2012. május 9., szerda

Spárga ropogós zöldségekkel és egyéb zöldséges köretek


Spárga ropogós zöldségekkel

Hozzávalók: 1 köteg spárga, 1-2 sárgarépa, néhány rózsa karfiol, néhány szelet színes húsú paprika, (vagy egyéb zöldségek, ki mit kedvel) só bors, kakukkfű, oregánó (szurokfű), rozmaring, bazsalikom, kevés olaj.

Elkészítése:
A spárga alsó végeit meghámoztam, majd feldaraboltam, és sós, enyhén cukros vízben megfőztem, kb. 15-20 percig. Külön edényben, kevés olajon megpároltam a keskeny csíkokra vágott sárgarépát és a karfiolt, később hozzáadtam a feldarabolt paprikát, sóztam, borsoztam és megszórtam a többi, körethez szánt fűszerrel is. Csak addig pároltam, hogy még ropogósak maradjanak a zöldségek, majd hozzákevertem a megfőtt és leszűrt spárgadarabokat.

Fogyasztható húsokhoz köretként, de önmagában, egytálételként is finom. 

Üzletben múltkor láttam egy - számomra - új fűszerkeveréket, grillezni való zöldségekhez, felírtam az összetevőit, és otthon, a saját fűszereimből összeállítottam, ezek kerültek most a zöldségekre. Ha módom van rá, szeretem én összeállítani a fűszerkeverékeket, abban biztosan nincsenek adalékanyagok.
Az eredeti összetétel, amit láttam, és számomra elég jól hangzott: oregánó, paprika, bazsalikom, kakukkfű, bors, szegfűbors, rozmaring, vörös hagyma, fokhagyma, só, cukor. Én ezekből a fentieket adtam hozzá. Lehet vele próbálkozni, ízlés szerint módosítani.


Egyéb zöldséges köretek

Egyéb zöldséges köreteket is gyakran szoktam készíteni, főleg sült és töltött húsokhoz. Néha rizst is csinálok mellé, de anélkül szerintem sokkal könnyedebb, frissítőbb a köret egy szelet hús mellé....
Először kevés olajon megpárolom a feldarabolt zöldségeket (ami lehet: borsó, zöldbab, sárgarépa, krumpli, kukorica, karfiol, piros, lehetőleg vastag húsú paprika, karalábé, bébi kukorica, padlizsán, cukkini, gomba.....), sózom, borsozom, fűszerezem - a fent, a spárgánál felsorolt fűszerek alapján. Hozzáadok egy kevés vizet, és fedő alatt puhára párolom, de csak annyira, hogy a zöldségek még kicsit ropogósak maradjanak.

Bármilyen zöldségfélét tehetünk bele, amit szeretünk, vagy ami éppen van otthon......  jelen esetben karfiolt, borsót, sárgarépát, krumplit, kukoricát és pritaminpaprikát használtam fel ehhez a körethez

Ez a köretet pedig zöldbab, cukkini, padlizsán, kukorica, sárgarépa és pritamin paprika felhasználásával készítettem



7 megjegyzés:

  1. Katalin! A spárgás receptjeidnek nagyon örülök, mert mi még csak 1-2 éve ismerjük a spárgát, de megszerettük és gyüjtöm a spárgás recepteket.
    Az anyák napi virág összeállításod nagyon szép!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta és színgazdag köret, ezek szerint ízlett a spárga, hiszen újra készítettél! :)

    VálaszTörlés
  3. Guszta nagyon! A spárga is azok közé tartozik amit eddig még nem kóstoltam. Biztos hogy finom de valahogy kimaradt eddig a konyhámból.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó, én oda vagyok a spárgáért, de ezzel sajnos egyedül vagyok a családban:)De azért magamnak néha készítek spárgás ételt.

    VálaszTörlés
  5. Ehhez a finom zöldségkeverékhez igazán nem muszáj hús én így is bekebelezném. Finoom!

    VálaszTörlés
  6. Aleda, Marisz köszönöm.
    Hannka, köszi, de nem készítettem újra, csak a zöldségeket külön is feltettem, a köretekhez :)
    Éva, egyszer próbáld ki, finom.
    Trollanyu, Juci, köszi nektek is.

    VálaszTörlés