Pár napja, május végén eljött az én születésnapom is, ismét öregebb lettem egy évvel... 😂
Ennek örömére megleptük magamat/magunkat egy újabb spiráltortával, amit a férjemmel együtt állítottunk össze, és aminek az elméletet is ő dolgozta ki 😀.
Az előző tortához hasonlóan ez is saját ötletből született, és ennek is túrós-joghurtos-tejszínes lett a krémje. De most sem a spiráltorták megszokott módján tekertük fel, mivel ezzel a sok habos, lágy töltelékkel azt nem lehet. A lényeg, hogy most is sok töltelék kerüljön a tortába, mert a hagyományos spiráltortában nagyon kevés a krém - úgy persze könnyű feltekerni. Ez is nagyon finomra sikerült, sok töltelékkel, tetején fehércsoki öntettel, amit most sárgára festettem....
Az előző tortához hasonlóan ez is saját ötletből született, és ennek is túrós-joghurtos-tejszínes lett a krémje. De most sem a spiráltorták megszokott módján tekertük fel, mivel ezzel a sok habos, lágy töltelékkel azt nem lehet. A lényeg, hogy most is sok töltelék kerüljön a tortába, mert a hagyományos spiráltortában nagyon kevés a krém - úgy persze könnyű feltekerni. Ez is nagyon finomra sikerült, sok töltelékkel, tetején fehércsoki öntettel, amit most sárgára festettem....
Hozzávalók a piskótához: 4 tojás, 4-4 púpozott evőkanál cukor és liszt,
a töltelékhez: 25 dkg krémes túró, 1 banán, 1 nagy doboz banános joghurt, két kis doboz vaníliás joghurt, fél citrom leve, ízlés szerint porcukor, 3 dl habtejszín vagy 2 dl Hulala vagy Meggle cukrászhab, 1 tasak (15 gramm) zselatin,
a tetejére: 7-8 dkg fehér csoki, sárga ételfesték, pár csepp olaj és kevéske tej,
a díszítéshez: banánkarikák és menta- vagy citromfű levélkék.
Elkészítése:
Először a piskótát sütöttem meg, egy 27x37 cm nagyságú, vajjal megkent sütőpapírral bélelt tepsiben.
Közben már elkezdtem készíteni a krémet. Összekevertem a túrót, a leturmixolt és citromlével meglocsolt banánt, a joghurtokat, a porcukrot és a felvert hab nagy részét (annyit hagytam belőle, amennyi majd a torta oldalának bekenéséhez kell).
A zselatint megáztattam fél dl vízben, forrásig melegítettem, majd ezt is hozzákevertem a habos krémhez.
A kisült piskótát körbe vágtuk, majd hosszában három felé. Ez már a férjemmel közös munka volt.
Most jött a nehezebb feladat. Egy 18 cm átmérőjű tortaformába spirál alakban beleállítottuk a piskótacsíkokat - ahogy az alábbi képen látszik is - és közéjük beleöntöttük a lágy krémet. A piskótát néhol fogvájóval "távtartottuk", hogy ne dülöngéljen a tészta. De több helyen így is elmozdultak a tésztacsíkok, elferdültek, megrogytak, de ez a kis külalaki hiba nem zavart minket, a finom ízeken nem változtatott.
A majdnem kész torta hűtőbe ment pihenni, majd mikor már jól megdermedt levettem róla a tortaforma oldalát, és körben bevontam a maradék tejszínhabbal.
A fehércsokit a tejjel és az olajjal felolvasztottam, pár csepp sárga festéket kevertem hozzá, és ráöntöttem a torta tetejére.
Ismét hűtőben való várakozás következett. Ekkor már csak pár szelet banánnal és mentalevéllel kapott egy szerény díszítést, és elérkezett a várva várt pillanat, fel lehetett vágni a tortát, és megkóstolni.
Közben már elkezdtem készíteni a krémet. Összekevertem a túrót, a leturmixolt és citromlével meglocsolt banánt, a joghurtokat, a porcukrot és a felvert hab nagy részét (annyit hagytam belőle, amennyi majd a torta oldalának bekenéséhez kell).
A zselatint megáztattam fél dl vízben, forrásig melegítettem, majd ezt is hozzákevertem a habos krémhez.
A kisült piskótát körbe vágtuk, majd hosszában három felé. Ez már a férjemmel közös munka volt.
Most jött a nehezebb feladat. Egy 18 cm átmérőjű tortaformába spirál alakban beleállítottuk a piskótacsíkokat - ahogy az alábbi képen látszik is - és közéjük beleöntöttük a lágy krémet. A piskótát néhol fogvájóval "távtartottuk", hogy ne dülöngéljen a tészta. De több helyen így is elmozdultak a tésztacsíkok, elferdültek, megrogytak, de ez a kis külalaki hiba nem zavart minket, a finom ízeken nem változtatott.
A majdnem kész torta hűtőbe ment pihenni, majd mikor már jól megdermedt levettem róla a tortaforma oldalát, és körben bevontam a maradék tejszínhabbal.
A fehércsokit a tejjel és az olajjal felolvasztottam, pár csepp sárga festéket kevertem hozzá, és ráöntöttem a torta tetejére.
Ismét hűtőben való várakozás következett. Ekkor már csak pár szelet banánnal és mentalevéllel kapott egy szerény díszítést, és elérkezett a várva várt pillanat, fel lehetett vágni a tortát, és megkóstolni.