2022. február 7., hétfő

Kölesfasírt







A Pinteresten láttam meg kölesfasírtot, valamikor még januárban. Gondoltam kipróbálom - egy kis sárgarépával és egy-két pikáns fűszerrel kiegészítve -, hisz már többféle zöldségfasírtot ettünk, amik ízlettek, akkor ez sem lehet rossz. Főleg ha kellőképpen fűszerezzük. Negyedkiló kölest vettem a piacon, ennek a felét használtam fel, de még ebből is elég sok lett, nem is gondoltam volna....
Így most ezen a hétvégén húsmentes napokat tartottunk, mert ez a mennyiség kettőnknek két ebédre bőségesen elég volt, egy-egy kis korsó sörrel leöblítve.... 😊

Hozzávalók: 12,5 dkg hántolt köles, 1 kisebb-közepes sárgarépa, 2 M-es tojás, 1 nagy hagyma, 1 evőkanál olaj, 3-4 gerezd fokhagyma, ízlés szerint petrezselyemzöld, só, őrölt bors, pár csipet csilipor és római kömény, 
a bundázásához: zsemlemorzsa.

Elkészítése:
A kölest kb. két- de inkább háromszoros mennyiségű sós vízben megfőztem. Mire puha lett, fel is szívta az összes vizet.
A hagymát apróra vágta, megsóztam, és az olajon megdinszteltem. A répát lereszeltem.
Ezután mindent, a hagymát, a répát, a zúzott fokhagymát, a tojásokat, a petrezselyemzöldet, sót és a fűszereket is hozzákevertem a köleshez. Közben kóstoltam, hogy valamelyik fűszerből kell-e még hozzáadni.
Mikor kész lett, fasírtokat formáztam a masszából (ha túl lágy lenne, szórhatunk bele is zsemlemorzsát), és beleforgattam a morzsába.. Olajban kisütöttem. 

De sütőben is kisüthető, ekkor kicsit meg kell spriccelni, vagy megkenegetni olajjal a fasírtokat, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatva kb. 30-40 percig sütni. Közben egyszer meg lehet fordítani őket. Így hosszabb a sütési idő, de kevesebb olaj kell hozzá.

Mellé szintén sütőben sült édesburgonyát tálaltam.

A megfőtt köles

Benne a többi hozzávalói is

Megkeverve, lehet formázni a fasírtokat



14 megjegyzés:

  1. Mi még soha nem ettünk semmilyen formában kölest. Valahogy nem szeretjük a zöldségből, magokból készült ételeket. De egyszer azért majd kipróbálom. Látványnak nagyon jól néz ki és finom is lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom volt, mi szeretjük a zöldséges ételeket. És sok, egészségre hasznos, jó tulajdonsága van a kölesnek. Én már csináltam tortát és felfújtat belőle, tettem pudingba is. Legközelebb köretként fogom elkészíteni 😊.

      Törlés
  2. Én szeretem a kölest, habár nem mindennapi étkem és eddig csak köretként ettem. Ez a fasírt ötlet jó, elmentem, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, próbáld ki, csak ha egyedül eszed akkor szerintem kisebb adag is elég, mert sok lesz belőle.
      Én pedig köretként fogom elkészíteni valamikor 😊....

      Törlés
  3. Szuper recept, remek ebédet készítettél. Mostanában egyre többször készül nálam is köles, és ezt a fasírtot feltétlen el kell hogy készítsem. Köszönet Érte. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Készítsd el, biztos ízlik majd. Váljon egészségedre! 😊

      Törlés
  4. A köles nálunk nagyon elvan hanyagolva, nem is tudom mikor ettünk utoljára.
    Viszont ez a fasírt nagyon tetszik, jó lenne kipróbálni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Iza, próbáld ki, nekünk ízlett. Nagyon egészséges a köles, és mivel semleges ízű, bárhogy lehet fűszerezni 😊.

      Törlés
  5. És olaj nélkül egészségesebb😜

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az biztos. A második adag már sütőben sült 😊😜

      Törlés
  6. Ez a kölesfasírt valahogy elkerülte a figyelmemet, pedig jó ötlet. Már én is készítettem néhány zöldségfasírtot, de kölesből még nem jutott eszembe. Nagyon szépen tálaltad ismét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Finom volt, eddig mi sem ettünk még ilyen fasírtot. Néha kimondottan jólesik egy-egy húsmentes nap. 😊

      Törlés
  7. Én nagyon szeretem a kölest, főleg kása formájában készítem. Párszor köretként is csináltam, úgy is szuper. Ez is biztos finom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, legközekebb én is kipróbálom köretként, biztos az is ízlik majd 😊.

      Törlés