A kőrözött és a kiflik egy tálon |
A kidíszített kőrözött közelebbről |
Az egyik kifli kettévágva |
Ritkán sütök kenyér vagy kifliféléket, de most kedvet kaptam hozzá. Nagyon jól sikerültek, kívül ropogósak, belül foszlósak lettek. A juhtúró pedig az utolsó darabok egyike a tavaly Torockóról hozottakból, mely a mélyhűtőben várta hogy felhasználjam....
A körözött hozzávalói, mennyiség nélkül: juhtúró, vaj, tejföl, snidling, köménymag, törött paprika.
Elkészítése:
A hozzávalókból ízlés szerint villával jól összekevertem, a tetejét pedig kicsit kicsinosítottam, hisz itt a tavasz...
A kiflik hozzávalói, 6 darabhoz: 20 dkg liszt, 1,5-2 dkg élesztő, egy kiskanál cukor, langyos víz, egy kiskanál só, 1 evőkanál olívaolaj, 1 tojás (fele a tésztába, a másik fele a teteje megkenéséhez), pár dkg vaj,
a
tetejére: nagy szemű só, köménymag, napraforgómag, tökmag, szezámmag, lenmag.
Elkészítése:
A lisztet tálba tettem, elkevertem benne a sót. Közepén kis mélyedésben elmorzsoltam az élesztőt, langyos vizet öntöttem rá és megszórtam egy kiskanál cukorral. Mikor feljött az élesztő hozzáadtam a tojást - és még annyi vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjak -, s az olajjal jól bedagasztottam. Kétszeresére
kelesztettem, majd kerek lappá sodortam. Megkentem olvasztott vajjal, hat felé vágtam, és felsodortam.
Tetejüket lekentem a meghagyott tojással, megszórtam sóval és a magvakkal. Előmelegített sütőben szép piros-barnára sütöttem.
Tetejüket lekentem a meghagyott tojással, megszórtam sóval és a magvakkal. Előmelegített sütőben szép piros-barnára sütöttem.
A kisodort tészta feldarabolása |
A kiflik megformázása |
Sütés előtt, már a tepsiben |
Imádom a kelt tésztákat, a gyengéim között vannak mivel nem vagyok édesszájú. Persze eszem azért édeset is, de kevés az amit szeretek.
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki a kiflik és a kelt az nekem jöhetne.
Köszönöm Lívia! Finom volt, de már rég elfogyott, mert még húsvét előtt készültek :-)
TörlésKi fogom próbálni a kifli-receptedet. Igaz én többnyire kenyeret sütök, de majd "meglepem magam" egyszer ilyen gyönyörűséggel, ami bizonyára nagyon finom is. A jó juhtúróért meg csak irigykedem.... Most vettem egy 10 dekásat, de annyira vacak volt, hogy alig bírtam megenni....Én nem tudom, miből készült, de szégyellnék ilyent forgalmazni.
VálaszTörlésItthon már évek óta nem veszünk juhtúrót, mert Erdélyből sokat szoktunk hozni. Elég jól fagyasztható, és nagyon finom....
TörlésNagyon jó párosítás. Felüdülés a gyomornak az ünnep után. :-)
VálaszTörlésKöszönöm!
TörlésDe finom frissen kisütve, a mindenféle magvakkal! A tavaszba öltöztetett körözötted mese-finom lehet a torockói juhtúróval, mmm
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska! Az erdélyi juhtúró sokkal finomabb, mint ami a hazai boltokban kapható :-)
Törlés