2025. január 30., csütörtök

Rántott hekkfilé tormás céklasalátával és édesburgonyával






Ezt, vagyis ilyen halat ettünk Szenteste is. Akkor, az ünnepre való tekintettel nem bajlódtam a fotózással, és mert nagyon ízlett, a januári napok egyikén repetáztam. Nagyon finom volt mindkét alkalommal, szeretjük a halakat.

Hozzávalók a rántott halhoz: hekkfilé, só, őrölt bors, citromlé, liszt, tojás, zsemlemorzsa, 
a tormás céklasalátához: cékla, friss vagy ecetes torma, alma, só, cukor és ecet vagy citromlé ízlés szerint, 
a sült édesburgonyához: csak édesburgonya, 
a tálalásnál: citromkarikák..

Elkészítése:
A hal, mivel fagyasztott volt hagytam kiolvadni, majd sóztam, borsoztam, és pár csepp citrommal meglocsoltam. Hagyományos módon, lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatva bepaníroztam, majd zsiradékban kisütöttem.

A céklasalátát már órákkal előbb, vagy előző nap is elkészíthetjük. Hozzá a céklákat megfőztem és nagy lyukú reszelőn lerezeltem. A friss tormát apró lyukú reszelőn reszeltem le, az almát csíkokra vágtam. Mindhármat összeforgattam, és ecettel enyhén savanyítottam, cukorral ízesítettem. 

Az édesburgonyát - más néven batátát - meghámoztam, hullámos vágóval felszeleteltem, és sütőpapírral bélelt tepsiben, teljesen natúran minden nélkül sütőben megsütöttem - vagyis só, fűszerek, olaj nélkül....
 
Mikor mindennel elkészülünk egy-két citromkarikával tálalhatjuk is, és jó étvágyat kívánunk hozzá!


A lereszelt főtt cékla és a torma - az alma még nincs benne



2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta finom lehetett a céklával a rántott hal! Cékla salátát én is a napokban csináltam szeretem.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom ebédetek volt, váljék egészségetekre! Mi is szeretjük a halat.... remek volt hozzá a céklasaláta. A napokban csináltam céklasalátát, csak én a nyers céklát reszeltem le, majd almával kevertem össze. Édesítővel és citromlével ízesítettem, és pörkölt mogyoróval szórtam meg.

    VálaszTörlés