük a krémet. Összekeverjük a puha vajat a tejföllel, 2 tojássárgájával, 2 evőkanál porcukorral, egy csipet sóval, a reszelt citromhéjjal a mazsolával és a tojások kemény habbá vert fehérjével.
Ebbe a krémbe forgatjuk bele a kifőtt tésztát, majd vajjal kikent tűzálló tálba öntjük, sütőben átsütjük, majd porcukorral meghintjük.

Keveset változtattam az eredi recepten. Kicsivel több cukrot tettem bele, és még egy fehérjét felhasználtam a habhoz, ha már úgyis megvolt. Aztán a tálalásnál ribizliöntettel locsoltam meg, amitől nagyon finom lett!

A tészta összeállítása....

....és feldarabolása

A kifőtt tészta, a hab és a kikevert sárgáják

Tepsiben, sütés előtt



6 megjegyzés:

  1. Ez a finomság már egy ideje az én listámon is szerepel, csak még nem készítettem el. A tiéd viszont igen meggyőző. :) A ribizliöntet a koronája, amely még finomabbá varázsolja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Vanilin! Akkor itt az idő, hogy Te is elkészítsd :-)

      Törlés
  2. Ez valami fantasztikusan csábító, elfogadék egy nagy szeletet. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Esetleg legközelebb, mert már elfogyott :-)

      Törlés
  3. Én már sokszor elkészítettem az évtizedek alatt. Mi is nagyon szeretjük, van is a blogomban már. A tiéd is nagyon jól néz ki és finom is lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Néztem a tiédet is, kicsit másmilyen, de nagyon finom lehet az is!

      Törlés