2011. augusztus 17., szerda

Karalábéleves



Hozzávalók: 1 karalábé, 1-2 fehér- és sárgarépa, hagyma, fokhagyma, egy darabka zellergumó, zellerzöld, petrezselyemzöld,  1-2 lestyán levél, esetleg szárított és darált zöldségőrlemény.

Elkészítése:
A karalábét kockára, a répákat karikára vágjuk. Kevés olajon fedő nélkül rövid ideig pároljuk, megszórjuk kevés liszttel, és még együtt kis ideig pirítjuk, majd felengedjük vízzel. Sózzuk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, valamint az apróra vágott levélfűszereket, és készre főzzük. 
Én az ilyen, és ehhez hasonló zöldséglevesekhez egy kiskanál házilag szárított és darált zöldségőrleményt is szoktam hozzáadni, amitől a levesnek szép színe és jó zamata lesz.

"Csendélet" a hozzávalókkal



3 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a karalábélevest, az idén még nem ettem, azt hiszem ideje kipróbálni.

    VálaszTörlés
  2. Éva írta...

    Ez jópofa karalábé-leves. Olyan, mint a kő-leves.
    bizonyára ismeri mindenki. Van benne karalábé is.
    Nálam a karalábé leves, karalábéból készül.
    Amiben ennyi finomság van, bizonyára nagyon finom,de ezt zöldség-levesnek hívják.

    VálaszTörlés
  3. Kissé meglepődve és csodálkozva olvastam a karalábélevesem kő-levessé való leminősítését. A karalábéleves nálam is karalábéból készül, de adok hozzá zöldségeket, fűszereket, amiktől ízletesebb lesz. Egy-két szál répától és egy kis darab zellertől nem lesz egy leves sem jópofa, sem zöldségleves, és kő-leves végkép nem. A zöldség alapú levesekbe pedig illik hagymát, fokhagymát is belefőzni. Az utolsó mondatra annyit reagálnék még, hogy ezt karalábélevesnek hívják, és nem zöldséglevesnek. Mert a zöldséglevesben nincs ennyi karalábé, viszont vannak más fajta zöldségek is, amik ebben nincsenek. Én eddig is így készítettem a karalábélevest, és ezután is így fogom, mert nekem így ízlik.

    VálaszTörlés